Felmérés a vállalatok mentési és archiválási szokásairól

forrás Prim Online, 2007. május 11. 19:12
A Symantec a magyarországi vállalatok körében a Bell Research közreműködésével végzett megkérdezést, amelynek témája a dokumentumarchiválási szokások és az alkalmazott biztonságtechnikai megoldások voltak. Az összesen 150 cég válaszait összegyűjtő kutatás során főleg informatikai vezetők és rendszergazdák válaszoltak a kérdésekre.

A felmérésben szereplő cégek egyharmada egy közös platformmal szolgálja ki a hálózati szolgáltatásokat, többségében Windows termékekkel. Úgy tűnik, hogy a Novell Netware, Unix és a nyílt forráskódú Linux platformok csak a – viszonylag – kisebb, 100 PC-nél kevesebbel rendelkező cégek számára jelenthetnek – legalább részben – célravezető hálózatkezelést.

Egy-két kivételtől eltekintve a rendszerük üzemeltetésére és karbantartására a cégek alkalmaznak saját, belső IT csoportot. Függetlenül a PC-k számától, a cégek fele az informatikával foglalkozó, belső csapat mellett külsős szolgáltató(k) munkáját is igénybe veszi.

Annak ellenére, hogy a cégek IT rendszerének működése szempontjából maximális prioritást élvez a létfontosságú adatok rendelkezésre állása és ezek biztonsága és védelme, valamint helyreállítása, a tapasztalat szerint ezekre a cégek teljes IT költésüknek csupán 22%-át fordítják.

Adattárolás

A megkérdezett vállalatok jelentős része alkalmaz valamilyen megoldást adattárolási, archiválási célokra. Hozzávetőlegesen a cégek fele az adatok rövid távú megőrzésére a hagyományos adathordozókra történő archiválást alkalmazza (DAS). Viszonylag elterjedt az adattárolásra használt komplett rendszerek (NAS) használata, és a kifejezetten adattárolásra kiépített hálózatokkal (SAN) minden nyolcadik nagyvállalat rendelkezik.

Saját IT rendszerük működése szempontjából az IT feladatok és erőforrások priorizálása során leginkább a rendszer adatbiztonsága és az adatmentés/visszaállítás gyorsasága az a két tényező, amit a cégek figyelembe vesznek. A költséghatékonyság mellett jelentős szempont továbbá az integráció lehetősége is.

Csupán a vállalatok egyharmada használ valamilyen szoftveres megoldást az asztali vagy hordozható gépeken, ami a lokálisan tárolt adatok merevlemezre való mentésére illetve szinkronizálására szolgál. Ugyanakkor a válaszadók fele a jövőben sem tervezi ilyen szoftver alkalmazását. Ezzel szemben az adatmentést és az archiválását a cégek 76%-a valamilyen szoftver segítségével bonyolítja le.

Szükség is van erre a segítségre, hiszen a napi rendszerességgel – ami a leggyakoribb – átlagosan közel 160 GB adatot mentenek le a cégek, de találkoztunk olyan céggel is, aki naponta 2 Terabyte-nyi adatot archivál. A félelem nem alaptalan, mivel tízből hét esetben előfordult, hogy az elmúlt tizenkét hónap során vissza kellett állítani az adatokat. Adatmentésre, archiválásra a legelterjedtebb adathordozó típus továbbra is a mágnesszalag (60%).

A felmérésben szereplő cégek 45%-a alkalmaz jelenleg többszintű archiválást és 18%-uk használ valamilyen szoftveres megoldást az adathordozók kezelésére.

Feltehetőleg csak bizonyos tevékenységi körbe tartozó cégek azok, akik titkosítják szalagra archivált adataikat. A vállalattok többsége nem él ezzel a lehetőséggel és valószínűleg a jövőben sem tervez ilyen irányú fejlesztést saját IT rendszerén belül. Ugyanígy a szalagok forgatásának és a telephelyen kívüli archiválásának az automatizálására alkalmas szoftveres megoldástok jelenlegi és tervezett használata sem jellemző a hazai nagyvállalatok körében.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Zöld forradalom a Schneider Electric épületeiben

Idén októbertől a Schneider Electric 13 épülete már karbonsemlegesen működik, a társaság ezzel is hangsúlyozza elköteleződését a globális klíma-célkitűzések mellett. A cég 2018-ban 130 ezer tonnával csökkentette CO2-kibocsátását. 

2019. október 14. 10:09

Új nyomtatási lehetőségeket kínál a Xerox

A speciális nyomtatási megoldások a digitális szegmens leggyorsabban növekvő ágazata, a Xerox éppen ezért fejlesztette ki az Adaptive CMYK Plus technológiát, amely az új Xerox PrimeLink C9065 / C9070 színes nyomtatóhoz és a Xerox Color C60 / C70 nyomtatókhoz készült.

2019. október 13. 13:30

Az egyik legnagyobb ománi cégcsoporttal kötött együttműködési megállapodást a magyar QUADRON Kibervédelmi Kft.

Exkluzív stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar QUADRON Kibervédelmi Kft. az egyik legnagyobb ománi cégcsoporttal, a Zubair Corporationnel. A megállapodás keretében a Zubair a QUADRON kizárólagos ománi partnereként értékesíti majd a magyar vállalkozás kibervédelmi szolgáltatásait Ománban. A felek a megállapodástól a következő egy év során közel 300 millió forint (egymillió dollár) értékű üzleti potenciál felderítését várják. 

2019. október 13. 12:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás