Megalakult az Első Magyar e-Közigazgatási Klaszter

forrás Prim Online, 2007. június 7. 18:33

2007 június 1-én megalakult az Első Magyar e-Közigazgatási Klaszter. Az Albacomp Zrt. kezdeményezésére létrejött szervezet olyan újszerű – de az EU-ban már jól ismert – szerveződési modellre épül, amelyben a különböző tevékenységeket folytató tagok egy adott területen – ez esetben az e-közigazgatás terén – együttműködve együtt lényegesen magasabb szolgáltatási szintet nyújthatnak.

Az Első Magyar e-Közigazgatási Klaszter létrehozását az a felismerés indította útjára, hogy a keresleti oldalon komoly igény mutatkozik az e-kormányzati és az e-önkormányzati megoldásokra, az érintett szállítói oldalon pedig elsősorban az elmúlt évek GVOP-4.3-as fejlesztéseinek köszönhetően megfelelő tudás és megoldások állnak ugrásra készen, hogy a projektekben felhalmozott tapasztalatok jóval szélesebb kör számára hasznosuljanak.

A Klaszter célja a hatékony e-közigazgatás megteremtése, egyben a tevékenységek összehangolásával és közös érdekérvényesítéssel a piac konszolidált felépítése. Ennek eszköze – a Klaszter tagok önálló funkcionális működésének meghagyásával – a szinergikus kapcsolatok erősítése és olyan hálózatos együttműködésből adódó komparatív előnyök kiaknázása, ahol a tagok egymást jól ismerik, így adott az egymás iránti bizalom. Széles spektrumot fognak át, egymást kiegészítő, szakosodott kompetenciákkal biztosítják a különböző nézőpontok, aspektusok megjelenítését és egymásra hatását. Lényeges, hogy a kölcsönhatások erősítsék magukat a Klasztert alkotó cégeket, intézményeket is.

A hatékony együttműködéshez szükséges tudás több terület összefogásaként jött létre, a Klaszter tagjai közt így megtalálhatók a nagyobb rendszerintegrátor jellegű vállalatok, tanácsadó cégek, szakosodott modul-specifikus cégek, tudásközpontok (egyetemek), illetve települési szövetségek. A Klaszter természetesen nyitva áll a csatlakozni szándékozó, e témában kompetens vállalatok, cégek, szövetségek, tudásközpontok számára.

A tagok első lépésként a már meglevő, bevált megoldások széles körű elérhetővé tételével, elterjesztésével egy minőségi ugrás végrehajtását célozzák meg, ami viszonylag rövid idő alatt egy új, lényegesen magasabb – kellő számosság esetén fenntartható – szolgáltatási szintet jelentene akár a teljes magyar önkormányzati szférában. Így az előző időszak támogatásaival közel megegyező forrásból, úgynevezett ASP alapú regionális szolgáltató központok kialakításával és a bevált megoldások elérhetővé tételével egy lépésben egy európai szinten is kiemelkedő szintű helyi közigazgatás jöhetne létre. Járulékos előnyként közben a megoldásszállító cégek nemzetközileg is versenyképes szintre erősödhetnének. A szükséges fejlesztésekhez esetlegesen felhasználandó egyszeri EU-s források pedig biztosíthatják a fenntarthatósághoz szükséges, a potenciális felhasználók által igénybe veendő SLA alapú szolgáltatásokhoz kötött, elfogadható üzemeltetési díjakat.

Egy már középtávú folyamatként ezt követné a meglévő megoldások optimalizálása, a hatósági munkafolyamatok konszolidált referencia modelljének kidolgozása, ahol a partnerek megfelelőségi kritériumokkal kvázi szabványokat teremtenek a különböző platformokon létrejött megoldások együttműködésére. Közben az elérhetővé tett, egymással versengő alkalmazások kialakított versenye garantálná a folyamatos megújulást és a költségek szinten tartását.

Az államigazgatás átalakítási folyamatában tervező-elemző módszerekkel és eszközökkel kíván a Klaszter a szakmai munkához hozzájárulni.

A magyarországi lépésekkel párhuzamosan sor kerülhet az utóbbi pár év kiemelt e-közigazgatási fejlesztési tapasztalatainak nemzetközi hasznosítására. A tagok véleménye szerint főként az újonnan csatlakozott EU tagállamokra érdemes koncentrálni (Románia és Bulgária) és elsősorban a szakértői terület, a tapasztalatok átadása jöhet szóba.

A Klaszter kezdeményezője és egyben gesztora az Albacomp Zrt. A szervezet működését Munkacsoportokban végzi, amelyek a saját területükön koordinálják a tagok tevékenységét.

A Klaszter tagjai: Albacomp Számítástechnikai zrt., AperTech Informatikai Kft., AQUIS Informatika Zrt., Breona Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft., Budata Informatikai és Szolgáltató Kft., Combit Számítástechnikai Kft., DataLogic Számítástechnikai Kft., Delta Elektronik Kft., Evoltech Kft., GeoX Kft., HRK Consulting Tanácsadó Kft., HSA Magyar Szoftverfejlesztő Kft., HUMANsoft Kft., iMS Magyarország Vezetői Tanácsadó Kft., INTERFACE Számítástechnikai Kft., LASISZA Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., Magyar Hivatalos Közlönykiadó, NOS-SZEGED KFT., Pannon Egyetem, Printnet Kft., Stratégiakutató Intézet Kht., Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft., SYSTECH Számítástechnikai Bt., Szegedi Tudományegyetem, Wildom Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft.

Kulcsszavak: e-government

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50