Évi 40 milliárd dolláros veszteséget okoz a szoftverkalózkodás

Milkovits Gábor, 2007. május 16. 08:54
Az IDC legfrissebb felmérése szerint tavaly éves szinten mintegy 40 milliárd dollár értékben került hamis szoftver a felhasználókhoz.
Ez azt jelenti, hogy a számítógépekre telepített szoftvereknek több mint a harmada származik illegális forrásból. Ugyanakkor néhány fejlődő piacon van előrelépés, Kínában például 10, Oroszországban pedig 7 százalékkal csökkent a kalózszoftverek aránya 2005-hoz képest. Összességében a 102 vizsgált ország közül csupán 13-ban nőtt a szoftverkalózkodás, míg 62-ben, ha viszonylag csekély mértékben is, de mérséklődött. A kínai folyamat azért is ígéretes, mivel a távol-keleti ország PC-piaca eközben robbanásszerűen növekszik, és már most a második helyen áll az amerikai mögött.

Az illegális szoftverek által okozott kár ugyanakkor több mint 5 milliárd dollárral, azaz mintegy 15%-kal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami egyúttal munkahelyek ezreinek kiesését is jelenti az informatikai szektorban. Robert Holleyman, a Business Software Alliance (BSA) elnöke szerint az illegális szoftverek terjedésének visszaszorításához még több munkára és beruházásra van szükség, ez azonban hosszabb távon megtérül.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még fenntarthatóbbá válnak az emissziómentes járművek

A Continental a járműbeszállító ipar egyik legátfogóbb fenntarthatósági ütemtervét tűzte ki maga elé, amivel egy új globális ipari értékrendszer alapjait fekteti le. Az ütemterv egy része az emissziómentes járművekkel foglalkozik: 2022-től kezdve a Continental az emissziómentes személygépkocsikkal, buszokkal, vonatokkal és egyéb járművekkel kapcsolatos globális tevékenységeit karbonsemlegessé fogja tenni. A program a vállalat gyártási folyamatira, valamint azok további felhasználási szakaszaira, és a használat utáni újrahasznosításra terjed ki. Ezáltal a technológiai vállalat hozzájárul ahhoz, hogy az iparág teljességgel karbonsemlegessé tehesse az emissziómentes mobilitást.

2021. január 22. 11:30

A robotikai automatizálás legújabb trendjei

A robotika alkalmazásának egyre nagyobb térhódítása figyelhető meg különféle iparágakon belül, az olyan hagyományos területektől kezdve, mint amilyen például a gyártóipar, olyan újabb ágazatokig, mint az egészségügy, az FMCG vagy a kozmetikai szektor. A robotika technológiai fejlődése rendkívül gyors ütemben zajlik, amely gyakran a kapcsolódó technológiák (pl.: felhő-alapú számítástechnika, gépi látás) vívmányainak köszönhető, aminek eredménye, hogy újabb és újabb megoldások jöhetnek létre. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mely trendek jelenleg az új robotikai alkalmazások mozgatórugói, valamint mely piacok szolgálhatnak növekedési potenciállal a vállalkozások számára.*

2021. január 22. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás