Magyar Telekom - újabb hatékonyságjavítási lépések lesznek

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 13. 09:34

A Magyar Telekom (MT) az év közepén további hatékonyságjavítási lépéseket hajt végre, konszolidálja cégeit és üzletágait, s egyebek mellett létszámleépítések is várhatók.

Christopher Mattheisen, a társaság elnök-vezérigazgatója kedden Budapesten sajtóbeszélgetésen elmondta: a telekommunikációs piac minden szegmensében élesedik a verseny, s ehhez alkalmazkodnia kell a csoportnak is. Kifejtette: a vállalat teljesítménye pozitív, s őrzi piaci pozícióját. Ugyanakkor változásokra van szükség, mert a csoportnak eléggé bonyolult a felépítése, amit egyszerűsíteni kell. Christopher Mattheisen elmondta: a csoportnak 50 leányvállalata van, ami szerinte sok, ráadásul az elmúlt időben több céget is vásároltak, amelyeket konszolidálniuk kell.

Az elnök-vezérigazgató példaként említette, hogy az internetes T-Online céget összevonják a vezetékes üzletággal, a T-Commal, mivel a kettő tevékenysége szorosan összefügg. Az összevonásról döntő T-Online közgyűlés június végén lesz. Christopher Mattheisen utalt arra: ha a vezetékes üzletág tisztább formában működik majd, akkor más cégeket és üzletágakat is konszolidálnak a csoporton belül. Minderről az év közepén közöl többet az MT, amikor szó lesz arról is, hogyan növelik tovább a hatékonyságot, s milyen anyagi célkitűzéseket és takarékossági lépéseket tesznek. A megtakarítás valószínűleg milliárdos nagyságrendű lesz.

A további külföldi akvizíciókról elhangzott: az MT nem tett le a további terjeszkedésről, de egyre nehezebb új céget venni. Az MT továbbra is a dél-kelet-európai térségben keres befektetési lehetőségeket, amelyek azonban nem túlságosan nagyok. Nincs ugyanis túl sok cég, amely felvásárolható és ráadásul olcsó is.

Thilo Kusch pénzügyi vezérigazgató-helyettes a montenegrói céggel kapcsolatos vizsgálatról elmondta: egy újabb szál alapján most Macedóniára fókuszálnak. Olyan szerződésekről van szó, amelyeknek a célját egyelőre nem tudják azonosítani. A montenegrói, négy szerződéssel összefüggő vizsgálat a végső szakaszában tart, míg az év elején indult macedóniai vizsgálat során most még csak elemzik a szerződéseket, a belső pénzügyi és kontroll folyamatokat.

A szerződésekről és a vizsgálatokra fordított összegekről elhangzott: a szerződések száma nem változott, konkrétan négy szerződést vizsgálnak, mindegyiket montenegrói összefüggésben, összértékük 2 milliárd forint. Macedónia esetében még nincs konkrétum, egyelőre csak általánosságban vizsgálódnak.

Tavaly a vizsgálati költségek 4,1 milliárd forintot tettek ki, s elképzelhető, hogy hasonló nagyságú költségek merülnek fel az idén is. Az összeg tartalmazza az MT válaszlépéseit, intézkedési költségeit is. A vizsgálatok és az intézkedések célja az, hogy az MT bebizonyítsa, olyan üzleti szereplő, amelyik nagyon magas etikai standardokat állít fel működése során, s mindenben megfelel az előírásoknak, így az a amerikai és a magyar törvényeknek.

 Christopher Mattheisen elmondta: a mobil üzletágban nagy lehetőségeket látnak, különösen a széles sávú mobil internetezésben (HSDPA).

Kulcsszavak: +céginfo Magyar Telekom

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar közösségi kezdeményezéseket segítenek a Samsung önkéntesei

A Dél-Koreából érkező önkéntesek egy hetet töltenek Budapesten, ahol a legújabb technológiákkal segítenek magyar szervezeteknek innovatív megoldások létrehozásában. A Samsung központjának munkavállalói minden évben ellátogatnak egy-egy leányvállalat országába, hogy helyi projektek támogatásával megerősítsék a vállalat társadalmi szerepvállalását. Ebben az évben Magyarországra érkezett a 31 szakértőből álló csoport.

2019. augusztus 24. 09:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás