A kormány támogatja a digitális írásbeliség elterjedését

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 11. 09:41
A kormány szerepe az infokommunikációs piac fejlődésének elősegítésében az, hogy pénzügyi támogatásokkal és erkölcsileg is motiválja a digitális írásbeliség elterjedését, és beindítson folyamatokat, amelyeket a magánszféra folytat és tesz teljessé - mondta Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium gazdaságfejlesztési szakállamtitkára csütörtökön Budapesten.
Az Európa hajón megrendezett Internethajó elnevezésű konferencián a szakállamtitkár hozzátette: júniusban megjelennek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) első, informatikát érintő pályázati kiírásai, amelyek támogatják a szélessávú internet elterjedését és a vállalatirányítási informatikai rendszerek kiépítését.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kiemelte, hogy a hatóság az elmúlt öt évben a nagykereskedelmi árak szabályozásával, a hatékony verseny élénkítésével, a választék növelésével elérte, hogy a vezetékes telefon díjak 75 százalékkal csökkentek, a szélessávú internet átlagárak pedig a harmadukra mérséklődtek.

Egyed Géza utalt arra, hogy látszólag az infokommunikáció a múlt év nyáron pozíciókat vesztett, mivel megszűnt az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, nincs informatikai kormányzati program, és az ágazatnak külön operatív programja sincs az NFT II.-ben.

A szakállamtitkár azonban felhívta a figyelmet arra, hogy míg az NFT I.-ben működő GVOP-ben nem lehetett figyelembe venni az informatikai jellegű költségeket, addig a GOP-ban elszámolható minden ilyen jellegű beruházási kiadás.

Egyed Géza kiemelte: az infokommunikáció GKM-hez kerülésével határozottan nyert az ágazat, mert így az beágyazódott a gazdaságfejlesztés rendszerébe, ami által a távközlés- és az informatika-fejlesztés összehangoltan történhet.

A szakállamtitkár szerint e szemlélet első sikere, hogy két hete a törvényhozással sikerült elfogadtatni azt a törvénymódosítást, ami kimondja, hogy az e-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak nem kell üzlethelyiséget üzemeltetniük a működésükhöz, ami hozzájárulhat az e-boltok további terjedéséhez.

Egyed Géza az elmúlt évek kormányzati szerepvállalása sikereként megemlítette, hogy a szélessávú internetet használók száma exponenciálisan fejlődött, és már több mint 3 millióan használják rendszeresen, otthon, munkahelyen, vagy közösségi hozzáférési pontokon. Azt is jelentős kormányzati eredmények nevezte, hogy a lakosság 90 százaléka olyan településen él, ahol már van szélessávú internet elérhetőség. Szólt arról is, hogy az e-Magyarország és a közháló pontokat a közeljövőben átalakítják. Ezeken a helyeken falugazdászok, szociális és munkaügyi szakemberek adnak a lakosságnak gyakorlati tanácsokat.

Pataki Dániel közölte: az IKT szektor fejlődését az Európai Unió döntéshozói is az egyik legjelentősebb gazdasági versenyképesség növelő tényezőnek tekintik. Utalt arra, hogy az EU célul tűzte ki, hogy 2010-re a világ legversenyképesebb régiójává fejlődjön.

A hatóság elnöke ugyanakkor idézett egy felmérést, ami az IKT ágazat négy szektorát tekintve felállította a TOP 10 vállalat listáját. Ebben 26 USA-beli, 5 ázsiai, és mindössze 9 európai cég szerepel, úgy, hogy a távközlés, a hardver, a szoftver, és a média területén a legjobb helyen található európai vállalkozások a 3-5. helyen találhatók.

Pataki Dániel kiemelte: az idén a telefonvonal előfizetés nélküli ADSL szélessávú internet szolgáltatás elterjedése tovább mérsékelheti az előfizetői árakat. A szolgáltatás jelenleg egy 1 Megabit/másodperces letöltési sebességnél 4-5 ezer forintba kerül havonta. Az elnök szerint az idei év kihívása a hírközlés, a média, és az IKT konvergenciája, és az új generációs internet hálózatok megjelenése. Emlékeztetett arra, hogy 2008-ban ő tölti be egy évig az Európai Hírközlési Szabályozási Szövetség elnöki tisztségét, így közvetlen befolyása lesz az európai szabályozás átalakítására.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A BME és a HONOR az egyetemi alkalmazásfejlesztést támogatja

A Honor nemzetközi technológiai márka okostelefonokkal és pályázati lehetőséggel támogatja az alkalmazásfejlesztést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén. A megállapodás részeként a mobilszoftver-fejlesztés mellékspecializációval bíró hallgatók tanulmányaik során Honor 9X Pro és Honor 9A készülékeket használva fejleszthetnek alkalmazásokat.

2020. december 4. 19:26

Jelentős napenergia céggel bővült a Bravogroup portfóliója

Magyarország egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoportja lezárta azt a portfólióbővítési tranzakciót, amelynek keretében 50%-os tulajdonrészt vásárolt a miskolci székhelyű PV Napenergia Kft.-ben. A cég jelentős szereplő a lakossági-, vállalati-, valamint a naperőmű piacon, továbbá az AEG szolártermékek hivatalos magyarországi forgalmazója. 

2020. december 4. 17:59

Diákok digitális oktatásást segíti a Sberbank

Pedagógusoknak és rászoruló gyermekeknek biztosít digitális eszközöket a Magyar Bankszövetség által létrehozott JÓTETT Bank – Digitális Gyorsítósáv program, amelyhez a Sberbank Magyarország Zrt. is csatlakozott.

2020. december 4. 16:50

Hogyan triplázhatják meg mobil robotok egy feldolgozó vállalat termelékenységét?

Az automatizálás egyre nagyobb lendülete az FMCG szektort is elérte. A modern gyártóvállalatok élnek a digitális átalakulás által kínált lehetőségekkel, hogy ezzel lean gyártást érjenek el, kihasználva a növekedés kulcsfontosságú mozgatórugói, az automatizálás és a mesterséges intelligencia által nyújtott előnyöket. A gyógynövények feldolgozásával foglalkozó Infinitus az automatizálásnak köszönhetően tett szert versenyelőnyre: autonóm mobil robotokkal (AMR-ekkel) sikerült megtripláznia a termelékenységét.

2020. december 4. 15:32

Debrecenben nyílik az első vidéki Xiaomi Mi Store

Tovább terjeszkedik a Xiaomi Magyarországon: első ízben lesz hivatalos márkaképviselete Budapesten kívül, Debrecenben. A december 5-én megnyíló üzlet lesz a harmadik Mi Store az országban, ahol közvetlenül a gyártótól és gyártói garanciával lehet majd Xiaomi termékeket vásárolni. 

2020. december 4. 14:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás