Sikeres mobilhívás a világ tetejéről

Milkovits Gábor, 2007. május 22. 20:39
Rod Baber brit hegymászó sikeres mobiltelefon-hívást hajtott végre a Mount Everest csúcsáról, olyan rekordot állítva fel ezzel, amit gyakorlatilag lehetetlen lesz megdönteni.
Baber március végén indult expedíciójára, amelynek sajátos elemét, azaz a mobilhívást a csúcsról az tette lehetővé, hogy egy kínai mobilszolgáltató Tibetben nemrég olyan bázisállomást állított fel, amely az Everesten is lefedettséget biztosít. Ahhoz azonban, hogy végig mobilkapcsolatban maradhasson, a hegymászónak a legnehezebbnek tartott északi falon kellett feljutnia a 8848 méteres magasságig. Baber kísérletét a Motorola szponzorálta, akik egy szélsőséges időjárási körülményeket, például komoly fagyot is elviselő készüléket biztosítottak a kísérlethez. Mindezek mellett a hegymászó mindvégig ragasztószalaggal testéhez rögzítve tartotta az akkukat annak érdekében, hogy azok a nagy hidegben is üzemképesek maradjanak.

Babernek nem sok ideje volt a telefonálásra, mivel a biztonságos visszatérés érdekében nem szoktak 15 percnél többet tölteni a csúcson, ráadásul a beszélgetéshez le kellett vennie az oxigénmaszkot. A hegymászó először a hivatalosan rögzített hívást végezte el, majd ezután felhívta feleségét és gyermekeit is. A mostani esemény híven jelképezi azt a hihetetlen gyorsasággal lezajlott folyamatot, amellyel a mobiltelefonok mára gyakorlatilag a világ minden szegletébe eljutottak, forradalmasítva a mindennapi kommunikációt.
Kulcsszavak: mobilszolg

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára

2023. június 1-től a DIGIMobil és a DIGINet Aktív 50 ügyfelei a Vodafone Magyarország belföldi mobilhálózatát használják, így az előfizetők jelentősen nagyobb, csaknem országos lefedettséget élvezhetnek – mindehhez a DIGI 2023. december 31-ig garantálja a korábbi előfizetésekben szereplő kedvező, 4 forint/perces tarifát. Az érintett ügyfeleknek nem kell kicserélniük SIM-kártyájukat az új hálózatra való átálláshoz, azonban az adatroaming bekapcsolására, illetve egyes készülékeken a manuális hálózatválasztásra is szükség lehet.

2023. június 8. 17:08

A QNAP továbbfejlesztette mobilos biztonsági mentési megoldását

A QNAP Systems, Inc. kiadta a Qfile Pro mobilalkalmazást iOS-hez, a már meglévő Qfile mobilalkalmazás továbbfejlesztett verzióját.

2023. június 8. 11:27

Exkluzív betekintést adnak három hősies hivatás munkájába a HUAWEI P60 Pro-val készített fényképek

Magyar fotográfusokkal együttműködve különleges mobilfotó-sorozattal mutatja be az éjszaka hétköznapi hőseinek életét a Huawei. A Huawei P60 Pro okostelefonnal készített képek exkluzív betekintést adnak három olyan hivatás – kutató-mentők, tűzoltók, polgárőrök – képviselőinek életébe, akik éjszakánként mások biztonságáért, nyugalmáért dolgoznak, akkor is készenlétben állva, amikor a többség az időt pihenéssel, alvással tölti. 

2023. június 7. 20:41

Divatfotózás a HONOR csúcskategóriás készülékével

A fotózás a kezdetektől fogva a divatipar elengedhetetlen része. A folyamatosan változó trendeket és stílusokat ugyanis meg kell örökíteni, elvégre meghatározzák az egyes korszakokat. A fotótechnológia fejlődése jelentős szerepet játszott a divatfotózás alakulásában is, exkluzív művészeti formából a személyes stílus médiumává alakítva azt. A HONOR Magic5 Pro egy forradalmi okostelefon, amely új szintre emeli a fotózást. Egy olyan eszköz a divatrajongók számára, amely ideális hogy, segítségével felfedezzék és kiaknázzák kreatív lehetőségeiket.

2023. június 7. 15:54

Korlátlan belföldi mobilinternetet kínál az új Mobilnet XXL díjcsomag

A megnövekedett adatigényekre reagálva megújítja hordozható eszközökhöz is használt, csak mobilinternetet biztosító SIM-kártyákhoz tartozó lakossági hordozható mobilinternet portfolióját a Vodafone Magyarország. A szolgáltató új díjcsomagja, a korlátlan belföldi adatkeretet kínáló Mobilnet XXL a Mobilnet Start+, a Mobilnet Medium+ és Mobilnet 150 GB csomagokat váltja. 

2023. június 4. 12:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39