ECDL a szakképzésben - kölcsönös átjárhatóság

forrás Prim Online, 2007. május 25. 16:36
Mostantól még könnyebben juthatnak informatikai írástudásukat igazoló nemzetközi bizonyítványhoz azok, akik szakképesítést szereznek Magyarországon.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) együttműködésének eredményeképpen ugyanis az új, moduláris rendszerű Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményei tartalmazzák az ECDL, illetve annak egyes modulvizsgáinak követelményeit: ily módon, aki megszerzi az adott szakképesítést, további vizsga nélkül folyamodhat ECDL-bizonyítványért; illetve - ha a teljes bizonyítvány nem is jár -, már a vizsgakártya kiváltásakor jóváírják azokat a modulvizsgákat, amelyeket a szakképesítés megszerzése során tett vizsgák alkalmával már teljesített.

Ez a lehetőség eddig kizárólag bizonyos informatikai szakképesítésekre vonatkozhatott. Most azonban szinte az összes olyan szakképesítést érinti majd, amelyhez számítógép használata szükséges, az ügyviteltől a vendéglátásig, hiszen az együttműködési megállapodás az OKJ-ban szereplő valamennyi (21) szakmacsoport szakképesítéseinek szakmai és vizsgakövetelményeit érinti.

Az érintett szakképesítések köre a moduláris OKJ fokozatos bevezetésével, az egyes szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek jogerőre emelkedésével, azok közzé tételével egyidejűleg bővül.

Jó hír azoknak, akiknek már van ECDL-bizonyítványa, ám csak a jövőben szándékoznak szakképesítést szerezni, hogy a legtöbb szakképesítés esetében valós gyakorlati előnyt is jelent az ECDL bizonítvány, mivel a szakképzés során az informatikai képzés alól felmentést jelenthet. Erre szintén azért van mód, mert az ECDL és számos szakképesítéshez kapcsolódó informatikai követelményrendszer részben vagy egészében fedik egymást.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HR-ben is jönnek a robotok

Az elmúlt időszak – főként a koronavírus-járvány hatásai miatt – évekkel gyorsította fel a digitalizációt. A HR terület is érintett, ahol a digitális asszisztensek, az automatizált erőforrás-kezelő programok, az algoritmuson alapuló projektmenedzsment eszközök használata már nem csak a jövő megoldásait jelentik. Az egyik legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltató vállalat, a WHC Csoport is újabb lépést tett a digitalizáció útján: a vállalat mesterséges intelligencián alapuló chatbotja a külföldről érkező munkavállalók koordinálását és a velük való mindennapi kommunikációt könnyíti meg.

2022. november 27. 12:03

Ezek az elektronikai eszközök kerülnek majd a legtöbb fa alá

A kisebb-nagyobb elektronikai eszközök nem véletlenül az ünnepek sztárjai: egyrészt valóban hasznos ajándékok, másrészt a karácsony az az ünnep, amikor nagyobb értékű termékekre is hajlandóak vagyunk költeni. Az Euronics megvizsgálta, mik voltak a legkeresettebb termékek tavaly karácsonykor és elárulja, várhatóan milyen termékek kerülnek majd idén a legtöbb fa alá.

2022. november 27. 10:22

Friss kutatással jelentkezik a Dell

A Dell Technologies új felmérése szerint, két évnyi gyors digitális átalakulás tapasztalatai alapján, az informatikai vezetők fele úgy gondolja, a cége tisztában van azzal, hogy mire van szükség a munkaerő digitális átalakításához. Azonban sok alkalmazottnak nehezére esik lépést tartani a gyors változással. A kutatás több mint 40 országban zajlott 10 500 válaszadó bevonásával. A megkérdezettek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy a cégek az átalakulásra irányuló projektek megtervezésekor nem vonják be kellően az alkalmazottakat. 

2022. november 26. 15:29

Digitalizációból állít követendő példát a hazai cégek elé a Digiméter

Mi a közös a közösségi médiára specializálódott Klausz Social Group ügynökségben, a Hunnia Kristály vendéglátóipari nagykereskedésben és a Lumenet prémium világítással foglalkozó webáruházban? Mind a három cég úgy döntött pár évvel ezelőtt, hogy a digitalizáció segítségével fejlődik tovább, amiben olyan sikeresnek bizonyultak, hogy 2022-ben elnyerték a Digiméter-díjat. 

2022. november 26. 13:25

Kutatás: fontosnak tartjuk az adatbiztonságot, mégsem teszünk eleget a védelem érdekében

Nemcsak a számítógépen, de a mobiltelefonon is szükséges védekeznünk az adatlopás, a hackerek vagy a nemkívánt tartalmak megjelenése ellen. Egy friss kutatás rávilágított, hogy bár a többség fontosnak tartja az adatbiztonságot, a válaszadók jóval kisebb hányada használ bármiféle adatvédelmi megoldást. A Yettel az idei, 10. alkalommal megrendezett Európai Kiberbiztonsági Hónapot követően új, internet-biztonsági szolgáltatást indított.

2022. november 26. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56

A Green Fox Academy a Sandberg Capitallal folytatja nemzetközi expanzióját

2022. október 26. 11:20