Hogyan készítsünk jobb felvételeket a középre súlyzott fénymérés használatával?

Széles Csongor, 2007. május 28. 14:41

A kompakt digitális fényképezőgépek szinte mindegyike középre súlyozott fénymérővel rendelkezik. Ez annyit tesz, hogy a fényképezőgép "jobban odafigyel" a kompozíció középső területének megvilágítottságára és elhanyagolja a sarkok köré eső területeket.

Bár ez a legtöbb esetben elfogadható eredményeket produkál, sokszor nem mindig ez a legjobb fénymérési módszer. De ha nem áll rendelkezésünkre az alaposabb beállítást is lehetővé tévő DSLR gép, akkor néhány apró trükkel ki tudjuk használni a kompakt gépekben rejlő lehetőségeket is.

A megoldás az, hogy előbb fókuszáljunk a témára, majd komponáljuk újra a képet. Fókuszáláskor ugyanis a fényképezőgép eltárolja a fénymérés adatait mindaddig, amíg teljesen le nem nyomjuk a kioldógombot. A legtöbb fényképezőgép kétfokozatú kioldógombbal rendelkezik, félig lenyomva fókuszál, teljesen lenyomva pedig exponál. A középre súlyozott fénymérés eredményeképpen a kép közepén elhelyezett téma éles lesz, és ez lesz a fénymérő referenciazónája is. Ez pedig az egész felvétel expozícióját meghatározza.

Bizonyos esetekben ez a megoldás eléggé elkeserítő felvételeket produkálhat főleg a nagy kontraszt-különbségeket mutató tájképek esetében, vagy túl erős napfényben készült felvételeken, amelyeken a központi téma éles és megfelelően exponált, de a kép szélei felé a részletek beégnek, vagy alulexponáltak lesznek. Hogyha a fényképezőgépet a fénymérés idejére elmozdítjuk, esetenként még rosszabb felvételeket kaphatunk.

Mit tehetünk? Illusztrációul szolgáljon a két alábbi kép.

Az AF/AE a kép középpontján rögzítve.

Az AF/AE-t a képen látható ág felső bal részén rögzítette, majd újrakomponálta a képet a fotós.

A két kép elkészítése között csupán néhány másodperc telt el. Az első kép esetében a fotós megkomponálta a képet, majd exponált. A középre súlyozott fénymérésnek és autófókusznak köszönhetően a felvétel éles és megfelelően exponált lett. Ennek ellenére a kép egyik érdekes látványeleme, a zöld háztető eléggé túlexponált lett. Az oka egyszerű: a fényképezőgép a téma sötétebb részére átlagolt: az előtérben látható fára. Mivel a fénymérő nagyobb jelentőséget tulajdonított a kép sötétebb részeinek, a háttér kissé beégett, és a háztető zöld színe szinte teljesen beolvad a felhők fehérjébe.

A második kép esetében azonban a fotós az AF/AE-t az ág felső bal részén rögzítette, majd a kioldógombot félig lenyomott állapotban tartva újrakomponálta a képet. Ezúttal a kiértékelt terület jobban visszaadta az ág-égbolt közötti kontrasztot, így a felvétel általános megvilágítottsága jobb lett. A két fénykép közötti különbséget a háttérben látható háztetőn érzékelhetjük a leginkább, a második felvételen a háztető tényleg zöld színű lett, és a felvétel egyik érdeklődést keltő elemévé vált.

Hasonló módszerrel nem árt néha szándékosan megtéveszteni fényképezőgépünk fénymérőjét, illetve ajánlott több változatot is készíteni az elénk táruló látványról. Figyeljünk a nagy kontrasztokra, és lehetőleg a közepesen megvilágított részleteken mérjünk fényt. Jó kísérletezést!

Kulcsszavak: fotó +gyakorlat

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony új szintre emeli a kiemelkedő képalkotást

A Sony bejelentette G Master kínálatának legújabb objektívjét, az FE 70-200mm F2.8 GM OSS II-t, amely kiemelkedően ötvözi a felbontást, a bokeh effektust és a Sony G Master-széria kialakításra jellemző páratlan autofókusz teljesítményt. 

2021. október 15. 17:03

Új termékkel bővül a Nikkor Z-termékcsalád

A Nikon bejelentette a NIKKOR Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VR objektívet, amely kiváló képminőséget és sokoldalúságot kínál a nagy, normál vagy telefotós gyújtótávolsággal dolgozó fotósok számára. 

2021. október 14. 15:40

Új fényképezőgép a Panasonic-tól

A Panasonic bejelentette új, box-stílusú, cserélhető objektíves, tükör nélküli LUMIX DC-BS1H fényképezőgépét. Ahogyan a neve is mutatja, a LUMIX BS1H egy sokoldalú, box-stílusú fényképezőgép, amely a LUMIX S1H mozifilm-minőségű videoteljesítményét ötvözi a könnyen bevethető box-stílusú kialakítással. A Dual Native ISO technológiát alkalmazó 24 megapixeles full-frame képérzékelővel rendelkező LUMIX BS1H teljes képmezős 6K felvétellel, lenyűgöző bokeh hatással, gyenge fényviszonyokhoz is alkalmazkodó teljesítménnyel, 14+ fokozatú, széles dinamikus tartománnyal, V-Loggal és további funkciókkal bővítette képességeit.

2021. október 10. 18:09

Magyar fiatal fotói a LEGO Star Wars kampányban

A figurafotó hazai mesterének látványos képei a LEGO Csoport Star Wars - This is How We Play (Így játszunk mi) kampányában jelentek meg, amely során a fiatalokat szeretnék inspirálni a kreatív játékra, és hogy megvalósítsák azt a világot, amelyet elképzelnek.  

2021. október 2. 18:01

Érkezik Veszprémbe a Fotósviadal

Egy egész hétvégés programmal tér vissza Veszprémbe a Fotósviadal, ahol ezúttal a megszokottól eltérő kihívásokkal szembesülhetnek a résztvevők. A rengeteg izgalmas fotótéma közt olyan helyszíneket is találunk, amelyek a turisták előtt általában rejtve maradnak, de egy jótékonysági árveréssel egybekötött fotókiállítást is megtekinthetünk a Balatont bemutató fotósok legjobb munkáiból a “Samsung - The Frame” projekt digitális fotóművészeti kiállítóterében, Tihanyban.

2021. szeptember 23. 17:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20