Lassan az LG is kihátrál a plazmatévégyártásból

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 21. 20:18
A világ második legnagyobb plazmatelevízió-gyártója bezárja egyik gyárát és nem tervezi új egység nyitását, jelentősen csökkenti gyártását.
A plazmatelevíziók néhány évvel ezelőtt nagy áttörésnek számítottak, ám már akkor is látszott néhány gyengéjük. Az ígéretes új technológia egyik nagy hátránya volt, hogy a milliós készülékek néhány év alatt jelentősen vesztettek a képélességből. Akkor úgy gondolták, hogy ez a jelenség kezdeti jellegű és gyorsan orvosolható. Ez nem teljesen következett be, ám mivel a nagy rivális, az LCD-tv csak kisebb méretben volt előállítható, vagy a középkategóriában jóval drágább volt a plazmánál, ez utóbbi piaci jelenléte indokolt volt. Az LCD jóval megbízhatóbb technológiája azóta továbbfejlődött, és a tartós minőség mellett növelték a panelek méretét és közben csökkentek az árak. Ez gyakorlatilag térdre kényszeríti hosszú távon a plazmát, nem véletlen, hogy a Sony és a Philips kiszállt ebből az üzletből és LCD-re fejleszt, a Hitachi is visszakozik.

Most a második legnagyobb plazmagyártó, az LG hátrál ki, utód nélkül bezárta A1 nevű komplett plazma-tv-gyárát. Ezzel a termelés 430 ezer darabról 360 ezerre esik vissza, ám ez a gyakorlatban 22-32 millió dolláros éves megtakarítást jelent a vállalatnak. A költséges plazma visszatérése nem várható a közeljövőben, a tipikus felhasználás, a HDTV-k ára hónapról hónapra jelentősen csökken, a kialakult árversenyben csak a legéletképesebb megoldások maradhatnak talpon.
Kulcsszavak: TV LG

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A jelen kényelmével a tudatosabb jövőt kívánja építeni a Samsung

Új fejezetet nyit a Samsung a háztartási eszközök világában a Bespoke termékcsalád legújabb frissítéseivel, amelyeket a harmadik alkalommal megrendezett Bespoke Life 2023 eseményén mutatott be. A vállalat ismertette azt a már nem túl távoli jövőképet, amelyben a fenntarthatóság, az összekapcsolhatóság és a formatervezés újraírja a mindennapokat.

2023. június 10. 15:50

Jelentős mérföldkő a hazai autóiparban

Idén ünnepli 30. születésnapját a Continental Veszprémben. Az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően mára a technológiai vállalat telephelye globális piacokra dolgozik. Presztízs ügyfelek számára fejleszt, tesztel és gyárt különböző szenzorokat gépjármű-menetbiztonsági rendszerekhez, akkumulátorokhoz és az utazási kényelem növeléséhez.

2023. június 6. 16:01

Fidelity: Nyernek az elektromos autók?

Aki napjainkban autóval végighalad egy európai belváros utcáin, azonnal számos nyomát láthatja a forgalmi trendek változásának. A külön kerékpáros sávok, az elektromos buszok, az elektromos töltőállomások és a szédült ütemben emelkedő parkolási díjak mind-mind azt jelzik, hogy a személyautók, főleg a belső égésű motorral felszereltek, már nem szívesen látott vendégek a sűrűn beépült belső kerületekben. A jövő az alternatív közlekedési eszközöké és a kibocsátásmentes erőforrásoké. A Fidelity piaci megfigyelőinek előrejelzései szerint az éghajlatkímélő meghajtási módok versenyét az elektromos autók fogják megnyerni, melyek idővel teljesen kiszorítják majd a levegőszennyező belső égésű motorokkal gyártott társaikat1.

2023. június 6. 12:41

Új fogyasztói elektronikai márkák a magyar piacon

Bővíti termékkínálatát Magyarországon az Elem6, a régió egyik jelentős forgalmazója. A vállalat saját elektronikai márkáit kínálja, jó ár-érték arányú termékeikre jellemző a magas minőség és a megbízhatóság. 

2023. június 5. 11:21

A Continental új gumiabroncsa minden személyautóhoz és SUV-hez alkalmas

A négyévszakos autógumik néhány évvel ezelőtt még csak a kisautók réspiacán számítottak elterjedtnek, azonban ma már elképzelhetetlen nélkülük a gumiabroncspiac: az autósok egyre nagyobb számban használják ezt a típust személyautók és SUV-k esetén egyaránt. A többszörösen díjnyertes elődmodell továbbfejlesztésével a Continental AllSeasonContact 2 néven eddigi legjobb egész évben használható abroncsát vezeti be a piacra, amely minden időjárási helyzetben kiváló vezethetőséget biztosít.

2023. június 2. 20:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39