AMD Puma platform noteszgépekhez

Milkovits Gábor, 2007. május 18. 20:04
Az AMD az Intel Centrino-hoz hasonló, speciális processzorra és lapkakészletre épülő külön platformot tervez kialakítani noteszgépekhez.
A Puma névre hallgató platform fő komponensei a 65 nm-es technológiával készülő, Griffin kódnevű laptop-processzor, illetve az egyelőre RS780-ként szereplő lapkakészlet lesznek. A Griffin Maurice Steinman-nak, az AMD mérnökének elmondása szerint a gyártó első kimondottan noteszgépekhez kifejlesztett CPU-ja, a cég eddigi mobilcsipjei ugyanis csupán az asztali gépekhez és szerverekhez szánt lapkák energiatakarékosabb változatai voltak. A különbség a Griffin esetében főként abban nyilvánul meg, hogy képes elődeinél még takarékosabb üzemmódban, például maximális órajelének akár nyolcadával is megbízhatóan működni. A processzor emellett rendkívül gyors frekvenciaváltásokra képes, ami az Aero kezelőfelületével meglehetősen akku-falónak bizonyuló Windows Vista esetében igen fontos tényező.

A Puma platform további elemei ATI Radeon grafikus lapkák, NVidia lapkakészlet és grafikus technológia, továbbá különféle vezeték nélküli megoldások (WiFi, stb.) Az első Puma noteszgépek 2008 közepére várhatók. A következő évben, azaz 2009-ben az AMD be kívánja vezetni, illetve a platform részévé tenni a tavaly megvásárolt ATI technológiáját hasznosító Fusion csipet, amely egy lapkán integrálja a CPU és a GPU processzorokat. A Fusion a tervek szerint először noteszgépekben fog megjelenni.

Az AMD egy veszteséges negyedév után próbálja megújítani termékstratégiáját, és számos ilyen jellegű bejelentést tett az utóbbi hetekben. A noteszgépek kiemelt és egyre hangsúlyosabb piaci szerepe miatt a Puma ezek között külön jelentőséggel bír. A rivális Intel 2003-ban vezette be azóta többször megújított Centrino noteszgép-platformját, és szakemberek egybehangzó véleménye szerint ennek döntő szerepe volt abban, hogy a cég nagyobb előnyt tudott megtartani ezen a területen az AMD-vel szemben, mint akár az asztali PC-k, akár a szerverek piacán.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05