Big Brother szoftvert barkácsol a Microsoft

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 28. 19:46

A napokban derült fény arra, hogy a világ legnagyobb szoftvervállalatának számító Microsoft olyan megoldás kifejlesztésén dolgozik, melynek segítségével beazonosíthatják majd az internetezőket.

A New Scientist nevű tudományos lap hírül adta, hogy a Microsoft egyik kínai kutatóközpontjában demográfiai alapokon nyugvó megfigyelő technológiát fejlesztenek a vállalat mérnökei. A lap beszámolója szerint a felhasználói szokások megfigyelése alapján máris lehetséges a nem és az életkor meghatározása, mivel számtalan felmérés bizonyítja, hogy jelentős eltérések vannak a férfiak és nők, valamint a fiatalabb, illetve idősebb internetezők keresési szokásai között. A redmondi konszern pedig pont az ilyen tudományos demográfiai, illetve pszichológiai tényezőkre alapozva próbálná meg új fejlesztésű cookie-ja segítségével feltérképezni a felhasználókat, azaz keresési szokásaikból következtetnének azok vallási hovatartozására, foglalkozására, képzettségi szintjére stb, és feltehetőleg tennék ezt észrevétlenül, a megfigyelt személyek előzetes beleegyezése nélkül.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a Microsoft mit tervez a majdan begyűjtendő információkkal, ám számos elemző úgy sejti, hogy reklámcélokra akarják ezeket felhasználni, hogy személyre szabott, célzott hirdetéseket tudjanak megjeleníteni az internetezők képernyőjén.

Kulcsszavak: Microsoft security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

IoT megoldásokkal készül a Telekom Csoport az 5G ipari alkalmazására

Önvezető járművet is alkalmazó automatizált anyagmozgatás bevezetésével megkezdte a tervezett pilot programok helyszíni tesztjét a Magyar Telekom által kiépített helyi mobilhálózaton (campus hálózaton) a BorgWarner Kft. és a T-Systems Magyarország. Az önvezető targonca mellett az oroszlányi gyárban két további IoT megoldást (vonalkód-olvasás és PLC vezetéknélküli adatkapcsolat) tesztelnek a magas rendelkezésre állást és az alacsony késleltetést biztosító, 5G-re továbbfejleszthető dedikált mobil hálózaton.

2020. október 29. 12:07

Egyszerű, bárhonnan létrehozható elektronikus aláírás bárkinek

A távoli minősített elektronikus aláírási szolgáltatásnak köszönhetően az ügyfelek gyakorlatilag bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközről kezdeményezhetnek elektronikus aláírást, minden eddiginél egyszerűbb és kényelmesebb módon. Ahhoz azonban, hogy egy bizalmi szolgáltató ilyen szolgáltatást kínálhasson, rendkívül komoly technikai háttérre van szükség. 

2020. október 29. 09:39

Adatrendszerezés mesterséges intelligenciával

Az információ hatalom, ami minden vállalatnál rendelkezésre áll. De csak az jut versenyelőnyhöz, aki megfelelően tudja értelmezni és hasznosítani az információhalmazt, és ki tudja nyerni belőle a lényeget. A szervezeteknél összegyűlő adatmennyiség viszont olyan óriási, hogy esélytelen emberi munkával nekilátni a feladatnak. A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia ezzel szemben képes szövegek, hangok, képek vagy arcok felismerésére és elemzésére, így akár rejtett összefüggésekre is rá tud világítani. Ezért használja a Micro Focus is egyre több megoldásában ezeket a technológiákat.

2020. október 28. 17:48

Az ÖN cége „Biztonságos GDPR alvállalkozó”?

Európában a nemzeti adatvédelmi hatóságok folyamatosan közlik a kisebb nagyobb adatvédelmi bírságaikat. Az alábbi néhány példában is látszik, hogy egy-egy bírság magyar szemmel igen jelentős méretű.

2020. október 28. 16:13

Az Atlassian ledobta a cloud-bombát

A nagyvállalatok IT fejlesztéseihez leggyakrabban használt szoftver gyártója elbúcsúzik az “on-premise” termékektől és a jövőben kizárólag a felhőben futó szoftvereit kínálja ügyfeleinek. 

2020. október 26. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás