Péntektől sztrájk a Deutsche Telekomnál

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 11. 09:24
A sztrájk mellett döntöttek csütörtökön a Deutsche Telekom dolgozói, miután a szakszervezet és a vállalat vezetése nem tudott egyezségre jutni az átszervezések miatt kirobbant vitában. A szolgáltatásban dolgozókat tömörítő szakszervezet, a ver.di tagjainak 96 százaléka voksolt a munkabeszüntetésre. A tervek szerint a sztrájk pénteken kezdődik, a további menetről egyelőre még nincsenek részletek.
Ez az első sztrájk a német telefontársaság történetében, s az első komolyabb munkaügyi konfliktus azóta, hogy a vállalatot tizenkét évvel ezelőtt privatizálták.

A Deutsche Telekom (DT) átalakítása körül zajló konfliktusban a ver.di a hétvégén új sztrájkstratégiát körvonalazott: az egész cégre kiterjedő munkabeszüntetés helyett a DT érzékeny programjait bénítja meg időlegesen. A Der Spiegelben a ver.di egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy ennek keretében a DT vállalati ügyfelei, így bankok, biztosítók, üzemek számolhatnak azzal, hogy kommunikációs lehetőségeik korlátozottá válnak. A magánügyfeleket a ver.di szándékosan "kihagyja", mivel nem akarja eljátszani a lakosság szolidaritását.

A ver.di szerint azért folyamodnak ehhez a módszerhez, mivel a cég már előzetesen nyomást gyakorolt a dolgozókra. A DT visszautasította ezt a vádat, mint szóvivője elmondta: senkit nem fenyegetnek, csak a jogi keretfeltételekről tájékoztatják az alkalmazottakat sztrájk esetére.

A ver.di mindazonáltal közölte, hogy a június eleji heiligendammi EU-csúcsot nem sorolja sztrájkja célpontjai közé, de azt nem zárta ki, hogy a térségben levő Telekom-kirendeltségeket, amelyek a csúcshoz szükséges infrastuktúrát kiépítik, érinti majd a sztrájk, és ez késésekhez vezethet a találkozó távközlési kapcsolatainak kiépítésénél.

A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezet között már hetek óta tart a kötélhúzás amiatt, hogy a vezetés a vállalat különböző szolgáltatóegységeiből az új, egységes és külön számlán kezelt T-Service-be helyez át mintegy 50 ezer alkalmazottat. A tervek szerint az áthelyezettek számára a heti munkaidő az eddigi 34 óra helyett 38 óra lenne, és a kiszervezendő több tízezer dolgozó bérét két és fél év alatt 12 százalékkal csökkentenék, cserébe a cég 2010 végéig szavatolja a munkahelyek megtartását. Emellett a Deutsche Telekom új munkahelyteremtést is kilátásba helyezett. Ezt a javaslatot azonban a ver.di visszautasította. Mindamellett a vezetés jelezte, az átalakítást a munkavállalói oldal hozzájárulása nélkül is végrehajtja.

A változtatásokat a belső piac visszaesésével, mindenekelőtt a vezetékes szolgáltatások veszteségeivel indokolta a vállalatvezetés.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új értékesítési vezető a Schneider Electricnél

Hadobás Tibort nevezték ki a Schneider Electric ipari automatizációért felelős magyarországi értékesítési vezetőjének. A 27 éve a vállalatnál dolgozó szakember új pozíciójában gépgyártó, rendszerintegrátor és végfelhasználói területekért felel majd. 

2023. május 30. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01