AMD Puma platform noteszgépekhez

Milkovits Gábor, 2007. május 18. 20:04
Az AMD az Intel Centrino-hoz hasonló, speciális processzorra és lapkakészletre épülő külön platformot tervez kialakítani noteszgépekhez.
A Puma névre hallgató platform fő komponensei a 65 nm-es technológiával készülő, Griffin kódnevű laptop-processzor, illetve az egyelőre RS780-ként szereplő lapkakészlet lesznek. A Griffin Maurice Steinman-nak, az AMD mérnökének elmondása szerint a gyártó első kimondottan noteszgépekhez kifejlesztett CPU-ja, a cég eddigi mobilcsipjei ugyanis csupán az asztali gépekhez és szerverekhez szánt lapkák energiatakarékosabb változatai voltak. A különbség a Griffin esetében főként abban nyilvánul meg, hogy képes elődeinél még takarékosabb üzemmódban, például maximális órajelének akár nyolcadával is megbízhatóan működni. A processzor emellett rendkívül gyors frekvenciaváltásokra képes, ami az Aero kezelőfelületével meglehetősen akku-falónak bizonyuló Windows Vista esetében igen fontos tényező.

A Puma platform további elemei ATI Radeon grafikus lapkák, NVidia lapkakészlet és grafikus technológia, továbbá különféle vezeték nélküli megoldások (WiFi, stb.) Az első Puma noteszgépek 2008 közepére várhatók. A következő évben, azaz 2009-ben az AMD be kívánja vezetni, illetve a platform részévé tenni a tavaly megvásárolt ATI technológiáját hasznosító Fusion csipet, amely egy lapkán integrálja a CPU és a GPU processzorokat. A Fusion a tervek szerint először noteszgépekben fog megjelenni.

Az AMD egy veszteséges negyedév után próbálja megújítani termékstratégiáját, és számos ilyen jellegű bejelentést tett az utóbbi hetekben. A noteszgépek kiemelt és egyre hangsúlyosabb piaci szerepe miatt a Puma ezek között külön jelentőséggel bír. A rivális Intel 2003-ban vezette be azóta többször megújított Centrino noteszgép-platformját, és szakemberek egybehangzó véleménye szerint ennek döntő szerepe volt abban, hogy a cég nagyobb előnyt tudott megtartani ezen a területen az AMD-vel szemben, mint akár az asztali PC-k, akár a szerverek piacán.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59