Már politikusok is követelik a Deutsche Telekom-konfliktus megoldását

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 21. 08:37
Immár politikusok is a tárgyalásokhoz való visszatérést és a megoldást sürgetik a Deutsche Telekom és az alkalmazottak munkaügyi konfliktusában, amely a cég tervezett átalakítása miatt kezdődött.
A ver.di szakszervezeti szövetség vezette, egy hete tartó sztrájk nyomán pénteken a baden-württembergi miniszterelnök újra a tárgyalóasztalhoz szólította a feleket, ugyanígy a korábbi német gazdasági miniszter, Wolfgang Clement is gyors megoldás követelt.

A szakszervezet egyelőre nem hatódott meg: tovább növeli a nyomást a cégvezetésre, hogy meghiúsítsa az 50 ezer dolgozó kiszervezését és rosszabb munkakörülmények közé kényszerítését. A ver.di adatai szerint pénteken hétezren sztrájkolnak, és az akciót hétvégén is folytatják. Péntek délelőtt Münchenben nagygyűlést tartott a ver.di vezetője.

Egyelőre nem hoztak nyilvánosságra adatokat arról, hogy sztrájk milyen veszteséget okoz a Deutsche Telekomnak. A sztrájk következtében a telefonos ügyfélszolgálatok elérhetősége rosszabb a szokásosnál, az új megrendelések feldolgozása késedelmes, különösen a műszaki ügyfélszolgálatoknál, vagyis az üzletmenet korlátozása miatt több tízezer ügyfél kívánsága egyáltalán nem vagy csak késve teljesülhet. A Telekom-sztrájk érinti a Nyolcak (G8) június eleji heiligendammi csúcsértekezletének előkészületeit is.

A Forsa közvélemény-kutató szerint azonban a lakosság többsége szolidáris a sztrájkkal: a megkérdezettek több mint háromnegyede megértést tanúsít.

  •  

A Deutsche Telekom mintegy 11 ezer alkalmazottja a múlt pénteken lépett országszerte sztrájkba. A társaság dolgozói csütörtökön döntöttek a sztrájk mellett, miután a  szakszervezet és a vállalat vezetése nem tudott egyezségre jutni az átszervezések miatt kirobbant vitában. A szolgáltatásban dolgozókat  tömörítő szakszervezet, a ver.di tagjainak 96 százaléka voksolt a munkabeszüntetésre.

Ez az első sztrájk a német telefontársaság történetében, és az első komolyabb munkaügyi konfliktus azóta, hogy a vállalatot tizenkét évvel ezelőtt privatizálták.

A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezet között már hetek óta tart a kötélhúzás amiatt, hogy a vezetés a vállalat különböző szolgáltatóegységeiből az új, egységes és külön számlán kezelt T-Service-be helyez át mintegy 50 ezer alkalmazottat. A tervek szerint az áthelyezettek számára a heti munkaidő az eddigi 34 óra helyett 38 óra lenne, és a kiszervezendő több tízezer dolgozó bérét két és fél év alatt 12 százalékkal csökkentenék, cserébe a cég 2010 végéig szavatolná a munkahelyek megtartását. Emellett a Deutsche Telekom új munkahelyteremtést is kilátásba helyezett. Ezt a javaslatot azonban a ver.di visszautasította.

A változtatásokat a belső piac visszaesésével, mindenekelőtt a vezetékes szolgáltatások veszteségeivel, a költségcsökkentés szükségességével indokolta a vállalatvezetés. Az átszervezés július 1-jétől lépne életbe.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

SAP-vel pörgetik fel a körforgásos gazdaságot is

2023 júliusától teljesen átalakul a magyarországi hulladékgazdálkodási rendszer. A MOL illetékes leányvállalata az SAP rendszerét választotta a komplex szervezési, irányítási és elszámolási feladatok informatikai támogatására.

2023. június 9. 20:01

Új trendek és kihívások az online marketingben

2023-ban a közösségi média marketing szerepe, valamint az influenszer marketing és a felhasználók által generált tartalmak (UGC - User Generated Content) egyre inkább teret hódítanak, és szinte megkerülhetetlenné válnak a vállalkozások üzleti stratégiájában. 

2023. június 9. 14:06

Új szerepköréhez jobban illő névre vált az IVSZ

Nevének megújításáról döntött az IVSZ június 7-én megtartott éves közgyűlésén a szervezet tagsága: a korábbi Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) helyett IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége néven folytatja működését a szakmai szervezet. A névváltást az indokolja, hogy napjainkban a digitalizáció a gazdaság minden szegletét áthatja, nem csak az informatikai, távközlési és elektronikai vállalatoknál fontos tényező. A közgyűlésen a 13 fős elnökség 7 pozíciójáról is szavaztak: az IVSZ elnöke újabb három évre dr. Vinnai Balázs lett.

2023. június 9. 12:45

A Telekom székházba költözött a Deutsche Telekom IT Solutions

A Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti irodaházába költözött május 30-án a Deutsche Telekom IT Solutions, a DT csoporton belüli szinergiák hatékonyabb kihasználása és a fenntarthatósági szempontok érvényesülése érdekében.

2023. június 9. 11:23

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az esetek nagyon nagy százalékában egy dologra biztosan szükség van: ez az úgynevezett sztreccsfólia. A raklapcsomagolás gazdaságosabb és kedveltebb fóliatípusát lehetővé tette egy magyar cég úgy, hogy az nemcsak gazdaságosabb lett a piacon kapható termékeknél, de környezetbarát is, hiszen a vékonyabb fólia használatával kevesebb hulladék keletkezik. Az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. innovációja az áruszállítást nagyságrendekkel könnyítheti meg a közeljövőben.

2023. június 8. 15:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39