Ericcson: optikai hálózat és Triple Play központ Bólyban

Kovács Attila, 2007. június 6. 17:05

Az Ericsson Magyarország ma átadta a közbeszerzési pályázat alapján kiépített optikai hálózatát a 3800 lakosú Bólyban. A településen végponttól-végpontig terjedő optikai hálózatot és TriplePlay szolgáltató központot helyezetek üzembe. A projekt keretében minden bólyi háztartáshoz és vállalkozáshoz eljuttatták az optikai csatlakozási végpontot, amely a fokozatos infrastrukturális felzárkózás helyett az európai élmezőnybe helyezte Bóly városát.

A hálózat az Ericsson városi optikai hálózatok kiépítésére fejlesztett és szabadalmaztatott Ribbonet és Micronet kábelezési rendszerével épült. A mikrocsöves, légbefúvásos rendszerrel egyszerűen, gyorsan és költséghatékonyan építhetőek hálózatok. Az időtálló fizikai hálózaton az Ericsson optikai Ethernet megoldása (FEA - Fiber Ethernet Access) juttatja el a lakossági és üzleti felhasználókhoz az ún. TriplePlay (három az egyben: internet, IP alapú hang és IP alapú, interaktív TV) szolgáltatást. Az előfizetőknél az optikai szál és a rajta bejövő szolgáltatások egy digitális előfizetői berendezésben végződnek, amely egyben a lakásban vagy irodában kialakítható kis helyi hálózat központi egysége is lehet. Ez az eszköz egyidőben több végkészüléket (asztali számítógépeket, tévé- és telefonkészülékeket) tud kiszolgálni. A végberendezés speciális kialakítása lehetővé teszi a jól megszokott, régebbi telefonok és faxok közvetlen csatlakoztatását is, de a hálózat maga és a hangszolgáltatás megvalósítására használt szabványos IMS technológia képes multimédia (hang, videó, üzenetküldés) közvetítésére és akár videotelefonálásra is.

Az internet-protokoll alapú (IP-TV vagy más értelmezésben Interactive Personalized TV) rendszer az egyirányú műsorszórást interaktivitással egészíti ki: a tévéképernyőn, akár a tévéműsorok követésével párhuzamosan is, az internetről már ismert és megszokott szolgáltatások – hírportálok, keresők stb. –  is igénybe vehetők egy egyszerű kezelői felület segítségével. Az IPTV rendszer bevezetése lehetőséget ad a későbbiek során speciális alkalmazások - pl. a műsorfolyam időbeli késleltetése, válogatás egy műsorarchívumból stb. -  bevezetésére.

A hálózat sávszélesség induláskor 100 Mbit/s (le- és feltöltési irányban). A településen számos alkalmazás bevezetését fontolhatják meg a jövőben (térfigyelés, otthonfelügyelet, elektronikus videotéka, jelenlét szolgáltatás, idősek orvosi felügyelete, távmunka, elektronikus ügyintézés stb.).

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás