Európai kérdőjelek a Google adatfelhasználási gyakorlata körül

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 28. 13:05

Az Európai Unió számára szakértői feladatokat is ellátó adatvédelmi csoport szerint európai szabályozókba ütközhet, hogy a keresőóriás akár két évig is megőrzi a magánszemélyek kereséseit.

Az Article 29 szervezet szerint erősen megkérdőjelezhető a személyes adatok begyűjtése és ilyen hosszú idejű tárolása, így hivatalos levéllel fordultak a Google-hez, hogy tisztázza a kérdéssel kapcsolatos álláspontját. Jóllehet a személyes szabadság védelméről híres USA-ban nem indult semmilyen erőfeszítés a Google gyakorlatának és indítékainak tisztázására, nem szokatlan, hogy a jóval csendesebb EU kitartóbban őrködik állampolgárai jogai felett.

A keresőóriás is érzékeli a kérdés fontosságát, különösen mivel az amerikai lapok is azonnal el kezdtek fogalakozni a kérdéssel. Az információ valóban hatalom, tehát teljesen jogos a helyzet tisztázása, nem véletlen, hogy a Google részéről Peter Fleischer globális adatvédelmi vezető reagált a fejleményekre, és rögtön kijelentette, hogy hajlandók együttműködni az európai szervezettel. A kérdés fontosságára utal az is, hogy néhány közhelyen kívül nem is volt hajlandó más információt elmondani, tehát lehet, hogy a vállalat valóban felülvizsgálja jelenlegi gyakorlatát. A levélből időközben politikai ügy is lett, mivel Pietro Petrucci, az EU szóvivője is nyilatkozott az esettel kapcsolatban, és kijelentette, hogy Franco Frattini, az unió igazságügyi biztosa megalapozottnak és indokoltnak tartja a levélben található kérdések felvetését.

Kulcsszavak: Google EU

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megállapodott a Vodafone és az AMCNI

Fontos hazai és nemzetközi sportmérkőzéseket és a legkedveltebb ismeretterjesztő és szórakoztató csatornák tartalmait élvezhetik továbbra is zavartalanul a Vodafone Magyarország televíziós előfizetői, mert az AMC Networks International ("AMCNI ") népszerű hazai csatornái a Sport1, Sport2, AMC, Spektrum, Spektrum Home, TV Paprika, Minimax, JimJam, FilmCafe, FilmMania megmarad a szolgáltató televíziós előfizetői kínálatában. A két cég megállapodott a terjesztési szolgáltatás hosszútávú folytatásáról. 

2022. október 3. 20:01

Új klímatechnológiai befektetési alap jön létre

A portugáliai Lisszabonban megrendezett szeptemberi esemény, a The Business Booster keretein belül bejelentették, hogy a Santander Asset Management (Santander AM) és az EIT InnoEnergy összefogásával új kockázati tőkealapot hoznak létre, amelyen keresztül a jövőben az energiaátállást segítő induló vállalkozásokat kívánják támogatni.

2022. október 3. 18:22

Már nincs messze, hogy kriptovalutában kapjuk a jutalompontokat

A kereskedelem régóta jól bevált marketingeszközei a vásárlások után járó jutalompontok, hűségpontok, kuponok. Hamarosan azonban könnyen lehet, hogy a matricák és vonalkódos cetlik helyett kriptovalutát kaphatnak majd az emberek. Legalábbis ezen dolgozik a Crypto Chip Token (BVC) csapata, felhasználva az elérhető legmodernebb blokklánctechnológiát és a nagyforgalmú webshopon történő tesztelés lehetőségét.

2022. október 3. 16:47

Miért éri meg NVMe SSD-re váltaniuk a vállalatoknak és a tartalomgyártóknak?

A digitális átállással világszerte exponenciálisan nő a használatban lévő technológiai eszközök száma és az online tevékenység mértéke, különösen a felhőben. Ezzel a növekedéssel párhuzamosan erősödik a digitális szolgáltatások iránti kereslet, valamint az igény a nagyobb adatfeldolgozási teljesítményre és a fejlettebb adattárolási protokollokra, hiszen a kezelt adatmennyiség bővülése fokozódó nyomást gyakorol az üzleti környezetre. 

2022. október 3. 15:01

A nyár végével sincs megállás a lakossági klíma-piacon

Nincs idő pihenésre a nyári főszezon után a klímás cégeknél – folyamatosan érkeznek a megrendelések annak ellenére, hogy betört az országba a hideg időjárás. A szakemberek arra számítanak, hogy egész ősszel érkeznek majd megkeresések és sokan már téli telepítéseket is beírtak a naptárba. A jelenség kialakulásában többek között a rezsiárak emelkedésének és a kedvezményes H tarifának van szerepe.

2022. október 3. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38