Google: a weboldalak tizede veszélyes kódot tartalmaz

Milkovits Gábor, 2007. május 12. 10:21
A Google egy kutatás során mintegy 4,5 millió internetes oldalt tanulmányozott, és ezek közül minden tizedik közvetlenül, vagy közvetve a számítógépre ártalmas kódokat tartalmazott.
A leggyakoribb rosszindulatú tartalmaknak az olyan, oldalakba épített, valódinak álcázott linkek bizonyultak, amelyek valamilyen „érdekes” tartalomhoz, például ingyenes szoftverhez, zenéhez, vagy pornográf videóhoz ígértek hozzáférést. A beígért tartalmak helyett azonban az ilyen webhelyekről többnyire adatlopásra szolgáló, leggyakrabban úgynevezett keylogger programok települnek a számítógépre. A Google a 450 ezer konkrét találat mellett még további 700 ezer oldalt talált gyanúsnak, ami azt jelenti, hogy a megvizsgált oldalak akár közel negyede veszélyt jelenthet az internetezőkre. Az ellenőrzés és a szabályozás azért is nehéz, mert a legtöbb esetben maga az oldal megbízható és biztonságos, ugyanakkor a rajta elhelyezett hirdetések, illetve kiegészítő alkalmazások, úgynevezett widget-ek azok, amelyek veszélyes kódokat tartalmazó helyekre csalhatják a felhasználót.

A Google vizsgálata jól mutatja, hogy az internetes támadások a megszokott e-mail mellékletek és spam-levelek helyett egyre gyakrabban közvetlenül a weboldalak felől érkeznek, ráadásul a fent említett, szakszóval „drive-by” támadásnak nevezett módszerek ellen az olyan megoldások sem érnek sokat, amelyek kiszűrik a veszélyesnek vagy gyanúsnak ítélt oldalakat.
Kulcsszavak: Google website security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megkezdte működését a Kyndryl Alapítvány a helyi közösségek fejlődéséért

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatója szeptember 18-án elindította a Kyndryl Alapítványt. Az alapítvány olyan nonprofit szervezeteket támogat majd, amelyek kritikus társadalmi problémákra keresnek megoldásokat. A Kyndryl Alapítvány a vállalat globális vállalati jószolgálati programját terjeszti ki, és jelzi, hogy a Kyndryl elkötelezett a pozitív társadalmi szerepvállalás mellett, összhangban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival.

2023. szeptember 21. 14:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59