Elektromos árammá alakítja a processzor-hőt egy új találmány

Milkovits Gábor, 2007. június 6. 11:00

Orest Symko, a Utah-i Egyetem fizikusa egy olyan eljárást dolgozott ki, amellyel elektromos árammá alakítható vissza a számítógépes processzorok által kibocsátott hő.

A technológia egy egyszerű hőcserélős hengert használ mindehhez, a dolog misztikus része azonban egy olyan rezonátor, amely először hanggá alakítja a hőt, majd ezek a hangrezgések alakulnak át árammá, piezoelektromos készülékek segítségével. Symko szerint a hangrezgéseknek alig 20%-a vész el a folyamat során, míg a prototípus jelenleg összességében mintegy 20-25%-ban hatékony, ez azonban a későbbiekben növelhető lesz. Mivel az utóbbi időben éppen a túlmelegedés az egyik legfőbb probléma a számítógépes processzoroknál, a találmány rendkívül hasznosnak bizonyulhat, hiszen segítségével nemcsak a hűtés oldódik meg, hanem egyúttal a hőleadással járó energiaveszteség is csökkenthető – ez utóbbi különösen a hordozható eszközöknél érhet aranyat.

A találmánynak ugyanakkor a processzorhűtésen és általában a számítógépeken jóval túlmutató kihatásai lehetnek: Symko szerint energiát nyerhetünk majd általa az ipari üzemek által leadott nagy mennyiségű hőből, sőt magából a napból is, a mostani napelemeknél hatékonyabb módon. Az első nagyszabású kísérleteket egy amerikai katonai radarállomáson folytatják majd, a gyakorlati alkalmazásra pedig akár 1-2 éven belül sor kerülhet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46