A kormány támogatja a digitális írásbeliség elterjedését

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 11. 09:41
A kormány szerepe az infokommunikációs piac fejlődésének elősegítésében az, hogy pénzügyi támogatásokkal és erkölcsileg is motiválja a digitális írásbeliség elterjedését, és beindítson folyamatokat, amelyeket a magánszféra folytat és tesz teljessé - mondta Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium gazdaságfejlesztési szakállamtitkára csütörtökön Budapesten.
Az Európa hajón megrendezett Internethajó elnevezésű konferencián a szakállamtitkár hozzátette: júniusban megjelennek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) első, informatikát érintő pályázati kiírásai, amelyek támogatják a szélessávú internet elterjedését és a vállalatirányítási informatikai rendszerek kiépítését.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kiemelte, hogy a hatóság az elmúlt öt évben a nagykereskedelmi árak szabályozásával, a hatékony verseny élénkítésével, a választék növelésével elérte, hogy a vezetékes telefon díjak 75 százalékkal csökkentek, a szélessávú internet átlagárak pedig a harmadukra mérséklődtek.

Egyed Géza utalt arra, hogy látszólag az infokommunikáció a múlt év nyáron pozíciókat vesztett, mivel megszűnt az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, nincs informatikai kormányzati program, és az ágazatnak külön operatív programja sincs az NFT II.-ben.

A szakállamtitkár azonban felhívta a figyelmet arra, hogy míg az NFT I.-ben működő GVOP-ben nem lehetett figyelembe venni az informatikai jellegű költségeket, addig a GOP-ban elszámolható minden ilyen jellegű beruházási kiadás.

Egyed Géza kiemelte: az infokommunikáció GKM-hez kerülésével határozottan nyert az ágazat, mert így az beágyazódott a gazdaságfejlesztés rendszerébe, ami által a távközlés- és az informatika-fejlesztés összehangoltan történhet.

A szakállamtitkár szerint e szemlélet első sikere, hogy két hete a törvényhozással sikerült elfogadtatni azt a törvénymódosítást, ami kimondja, hogy az e-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak nem kell üzlethelyiséget üzemeltetniük a működésükhöz, ami hozzájárulhat az e-boltok további terjedéséhez.

Egyed Géza az elmúlt évek kormányzati szerepvállalása sikereként megemlítette, hogy a szélessávú internetet használók száma exponenciálisan fejlődött, és már több mint 3 millióan használják rendszeresen, otthon, munkahelyen, vagy közösségi hozzáférési pontokon. Azt is jelentős kormányzati eredmények nevezte, hogy a lakosság 90 százaléka olyan településen él, ahol már van szélessávú internet elérhetőség. Szólt arról is, hogy az e-Magyarország és a közháló pontokat a közeljövőben átalakítják. Ezeken a helyeken falugazdászok, szociális és munkaügyi szakemberek adnak a lakosságnak gyakorlati tanácsokat.

Pataki Dániel közölte: az IKT szektor fejlődését az Európai Unió döntéshozói is az egyik legjelentősebb gazdasági versenyképesség növelő tényezőnek tekintik. Utalt arra, hogy az EU célul tűzte ki, hogy 2010-re a világ legversenyképesebb régiójává fejlődjön.

A hatóság elnöke ugyanakkor idézett egy felmérést, ami az IKT ágazat négy szektorát tekintve felállította a TOP 10 vállalat listáját. Ebben 26 USA-beli, 5 ázsiai, és mindössze 9 európai cég szerepel, úgy, hogy a távközlés, a hardver, a szoftver, és a média területén a legjobb helyen található európai vállalkozások a 3-5. helyen találhatók.

Pataki Dániel kiemelte: az idén a telefonvonal előfizetés nélküli ADSL szélessávú internet szolgáltatás elterjedése tovább mérsékelheti az előfizetői árakat. A szolgáltatás jelenleg egy 1 Megabit/másodperces letöltési sebességnél 4-5 ezer forintba kerül havonta. Az elnök szerint az idei év kihívása a hírközlés, a média, és az IKT konvergenciája, és az új generációs internet hálózatok megjelenése. Emlékeztetett arra, hogy 2008-ban ő tölti be egy évig az Európai Hírközlési Szabályozási Szövetség elnöki tisztségét, így közvetlen befolyása lesz az európai szabályozás átalakítására.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NMHH Médiatanács: közel 75 millió forintból készíthet műsorokat huszonöt helyi és körzeti rádió

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint. A grémium véglegesítette egy soproni és egy nagykanizsai rádiós frekvencia pályázati felhívásait.

2020. február 19. 18:59

A Panasonic bejelentette az új, 2020-as OLED és 4K LCD televíziókat

A Pinewood Studiosban tartott eseményen a Panasonic három új OLED és három új, középkategóriás 4K LCD televíziós terméksorozatot mutatott be a 2020-as kínálatból.

2020. február 19. 17:31

Az infokommunikációs szakemberek a mesterséges intelligenciában bíznak

Az 5G-forradalommal együtt járó technológiai bumm új kihívásokat is tartogat a telekommunikációs iparág számára. A szolgáltatókis tisztában vannak vele, hogy a lehető leggyorsabban lépniük kell a mesterséges intelligencia (MI) és az autmatizáció terén, hogy költséghatékony megoldásokat találjanak a folyamatosan növekvő felhasználói elvárásokra. Az 5G által kínált lehetőségek egyre komplexebb rendszereket hívnak majd életre, és az így létrejövő, minden eddiginél nagyobb adatmennyiséget csak mesterséges intelligenciával lehet majd hatékonyan kezelni. Azt már most látjuk, hogy az  5G-nek köszönhetően az olyan technológiák, mint a dolgok internete (IoT) és az Ipar 4.0 fokozatosan mindennapivá válnak.

2020. február 19. 16:13

A Magyar Telekom 2019. negyedik negyedéves és egész évre vonatkozó eredményei

A Magyar Telekom közzétette 2019. negyedik negyedévre és egész évre vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

2020. február 19. 14:50

MI-alapú energetikai szolgáltatással lép piacra az eNET

Az eNET Adatbányászati és inkubációs üzletágának Electrigence nevű innovatív adatautomatizálási szolgáltatása új perspektívát kínál az európai villamosenergia-piac szereplőinek.

2020. február 19. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás