Wi-Fi és egészségkárosodás: nem bizonyítható a kapcsolat

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 21. 20:03
Egy jó Wi-Fi-ellátottságú terület sugárzási szintje akár háromszorosa lehet egy mobilátjátszó állomásénak, de a tudósok nem látják bizonyíthatónak, hogy ez egészségkárosító hatással lenne az emberi szervezetre.
Egy brit iskolában a BBC munkatársai mértek ilyen magas szintet, ám ez még így is jóval a helyi egészségügyi határértékek alatt van. A Wi-Fi használat jelentős rádiófrekvenciás forgalommal jár, így felmerült a kérdés, nem lehet-e mindennek negatív hatása a felhasználókra. Az iskolában mért értékek a kormányzat által jelenleg érvényben tartott határérték 600-adát sem érik el, igaz, nem teljesen világos, hogyan lehet teljes bizonyossággal felállítani egy ilyen mérőszámot.

Lawrie Callins, a mobilkommunikáció egészségügyi hatásait vizsgáló program elnöke, egyben a Nottingham egyetem professzora szerint a kis rizikót a viszonylag kisteljesítményű adóegységeknek köszönhetjük, valamint annak a ténynek, hogy ezek általában nem érintkeznek közvetlenül az emberi szervezettel. A noteszgépek esetében azonban gyakran a felhasználó ölében található a gép, ami szinte közvetlen érintkezést jelent a szervezettel. Éppen ezért Callins itt is a gyerekek számára kiadott mobiltelefonos irányelveket tartja mérvadónak, ne legyen közvetlen érintkezési felület, helyezzék a gépeket egy asztalra.

Az eredmények tehát a Wi-Fi veszélytelenségét támasztják alá, ám mégis megfogalmaznak egy ajánlást. A helyzet vélhetően nagyon hasonlatos a mobiltelefonokhoz, az nem bizonyítható, hogy káros hatásuk lenne, de az szinte bizonyíthatatlan, hogy nem lenne, hiszen ahhoz egy vizsgált célcsoport és egy kontrollcsoport teljes életciklusát kéne végigkövetni.
Kulcsszavak: Wi-Fi

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Interaktív kiállításon ismerhetők meg a különböző iparágaknak szánt LG készülékek

Az LG Electronics (LG) a barcelonai Integrated Systems Europe (ISE) 2023 kiállításon mutatja be a csúcstechnológiát képviselő digitáliskijelző-megoldásainak teljes portfólióját, beleértve a LED, a Micro LED és az átlátszó OLED kijelzőket is. A készülékeket több digitalizált térben tárják a közönség elé, bemutatva a különböző iparágak – többek között a kiskereskedelem, a vállalati szféra, az oktatás és a vendéglátóipar – számára kínálkozó felhasználási lehetőségeket és alkalmazásokat.

2023. február 1. 16:58

Érkezik a Samsung első mini-LED technológiával felszerelt gaming monitorja

A Samsung Electronics bejelentette az Odyssey Neo G7 (modellnév: G70NC), a vállalat első sík, Mini-LED modelljének globális bevezetését, amely új formavilággal bővíti az Odyssey termékcsaládot. Az új monitor nagyméretű képernyővel rendelkezik, amely tervezésének köszönhetően átfogóbb látványvilágot és részleteket biztosít a játékosok számára, és élethű képminőséggel repíti el őket a játékok világába. 

2023. január 30. 16:36

Kiszivárogtak az orosz Yandex keresőmotor forráskódjai

Egy korábbi alkalmazott kiszivárogtatta a világ 4. legnagyobb keresőmotorjának forráskódjait, köztük annak 1922 rangsorolási tényezőjét. Feltételezések szerint politikai indokok vezethették a kiszivárogtatót.

2023. január 30. 11:27

Az UltiMaker bemutatta az új S7 3D nyomtatót

Az új UltiMaker S7 nyomtató a gyártó díjnyertes S-szériájára épít, azonban integrált Air Manager búrát és rugalmas nyomtatótálcát kapott.

2023. január 28. 15:51

Az AOC bemutatja a nagy teljesítményű P3 üzleti monitorcsaládot

A kijelzőspecialista AOC bejelenti a professzionális P3 termékcsaládot, amely hét új monitort tartalmaz három különböző méretben (a 24 hüvelyk/60,4 cm képátlójú 24P3CW, 24P3CV és 24P3QW modelleket, a 27 hüvelyk/68,6 cm képátlójú Q27P3CW, Q27P3CV és Q27P3QW modelleket, valamint a 34 hüvelyk/86,4 cm képátlójú ultraszéles CU34P3CV modellt). 

2023. január 27. 17:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46