Az EU hadat üzen a kiberbűnözésnek

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 29. 10:30

Az Európai Unió új szabályozókat készül bevezetni, pontosítani kívánják a meghatározásokat és kibővíteni a határokon átnyúló együttműködést.

Az Európai Bizottság szerint újra kell értelmezniük a szabályozókat, különös tekintettel az országok közötti együttműködésre, hogy lépést tartsanak a kiberbűnözés egyre bővülő lehetőségeivel. A bizottság szerint három területre szeretnének koncentrálni, ezekre példa az online csalás, az illegális tartalmak feltöltése és a szervertúlterheléses támadás vagy hackelés. Előrelépést terveznek az online azonosítók eltulajdonítása és az azokkal történő visszaélések visszaszorítására. Ez utóbbi olyannyira kiemelt cél, hogy még az idén elképzelhető új szabályozók bevezetése a területen, ez érthető is, mivel az online azonosítók nélkül csak igen csökkent internetes aktivitás lehetséges, az internetes vásárlások pedig visszaszorulhatnak.

A kiemelt lépések mellett az EU gyakorlatilag teljes stratégiáját át szeretné alakítani. Jelenleg nem létezik a teljes EU-t lefedő egységes törvénykezés ez ügyben, a felhasználók sem elég tudatosak, míg közben évről évre növekszik a kiberbűnözés. A megoldás érdekében az EU végrehajtási szerveit összefogó Europol megerősítését tervezik, kiterjedtebb adatgyűjtést és átláthatóbb statisztikák megjelentetését tűzték ki célul.

Kulcsszavak: security EU

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB új kiberbiztonsági megoldást vezetett be

Az ABB bevezette az ABB Ability Cyber Security Workplace (CSWP) megoldását, mely úgy fokozza a kritikus ipari infrastruktúra védelmét, hogy az ABB-től és a harmadik féltől származó biztonsági megoldásokat egyetlen egyszerű, átfogó digitális platformba vonja össze. Azzal, hogy a kiberbiztonsági információk hozzáférhetőbbé és könnyebben kezelhetővé válnak, a mérnökök és az operátorok gyorsabban felismerhetik és orvosolhatják a problémákat, csökkentve ezzel a különböző kockázatoknak való kitettséget.

2022. szeptember 28. 13:58

Elméletben már zöldek vagyunk, a gyakorlatban viszont van hova fejlődni

Miközben „gondolati szinten” nagyon erős Magyarországon a környezettudatosság, a tettek szintjén már jóval árnyaltabb a kép – derül ki az Epson hazai internetezők körében végzett reprezentatív felméréséből. Ez a kettősség a veszélyes hulladékok kezelésében is megmutatkozik: bár a többség tisztában van vele, hova kell gyűjteni például a használt nyomtatópatronokat, csak minden ötödik megkérdezett használ háztartási vagy szelektív hulladéknak dedikált szemetest is erre a célra.

2022. szeptember 27. 21:17

Mesterséges intelligencia elemzi az alkalmazottakat az SAP HR szoftverében

Rejtett tehetségek felfedezése, új kihívásokhoz legalkalmasabb csapatok felépítése, integrált tehetséggondozási stratégiák felállítása és még sok más HR feladat kap digitális támogatást az SAP SuccessFactors Human Experience Management (HXM) Suite nemrégiben bemutatott új moduljai által.

2022. szeptember 27. 18:12

Új eljárás a kiberbiztonságban

Lezárult a Quadron Kibervédelmi Kft., a BME és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILab) közös tudományos kutatási projektjének első szakasza. A kutatás központjában egy olyan algoritmus áll, amely mesterséges intelligencia képességgel tudja érzékelni egy informatikai rendszer nem megszokott működését, amelyek támadásokra utalhatnak, jóval azelőtt, hogy a károkozás bekövetkezne.

2022. szeptember 26. 13:57

Magasabb szintű védelem a jövőbeni cyber-támadások ellen

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat Check Point Horizon néven jelentett be iparágvezető, a megelőzésre fókuszáló biztonsági műveleteket és szolgáltatásokat tartalmazó csomagot, mely kombinálja a proaktív MDR/MPR, XDR/XPR és Events menedzsment megoldásokat. Mindez egyetlen gombnyomással működtethető, illetve az iparág vezető elemzőinek, kutatóinak és innovatív MI technológiájának a támogatásával bír.

2022. szeptember 25. 15:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38