A dolgozók jelentős része sztrájkolt a France Telecomnál a tervezett létszámcsökkentések miatt

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 1. 09:13

A szakszervezetek közös felhívására a Franciaországban 108 ezer főt foglalkoztató France Télécom dolgozóinak a vezetőség szerint negyede, a szervezők szerint 40 százaléka sztrájkkal tiltakozott csütörtökön a 2009-ig tervezett 22 ezer fős leépítés ellen.

A CFDT, a CFTC, a CGT, a CFE, a CGC, a Sud és az FO elítélik a többezres létszámcsökkentést, átalakítást, a kirendeltségek bezárását és a tevékenységek kiszervezését, s most az ezek elleni tiltakozásul szólították fel munkabeszüntetésre a dolgozókat.

"Az a tény, hogy a mai megmozdulást sokan követték, jelentős tiltakozási folyamatot jelez előre" - jelentette ki Pascal Courtin, az FO részéről valamennyi szakszervezet nevében.

A szakszervezetek azonnali tárgyalásokat követelnek a vezetéssel.

A France Telecom csoport 2006 és 2008 között összesen 16 ezer álláshely megszüntetését tűzte ki célul: a jelenlegi állományt 22 ezer fővel csökkentenék és időközben 6 ezer új dolgozót vennének fel.

Tavaly decemberben a tervezettből 10 300 fő elbocsátásával (közülük 7600-an nyugdíjba vonultak) zárta az évet a cég, amelynek a tavalyi év utolsó napján 191 ezer alkalmazottja volt a világban.

A Franciaországban meghirdetett sztrájkot a cég lengyel, belga, svájci és ausztrál leányvállalatainak szakszervezetei is támogatták. A France Télécom párizsi székháza előtt délelőtt két-háromszázan tüntettek a lengyel Szolidaritás küldöttségének részvételével. Bordeaux-ban a cég helyi kirendeltsége előtt száz-kétszázan a "depressziók, öngyilkosságok és stressz" ellen tiltakoztak, amit szerintük a vezetőség nyomásgyakorlása okoz a cégen belül.

A vezetőség álláspontja szerint a leépítési folyamat nyomásgyakorlás nélkül, elsősorban nyugdíjazással, a tevékenységek kiszervezésére cégalapításokkal, illetve a közszférába való átirányítással zajlik.

A szakszervezetek szerint viszont óriási a nyomás a dolgozókon azért, hogy maguktól mondjanak fel, ami valójában "kényszer hatása alatt történt felmondásnak" felel meg.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Deloitte Tech Trends: Az alaprendszerek újjászületése

Egyre nagyobb teret nyernek az alacsony kódú és kód nélküli platformok, melyeknél minimális kézi kódolással, vagy kézi kódolás nélkül, előreprogramozott modulokból lehet alkalmazásokat létrehozni. Ez a piac már most közel 12 milliárd dolláros, és évente közel 23 százalékkal nő – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends kiadványában, amely már 12 éve mutat irányt IT- és cégvezetőknek és iparági szereplőknek. Milyen változások figyelhetők meg a digitális transzformáció területén? Hogyan lehet a legacy rendszerekben rejlő potenciált kihasználni? Hogyan érhető el költségmegtakarítás a modernizáció során? Cikksorozatunk következő részében ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.

2021. január 21. 18:40

UR kobotok problémamentes távvezérlése a COVID-19 idején

A COVID-19 járványhelyzet változtatásokat hozott a gyártók életébe: szükségessé vált az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos irányelvek lefektetése, a társadalmi elhatárolódás követelményeinek való megfelelés, a munkaerőhiány és a távollét pedig létező munkaügyi problémává nőtte ki magát. Számos gyártó vezette be a kobotok használatát termelésének átalakítása vagy az üzletmenet folytonosságának fenntartása érdekében. De mi történik abban az esetben, ha probléma lép fel a kobot működése során és nincs a helyszínen személyzet? Mi van, ha új gyártásra kell átprogramozni a kobotot, de nincs senki a helyszínen, aki hozzá tudna férni a munkacellához? Mi van, ha a kobot működésével kapcsolatos adatokra lenne szüksége, de az üzem le van zárva? Lehet-e programozni a kobotot anélkül, hogy utána fertőtleníteni kellene a munkacellát?

2021. január 21. 13:41

AZ HBO Max bejelentette európai, közel-keleti és afrikai vezetőségét

A WarnerMedia bejelentette, hogy Christina Sulebakk – az HBO Europe korábbi General Managere – tölti majd be az HBO Max EMEA (Europe, Middle East, Africa, azaz Európa, Közel-Kelet és Afrika) General Manageri posztját. Új munkakörében Christina irányítja majd az európai régiókban jelenleg működő HBO streaming platformok (HBO Nordic, HBO España, HBO Portugal és a kelet-közép-európai HBO GO) upgradelését az HBO Max szolgáltatássá 2021-gyel kezdődően, illetve az HBO Max kiterjesztését további európai régiókra, a Közel-Keletre és Afrikára. Közvetlen felettese az HBO Max International vezetője, Johannes Larcher lesz.

2021. január 21. 12:20

Az év információbiztonsági újságírója 2021

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetnek pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

2021. január 21. 11:08

A járvány alatt is nőtt a környezetbarát csomagolóeszközök iránti kereslet

A koronavírus járvány minden korábbinál nagyobb kihívás elé állította a vendéglátóipari vállalkozásokat. Az éttermek számára a házhozszállítás, illetve az elviteles értékesítés jelentette és jelenti még ma is a működés lehetséges módját, ezért a készételek csomagolására alkalmas dobozok iránti igény jelentősen nőtt. Az Indepack Kft. 2020-as évi eladási adatai szerint stabil növekedést mutatott a környezetbarát csomagolóeszközök iránti kereslet is, vagyis a környezettudatos szemléletű éttermek továbbra is kitartottak a zöld termékek mellett.

2021. január 20. 18:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás