Európai kérdőjelek a Google adatfelhasználási gyakorlata körül

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 28. 13:05

Az Európai Unió számára szakértői feladatokat is ellátó adatvédelmi csoport szerint európai szabályozókba ütközhet, hogy a keresőóriás akár két évig is megőrzi a magánszemélyek kereséseit.

Az Article 29 szervezet szerint erősen megkérdőjelezhető a személyes adatok begyűjtése és ilyen hosszú idejű tárolása, így hivatalos levéllel fordultak a Google-hez, hogy tisztázza a kérdéssel kapcsolatos álláspontját. Jóllehet a személyes szabadság védelméről híres USA-ban nem indult semmilyen erőfeszítés a Google gyakorlatának és indítékainak tisztázására, nem szokatlan, hogy a jóval csendesebb EU kitartóbban őrködik állampolgárai jogai felett.

A keresőóriás is érzékeli a kérdés fontosságát, különösen mivel az amerikai lapok is azonnal el kezdtek fogalakozni a kérdéssel. Az információ valóban hatalom, tehát teljesen jogos a helyzet tisztázása, nem véletlen, hogy a Google részéről Peter Fleischer globális adatvédelmi vezető reagált a fejleményekre, és rögtön kijelentette, hogy hajlandók együttműködni az európai szervezettel. A kérdés fontosságára utal az is, hogy néhány közhelyen kívül nem is volt hajlandó más információt elmondani, tehát lehet, hogy a vállalat valóban felülvizsgálja jelenlegi gyakorlatát. A levélből időközben politikai ügy is lett, mivel Pietro Petrucci, az EU szóvivője is nyilatkozott az esettel kapcsolatban, és kijelentette, hogy Franco Frattini, az unió igazságügyi biztosa megalapozottnak és indokoltnak tartja a levélben található kérdések felvetését.

Kulcsszavak: Google EU

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagyon megugrott a szakmunkára jelentkezők száma

Intenzív évet zárt tavaly az álláshirdetési és - keresési piac. A jelentkezők száma közel tizedével emelkedett az előző évhez képest, míg a cégek automatizálási szándéka magasabb fordulatszámra kapcsolt. Az év jellemző tendenciáinak markáns eleme, hogy a munkáltatók nyitottabbá váltak az atipikus foglalkoztatási formákra. 

2020. január 18. 14:07

A Microsoft 2030-ra karbon-negatívvá válik

Ambiciózus célt jelentett be a Microsoft, amelynek értelmében előbb csökkentik majd teljesen eltüntetik ökológiai lábnyomukat. Így 2030-ra a Microsoft karbon-negatív lesz, és 2050-re annyi szén-dioxidot fog eltávolítani a környezetből, mint amennyit az 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy közvetve az elektromos fogyasztása által kibocsátott. A vállalat redmondi központjában Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója, Brad Smith elnök, Amy Hood, pénzügyi igazgató, és Lucas Joppa, környezetvédelmi igazgató együtt jelentették be a vállalat új céljait és azt a részletes tervet, ami a vállalatot karbon-negatívvá fogja tenni.

2020. január 18. 10:05

Január 31-ig jelentkezhetnek az informatikushiánnyal küzdő cégek

2020 szeptemberében megkezdik céges gyakorlati évüket azok az informatikus hallgatók, akik elsőként szerezhetik meg diplomájukat a BME új, 6 szemeszteres alapképzésén. A szakot a bő tízezres informatikushiány hívta életre két évvel ezelőtt, a végzős diákokra pedig már most kiemelkedő érdeklődés mutatkozik. Az informatikushiányban szenvedő, vagy éppen utánpótlást kereső cégek 2020 január végéig jelezhetik foglalkoztatási szándékukat.

2020. január 17. 15:37

50 millió eurós kockázati hitel eszközt kap a Bolt

Az Európai Befektetési Bank (EBB) megállapodást írt alá az észt Bolt utazásszervező alkalmazás fejlesztőjével 50 millió euró értékű kockázati hiteleszköz (úgynevezett “venture debt facility”) rendelkezésre bocsátásáról. A finanszírozási megállapodás az Európai Stratégiai Beruházási Alap támogatásával jött létre az Európai Beruházási Terv részeként.

2020. január 17. 13:42

Itt az összekapcsolt jövő: ez várható idén az IoT-eszközök terén

Már minden és mindenki csatlakozik az internethez a babamonitortól kezdve az autókon át az ipari berendezésekig. Mi jöhet még ezután? A SUSE szakértői azt látják jósgömbükben, hogy egyre okosabbá válnak a peremen található eszközök, és új lehetőségeket teremt az 5G, de mindezt akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha egységesítjük a rendszereket. 

2020. január 17. 10:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44

2020: az adatok évtizedének kezdete

2019. december 27. 10:55
online sportfogadás