Átértelmezi az asztali PC fogalmát a Microsoft

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 30. 19:40

A Microsoft a tegnapi napon bemutatta legújabb innovatív fejlesztését, egy teljesen új formában ránk köszönő, sokkal emberközelibbnek tűnő számítógépet, és ezáltal új tartalommal tölti meg a vállalat az eddig hagyományos értelemben vett asztali PC fogalmát.

A redmondi konszern által bemutatott eszköz olyan, akár egy a távoli jövőben játszódó, sci-fi filmben látható, űrhajók irányítására szolgáló vezérlőpanel, vagy ha egy hétköznapibb példával akarok élni, akkor leginkább egy még csak elméleti szinten, a rajzasztalon vagy a tervező fejében, koncepcióként létező high-tech kávézóasztalkára hasonlít.

Az évekkel ezelőtt két Microsoft-munkatárs által megálmodott ötlet most megtestesülni látszik egy teljesen felhasználóbarát, eleganciát sugárzó, intuitív módon kezelhető, asztalszerű PC-ben. A korábban Milan kódnév alatt futó fejlesztés végterméke a tegnap bemutatott Surface lett, amellyel az a célja a szoftveróriásnak, hogy közelebb hozza az embert a modern technológiához, akárcsak korábban az Intel is hasonló elgondolásokból kiindulva a nappalik szerves részévé akarta tenni a médiaközpontú számítógépeket.

A Surface felső részét egy óriási 30" átmérőjű (76,2 cm) karcmentes felület képezi, melyre egy DLP-projektor vetíti ki a képet. A PC-t kézmozdulatokkal, érintésekkel lehet irányítani, az utasításokat pedig öt beépített infrakamera érzékeli, és különlegességnek számít, hogy egyidejűleg akár több személy is használhatja azt, ráadásul kommunikál az a ráhelyezett, valamilyen vezeték nélküli modullal felszerelt hordozható eszközökkel, illetve felismeri a kódjellel ellátott tárgyakat is. A hardverelemeket illetően az eszköz belsejében egy hagyományos számítógép kapott helyet, azaz a fejlesztők egy 3 GHz-n működő Intel Pentium 4-es processzort és 2 GByte memóriát szereltek a standard változatba, a merevlemez tárolókapacitásáról, illetve a videókártya teljesítményéről viszont nem közöltek információt az illetékesek. Szinte felesleges is mondani, hogy a PC-n Windows Vista operációs rendszer fut.

A Microsoft év vége felé kezdi meg az innovatív, perifériás eszközöket nélkülöző számítógép forgalmazását, és kezdetben inkább a vállalati vásárlóréteget célozzák meg. Az eszköz elsőként hotelekben, kaszinókban és éttermekben fog megjelenni, azonban a T-Mobile szolgáltató is rendelt az asztali PC-kből. A jövőt idéző készülékeket kezdetben 5-10 000 dolláros áron értékesíti a Microsoft, azonban a későbbiekben tervezik egy olcsóbb, az otthoni felhasználóknak szánt változat megépítését is.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan védekezzünk adatvédelmi visszaélések ellen otthoni munkavégzés idején?

A vállalkozások jelentős része az elmúlt hetekben kénytelen volt otthoni munkavégzésre átállni. Az ezzel együttjáró kommunikációs problémákat ráadásul sok esetben eddig nem használt új technológia alkalmazásával tudták csak megoldani. A home office és az új megoldások használata azonban olyan információbiztonsági és adatvédelmi kockázatokkal járnak, amelyekre a cégek nem biztos, hogy felkészültek. A Deloitte szakértői segítségként összegyűjtötték, melyik a tíz legfenyegetőbb sérülékenység és hogyan lehet elkerülni a bajt?

2020. április 5. 12:35

Az új egyensúlymutatvány: távmunka kiberbiztonsági kockázatok nélkül

A koronavírus-világjárvány soha nem látott mértékben teszi próbára, milyen mértékben képesek a modern és rugalmas munkavégzési módszerek biztosítani a felhasználók számára a tér- és időbeli korlátoktól mentes, tetszőleges eszközön történő, produktív hozzáférést. Napjaink nagyvállalati mobiltechnológiáival a dolgozók távolról csatlakozhatnak a munkájukhoz szükséges adatokhoz és erőforrásokhoz – amikor és amilyen eszközön éppen szeretnének.

2020. április 5. 10:21

Adatvédelem az online oktatási időszakban

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program (SIP) hazai konzorciumvezetője fontosnak tartja a gyerekek online biztonságát, így a koronavírus okozta megváltozott körülmények miatt otthoni oktatásban részt vevő gyerekek online biztonságát. Éppen ezért a gyermekek vonatkozásában a korábban sokszor emlegetett adatvédelem kérdése újra terítékre kerül, sőt mi több, a távoktatás miatt a gyermekekre vonatkozó adatvédelem még fontosabb, mint korábban. 

2020. április 4. 09:31

A HP egyedülálló innovációkkal emeli új szintre a kiberbiztonságot

A HP bemutatja továbbfejlesztett biztonsági megoldásait, amelyek teljeskörű védelmet nyújtanak a vállalkozások és távoli munkát végzők számára. A vállalat legújabb termékei közé tartozik a HP Pro Security Edition, a HP Proactive Security és a HP Sure Click Enterprise. A HP a járvány miatt otthonról dolgozó munkavállalók adatainak védelmére ingyenesen elérhetővé teszi a Sure Click Pro védelmi szolgáltatást. 

2020. április 3. 11:19

Következetes felhőmenedzsment

A Dell Technologies legújabb tanulmánya szerint a többfelhős rendszerek egységes felügyelete csökkenti az informatikai költségeket, növeli az adatbiztonságot és felgyorsítja az innovációt.

2020. április 3. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás