Sikeres mobilhívás a világ tetejéről

Milkovits Gábor, 2007. május 22. 20:39
Rod Baber brit hegymászó sikeres mobiltelefon-hívást hajtott végre a Mount Everest csúcsáról, olyan rekordot állítva fel ezzel, amit gyakorlatilag lehetetlen lesz megdönteni.
Baber március végén indult expedíciójára, amelynek sajátos elemét, azaz a mobilhívást a csúcsról az tette lehetővé, hogy egy kínai mobilszolgáltató Tibetben nemrég olyan bázisállomást állított fel, amely az Everesten is lefedettséget biztosít. Ahhoz azonban, hogy végig mobilkapcsolatban maradhasson, a hegymászónak a legnehezebbnek tartott északi falon kellett feljutnia a 8848 méteres magasságig. Baber kísérletét a Motorola szponzorálta, akik egy szélsőséges időjárási körülményeket, például komoly fagyot is elviselő készüléket biztosítottak a kísérlethez. Mindezek mellett a hegymászó mindvégig ragasztószalaggal testéhez rögzítve tartotta az akkukat annak érdekében, hogy azok a nagy hidegben is üzemképesek maradjanak.

Babernek nem sok ideje volt a telefonálásra, mivel a biztonságos visszatérés érdekében nem szoktak 15 percnél többet tölteni a csúcson, ráadásul a beszélgetéshez le kellett vennie az oxigénmaszkot. A hegymászó először a hivatalosan rögzített hívást végezte el, majd ezután felhívta feleségét és gyermekeit is. A mostani esemény híven jelképezi azt a hihetetlen gyorsasággal lezajlott folyamatot, amellyel a mobiltelefonok mára gyakorlatilag a világ minden szegletébe eljutottak, forradalmasítva a mindennapi kommunikációt.
Kulcsszavak: mobilszolg

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fotózási és videózási tippek a HONOR-tól a téli szezonhoz

A hideg téli hónapokban is számtalan lehetőség nyílik kiváló minőségű fényképek és videók készítésére. Az okostelefonok fejlődésének köszönhetően már nem csak a profi fényképezőgépekkel lehet lélegzetelállító felvételeket készíteni, hanem zsebünkben elférő készülékeinkkel is – akár otthon vagyunk, akár elutazunk sportolni valahova. 

2023. január 26. 12:39

A Rakuten Viber jelentős fejlesztésekkel lépte túl a szuper alkalmazások státuszát

A Rakuten Viber, az üzenetküldés és a hangalapú kommunikáció globális vezetője két jelentős újítást jelentett be világszerte, amely az alkalmazáson belüli márka és felhasználó közötti interakció fejlődésének új szakaszát vetíti előre. Az új funkciók közé tartozik ezentúl a Business Inbox és a kereshető Commercial Account (Kereskedelmi Fiók), amely a Viber hosszú távú szuperapp-stratégiájának következő lépését jelenti.

2023. január 23. 20:24

Januártól a MediaMarkt áruházakban is megvásárolhatóak a Vodafone mobil előfizetései

A tavaly év végén indult próbaüzem sikerét követően, január 18-tól már az összes magyarországi MediaMarkt áruházban megvásárolhatóak a Vodafone előfizetései mobilkészülékekhez. Magyarországon ez az első és egyetlen ilyen komplex, vásárlóbarát megoldás, melyben egy kiskereskedelmi egység a teljes mobiltelefon-választékát szolgáltatói támogatással, előfizetéssel kínálja vásárlói felé. 

2023. január 22. 14:25

Öt hasznos app síeléshez és snowboardozáshoz

A múlt év ugyan leköszönt, de még sokan vágynak a havas terepekre, ahol átadhatják magukat a téli sportok örömének. Bár a síelés vagy a snowboard önmagában is nagyon élvezetes, a megfelelő appok segítségével még többet hozhatsz ki az élményből. Ezúttal öt olyan alkalmazást mutatunk be, amelyek jól jöhetnek a hegyekben.

2023. január 20. 11:30

A Samsung új szoftverfrissítései magasabb szintre emelik a Galaxy Kamera élményt

A Samsung bejelentette a Galaxy Buds2 Pro és a Galaxy Watch sorozat új szoftverfrissítéseit, amelyek magasabb szintre emelik a Galaxy felhasználók számára a tartalomkészítést. A Samsung Galaxy okostelefonok már régóta kiemelkedő fotózási és videózási élményt nyújtanak, lehetővé téve, hogy a felhasználók létrehozzák, megörökítsék és megosszák pillanataikat. 

2023. január 19. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46

Okosabb támadások fenyegetik a képzetlen munkavállalókat

2023. január 2. 15:22