KSH: az első negyedévben nőtt a széles sávú internet előfizetés

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 7. 09:02

Az első negyedévben tovább nőtt a széles sávú internet előfizetőinek tábora, ugyanakkor egy évre vetítve alig harmadára esett vissza a betárcsázós (dial-up) szegmens - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH adatai szerint az internet-előfizetések száma az első negyedévben 1.511.625 volt. Az internet-előfizetések száma az első negyedév végére mintegy 14 százalékkal növekedett, március végén 37 százalékkal volt több előfizetés, mint az előző év azonos időszakában.

Az első negyedévben az internetszolgáltatók száma 323 volt, 77-tel több, mint egy évvel korábban, 23 cég mondhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát.

A KSH szerint az internetpiac dinamikus fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. A 2006-ban megkezdődött jelentős szerkezeti átalakulások ebben a negyedévben is folytatódtak. A széles sávú interneten belül éves viszonylatban ismét a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, mintegy 72 százalékkal, az xDSL-é ennél kevesebbel, 58 százalékkal.

Az internet-szolgáltatásokból származó nettó árbevétel az első negyedévben megközelítette a 24,9 milliárd forintot, ami 27 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

A mobil-előfizetések száma az első negyedév folyamán 92 ezerrel növekedett, s az időszak végére már túllépte a 10 milliót. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 339 ezerrel emelkedett. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány 652 ezerrel, 7 százalékkal lett magasabb. A negyedév végén 100 lakosra immár 100 mobil-előfizetés jutott.

A mobilhálózatban az első negyedévben  8 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban. Ennél is nagyobb mértékben, 20 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 18, időtartama 20 százalékkal csökkent az előző év első negyedévéhez képest. A visszaeséshez hozzájárul az ingyenes internetes telefonálás egyre inkább terjedő lehetősége és a mobilforgalom éves szinten mutatkozó erőteljes emelkedése. A vezetékes vonalról kezdeményezett adatcélú hívások száma 54, időtartama 53 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Kulcsszavak: vezetékes mobilszolg KSH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08