Már politikusok is követelik a Deutsche Telekom-konfliktus megoldását

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 21. 08:37
Immár politikusok is a tárgyalásokhoz való visszatérést és a megoldást sürgetik a Deutsche Telekom és az alkalmazottak munkaügyi konfliktusában, amely a cég tervezett átalakítása miatt kezdődött.
A ver.di szakszervezeti szövetség vezette, egy hete tartó sztrájk nyomán pénteken a baden-württembergi miniszterelnök újra a tárgyalóasztalhoz szólította a feleket, ugyanígy a korábbi német gazdasági miniszter, Wolfgang Clement is gyors megoldás követelt.

A szakszervezet egyelőre nem hatódott meg: tovább növeli a nyomást a cégvezetésre, hogy meghiúsítsa az 50 ezer dolgozó kiszervezését és rosszabb munkakörülmények közé kényszerítését. A ver.di adatai szerint pénteken hétezren sztrájkolnak, és az akciót hétvégén is folytatják. Péntek délelőtt Münchenben nagygyűlést tartott a ver.di vezetője.

Egyelőre nem hoztak nyilvánosságra adatokat arról, hogy sztrájk milyen veszteséget okoz a Deutsche Telekomnak. A sztrájk következtében a telefonos ügyfélszolgálatok elérhetősége rosszabb a szokásosnál, az új megrendelések feldolgozása késedelmes, különösen a műszaki ügyfélszolgálatoknál, vagyis az üzletmenet korlátozása miatt több tízezer ügyfél kívánsága egyáltalán nem vagy csak késve teljesülhet. A Telekom-sztrájk érinti a Nyolcak (G8) június eleji heiligendammi csúcsértekezletének előkészületeit is.

A Forsa közvélemény-kutató szerint azonban a lakosság többsége szolidáris a sztrájkkal: a megkérdezettek több mint háromnegyede megértést tanúsít.

  •  

A Deutsche Telekom mintegy 11 ezer alkalmazottja a múlt pénteken lépett országszerte sztrájkba. A társaság dolgozói csütörtökön döntöttek a sztrájk mellett, miután a  szakszervezet és a vállalat vezetése nem tudott egyezségre jutni az átszervezések miatt kirobbant vitában. A szolgáltatásban dolgozókat  tömörítő szakszervezet, a ver.di tagjainak 96 százaléka voksolt a munkabeszüntetésre.

Ez az első sztrájk a német telefontársaság történetében, és az első komolyabb munkaügyi konfliktus azóta, hogy a vállalatot tizenkét évvel ezelőtt privatizálták.

A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezet között már hetek óta tart a kötélhúzás amiatt, hogy a vezetés a vállalat különböző szolgáltatóegységeiből az új, egységes és külön számlán kezelt T-Service-be helyez át mintegy 50 ezer alkalmazottat. A tervek szerint az áthelyezettek számára a heti munkaidő az eddigi 34 óra helyett 38 óra lenne, és a kiszervezendő több tízezer dolgozó bérét két és fél év alatt 12 százalékkal csökkentenék, cserébe a cég 2010 végéig szavatolná a munkahelyek megtartását. Emellett a Deutsche Telekom új munkahelyteremtést is kilátásba helyezett. Ezt a javaslatot azonban a ver.di visszautasította.

A változtatásokat a belső piac visszaesésével, mindenekelőtt a vezetékes szolgáltatások veszteségeivel, a költségcsökkentés szükségességével indokolta a vállalatvezetés. Az átszervezés július 1-jétől lépne életbe.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Javították a Magyar Telekom hitelkockázati besorolását

A Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU és Bloomberg: MTELEKOM HB), továbbiakban „Társaság”), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a Scope Ratings GmbH, a hitelminősítés éves felülvizsgálata eredményeként pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását, valamint megerősítette a Társaság kibocsátói hitelkockázati besorolását és a nem alárendelt, nem biztosított adósságához tartozó BBB+ minősítést.

2023. szeptember 26. 17:10

Nem csak a nappaliban, hanem ipari csarnokokban is felbukkan majd az Apple Vision Pro

Közel négy hónapja mutatkozott be az Apple Vision Pro, és egyelőre nincs új hír a fejlesztés háza tájáról az akkor megismert paramétereken túl. A kiterjesztett és a virtuális valóság szemünk előtt való keverésére képes, fejen hordható eszköz szórakoztatóipari és irodai környezetben való felhasználásáról már sok szó esett, ugyanakkor az eszközben rejlő üzleti és ipari lehetőségekről egyelőre alig lehetett hallani. A Delta Systems Kft. fejlesztői összegyűjtöttek néhány olyan szemléletes példát, ahol nem csak látványosságként, hanem üzleti előnyt teremtő termelőeszközként is funkcionálhat a jövőben az Apple csodaszemüvege.

2023. szeptember 26. 15:44

Innovatív bioműanyag projekt megvalósulásához járul hozzá az ABB

A megújuló és fenntartható vegyipar egyik úttörőjeként számontartott Avantium új üzemet épít, mellyel a fosszilis alapanyagokat fokozatosan kiváltó bioalapú műanyagokra való átállást kívánja előmozdítani. A hollandiai Delfzijlben található létesítmény egy olyan újszerű technológiát fog alkalmazni, amely a növényi cukrokat a polietilén-furanoátnak (PEF) nevezett következő generációs műanyaggá alakítja át.

2023. szeptember 26. 12:47

Pénzváltó helyett fintech appokkal spórolnak a magyarok a nyaralás során

Rengeteg pénzt spórolhattak meg a külföldi nyaralás során azok, akik a magyar bankkártyájuk helyett valamelyik fintech cég bankkártyájával fizettek inkább.

2023. szeptember 25. 17:20

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Az informatika az életünk alapvető eszköze, amely a mindennapjainkban és az üzleti világban is meghatározó szerepet játszik. Ennek tudatában azt gondolhatnánk, hogy az IT menedzsment jelenleg minden vállalkozás életében az egyik legfontosabb prioritás. Ennek ellenére a legtöbb hazai cégvezető még 2023-ban is figyelmen kívül hagyja azt, hogy cége milyen informatikai megoldásokat használ. 

2023. szeptember 25. 15:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59