Európai kérdőjelek a Google adatfelhasználási gyakorlata körül

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 28. 13:05

Az Európai Unió számára szakértői feladatokat is ellátó adatvédelmi csoport szerint európai szabályozókba ütközhet, hogy a keresőóriás akár két évig is megőrzi a magánszemélyek kereséseit.

Az Article 29 szervezet szerint erősen megkérdőjelezhető a személyes adatok begyűjtése és ilyen hosszú idejű tárolása, így hivatalos levéllel fordultak a Google-hez, hogy tisztázza a kérdéssel kapcsolatos álláspontját. Jóllehet a személyes szabadság védelméről híres USA-ban nem indult semmilyen erőfeszítés a Google gyakorlatának és indítékainak tisztázására, nem szokatlan, hogy a jóval csendesebb EU kitartóbban őrködik állampolgárai jogai felett.

A keresőóriás is érzékeli a kérdés fontosságát, különösen mivel az amerikai lapok is azonnal el kezdtek fogalakozni a kérdéssel. Az információ valóban hatalom, tehát teljesen jogos a helyzet tisztázása, nem véletlen, hogy a Google részéről Peter Fleischer globális adatvédelmi vezető reagált a fejleményekre, és rögtön kijelentette, hogy hajlandók együttműködni az európai szervezettel. A kérdés fontosságára utal az is, hogy néhány közhelyen kívül nem is volt hajlandó más információt elmondani, tehát lehet, hogy a vállalat valóban felülvizsgálja jelenlegi gyakorlatát. A levélből időközben politikai ügy is lett, mivel Pietro Petrucci, az EU szóvivője is nyilatkozott az esettel kapcsolatban, és kijelentette, hogy Franco Frattini, az unió igazságügyi biztosa megalapozottnak és indokoltnak tartja a levélben található kérdések felvetését.

Kulcsszavak: Google EU

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

IoT megoldásokkal készül a Telekom Csoport az 5G ipari alkalmazására

Önvezető járművet is alkalmazó automatizált anyagmozgatás bevezetésével megkezdte a tervezett pilot programok helyszíni tesztjét a Magyar Telekom által kiépített helyi mobilhálózaton (campus hálózaton) a BorgWarner Kft. és a T-Systems Magyarország. Az önvezető targonca mellett az oroszlányi gyárban két további IoT megoldást (vonalkód-olvasás és PLC vezetéknélküli adatkapcsolat) tesztelnek a magas rendelkezésre állást és az alacsony késleltetést biztosító, 5G-re továbbfejleszthető dedikált mobil hálózaton.

2020. október 29. 12:07

Ötezer eurós bírságot kapott az RTL II a Showder Klub miatt

A luxemburgi médiahatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának kezdeményezésére ötezer eurós bírságot szabott ki az RTL II szolgáltatójára a Showder Klub egyik adásának szóhasználata és korhatár-besorolása miatt – az erről szóló tájékoztatót a tanács az e heti ülésén tárgyalta. A testület engedélyezte, hogy a kecskeméti Karc FM 97,7 később indítsa el szolgáltatását.

2020. október 29. 10:55

Egyszerű, bárhonnan létrehozható elektronikus aláírás bárkinek

A távoli minősített elektronikus aláírási szolgáltatásnak köszönhetően az ügyfelek gyakorlatilag bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközről kezdeményezhetnek elektronikus aláírást, minden eddiginél egyszerűbb és kényelmesebb módon. Ahhoz azonban, hogy egy bizalmi szolgáltató ilyen szolgáltatást kínálhasson, rendkívül komoly technikai háttérre van szükség. 

2020. október 29. 09:39

Automatizálás együttműködő alkalmazásokkal

Elmondhatjuk, hogy jelenleg a gépkiszolgálást jobbára még mindig emberek végzik, azonban a robotok kezdik forradalmasítani a gyártási folyamatok ezen monoton területét is.

2020. október 28. 19:26

Adatrendszerezés mesterséges intelligenciával

Az információ hatalom, ami minden vállalatnál rendelkezésre áll. De csak az jut versenyelőnyhöz, aki megfelelően tudja értelmezni és hasznosítani az információhalmazt, és ki tudja nyerni belőle a lényeget. A szervezeteknél összegyűlő adatmennyiség viszont olyan óriási, hogy esélytelen emberi munkával nekilátni a feladatnak. A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia ezzel szemben képes szövegek, hangok, képek vagy arcok felismerésére és elemzésére, így akár rejtett összefüggésekre is rá tud világítani. Ezért használja a Micro Focus is egyre több megoldásában ezeket a technológiákat.

2020. október 28. 17:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás