Átértelmezi az asztali PC fogalmát a Microsoft

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 30. 19:40

A Microsoft a tegnapi napon bemutatta legújabb innovatív fejlesztését, egy teljesen új formában ránk köszönő, sokkal emberközelibbnek tűnő számítógépet, és ezáltal új tartalommal tölti meg a vállalat az eddig hagyományos értelemben vett asztali PC fogalmát.

A redmondi konszern által bemutatott eszköz olyan, akár egy a távoli jövőben játszódó, sci-fi filmben látható, űrhajók irányítására szolgáló vezérlőpanel, vagy ha egy hétköznapibb példával akarok élni, akkor leginkább egy még csak elméleti szinten, a rajzasztalon vagy a tervező fejében, koncepcióként létező high-tech kávézóasztalkára hasonlít.

Az évekkel ezelőtt két Microsoft-munkatárs által megálmodott ötlet most megtestesülni látszik egy teljesen felhasználóbarát, eleganciát sugárzó, intuitív módon kezelhető, asztalszerű PC-ben. A korábban Milan kódnév alatt futó fejlesztés végterméke a tegnap bemutatott Surface lett, amellyel az a célja a szoftveróriásnak, hogy közelebb hozza az embert a modern technológiához, akárcsak korábban az Intel is hasonló elgondolásokból kiindulva a nappalik szerves részévé akarta tenni a médiaközpontú számítógépeket.

A Surface felső részét egy óriási 30" átmérőjű (76,2 cm) karcmentes felület képezi, melyre egy DLP-projektor vetíti ki a képet. A PC-t kézmozdulatokkal, érintésekkel lehet irányítani, az utasításokat pedig öt beépített infrakamera érzékeli, és különlegességnek számít, hogy egyidejűleg akár több személy is használhatja azt, ráadásul kommunikál az a ráhelyezett, valamilyen vezeték nélküli modullal felszerelt hordozható eszközökkel, illetve felismeri a kódjellel ellátott tárgyakat is. A hardverelemeket illetően az eszköz belsejében egy hagyományos számítógép kapott helyet, azaz a fejlesztők egy 3 GHz-n működő Intel Pentium 4-es processzort és 2 GByte memóriát szereltek a standard változatba, a merevlemez tárolókapacitásáról, illetve a videókártya teljesítményéről viszont nem közöltek információt az illetékesek. Szinte felesleges is mondani, hogy a PC-n Windows Vista operációs rendszer fut.

A Microsoft év vége felé kezdi meg az innovatív, perifériás eszközöket nélkülöző számítógép forgalmazását, és kezdetben inkább a vállalati vásárlóréteget célozzák meg. Az eszköz elsőként hotelekben, kaszinókban és éttermekben fog megjelenni, azonban a T-Mobile szolgáltató is rendelt az asztali PC-kből. A jövőt idéző készülékeket kezdetben 5-10 000 dolláros áron értékesíti a Microsoft, azonban a későbbiekben tervezik egy olcsóbb, az otthoni felhasználóknak szánt változat megépítését is.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Oracle felhőtechnológiája segíti a SailGP versenyzőit

Az Oracle és a SailGP, a vitorlázás első számú versenyligája kibővítette sikeres adatelemző platformját a SailGP második évadára. A SailGP az Oracle Cloud Infrastructure (OCI) felhőszolgáltatását használja arra, hogy valós idejű adatokkal lássa el a liga nyolc csapatát, valamint a partnereket és rajongókat világszerte. A második szezonban az új funkciók javítják a csapatok teljesítményét és a rajongók számára izgalmas, fedélzeti betekintést nyújtanak az eseményekről.

2021. április 19. 12:15

7 biztonsági tipp a mobilunk és az adataink védelméhez

Az elmúlt napokban komoly zűrzavart, több esetben anyagi kárt is okoztak a tömegesen kiküldött, csomag érkezéséről szóló csaló SMS-ek. Az incidens ráirányította a figyelmet arra, hogy az okostelefonok esetében is kulcsfontosságú, hogy gondoskodjunk a megfelelő védelemről, épp úgy, mint a Windows és más rendszereken. Mik azok az óvintézkedések, amelyeket érdemes betartani a készülékünk, illetve a rajta tárolt személyes és banki adataink védelme érdekében?  

2021. április 15. 15:37

Az Oracle felhőjében folyik a MÁV-Volán-csoport jegyértékesítő rendszerének fejlesztése

A MÁV-Volán-csoport jegyértékesítési (JÉ) rendszere a magyarországi közösségi közlekedés legtöbb értékesítési csatornával bíró, legszélesebb kínálatot nyújtó jegyértékesítési felülete, amely folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre több platformon és funkcióval szolgálja ki az utasok szélesedő körét. 

2021. április 14. 12:45

Fontos új frissítés érkezett a kibertámadások ellen

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhő alapú üzleti és otthoni hálózati megoldások szállítója, bejelentette, hogy az USG FLEX Firewall sorozata is bekerül az átfogó Nebula Felhő Hálózati megoldásába. Az újonnan kiadott ZLD5.0 firmware-verzióval felszerelve a megoldással a kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé válnak az intelligens hálózati biztonsági képességek.

2021. április 12. 11:19

Sikeresen zárult a Vidanet Zrt. infrastruktúrafejlesztése a tabi járásban

A Vidanet Zrt. sikeresen megvalósította és lezárta a tabi járás 20 települését érintő szélessávú internetszolgáltatást biztosító hálózat és központi infrastruktúrafejlesztési projektjét. A fejlesztéshez jelentősen hozzájárult a Széchenyi 2020 program keretében kiírásra került GINOP-3.4.1-15 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése elnevezésű pályázat keretében a Vidanet Zrt. által elnyert 355,20 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatás is.

2021. április 9. 13:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05