Évi 40 milliárd dolláros veszteséget okoz a szoftverkalózkodás

Milkovits Gábor, 2007. május 16. 08:54
Az IDC legfrissebb felmérése szerint tavaly éves szinten mintegy 40 milliárd dollár értékben került hamis szoftver a felhasználókhoz.
Ez azt jelenti, hogy a számítógépekre telepített szoftvereknek több mint a harmada származik illegális forrásból. Ugyanakkor néhány fejlődő piacon van előrelépés, Kínában például 10, Oroszországban pedig 7 százalékkal csökkent a kalózszoftverek aránya 2005-hoz képest. Összességében a 102 vizsgált ország közül csupán 13-ban nőtt a szoftverkalózkodás, míg 62-ben, ha viszonylag csekély mértékben is, de mérséklődött. A kínai folyamat azért is ígéretes, mivel a távol-keleti ország PC-piaca eközben robbanásszerűen növekszik, és már most a második helyen áll az amerikai mögött.

Az illegális szoftverek által okozott kár ugyanakkor több mint 5 milliárd dollárral, azaz mintegy 15%-kal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami egyúttal munkahelyek ezreinek kiesését is jelenti az informatikai szektorban. Robert Holleyman, a Business Software Alliance (BSA) elnöke szerint az illegális szoftverek terjedésének visszaszorításához még több munkára és beruházásra van szükség, ez azonban hosszabb távon megtérül.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

5 szédítő bitcoin-előrejelzés

Már tavaly is nagyot emelkedett a bitcoin, az ide évben pedig folytatta a száguldást. Korábban volt már hasonló nagy emelkedés de nagyon különbözik ez a "rali" a három évvel ezelőttitől, írja az ÁrfolyamTudós.hu. Már a hagyományos pénzügyi rendszer intézményei, bankok, brókercégek, alapkezelők és elemzők is komolyan veszik. Öt fontosabb előrejelzést gyűjtöttünk össze, amelyekre érdemes lehet odafigyelni, annak ellenére, hogy most épp lefele mutat az árfolyam iránya.

2021. január 24. 11:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás