A Mac OS X Leopard frissítés 300 újítást tartalmaz

forrás Prim Online, 2007. június 13. 17:14

Az Apple a WWDC fejlesztői konferencia és szakkiállítás megnyitóján bemutatta a Mac OS X operációs rendszer készülő legújabb, Leopard kiadásának közel végleges változatát.

A Mac OS X várhatóan októberben megjelenő hatodik frissítése közel 300 újítást tartalmaz majd, köztük a dokumentumok rendszerezését segítő Stacks nézettel kiegészített Asztalt és Dokkot, valamint a továbbfejlesztett Finder programot, mely a Cover Flow technológiával is segíti dokumentumok megosztását és böngészését több Mac számítógép között. A Leopard emellett biztosítja a számos, különböző formátumú dokumentumba való betekintés lehetőségét a hozzájuk tartozó programok indítása nélkül, tartalmazza a Time Machine adatmentő és visszaállító szolgáltatást, az egy időben futó sok program csoportokba rendezését és együttes kezelését segítő Spaces szolgáltatást, valamint a kommunikáció új, kreatív módjait kínáló iChat és Mail programokat.

„A Leopard a Mac OS X legjobb változata lesz, még a Tiger szolgáltatásait is messze felülmúló, új lehetőségekkel” - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója. „Hisszük, hogy jelenlegi és leendő vásárlóink kedvelni fogják a Leopard új funkcióit, melyek még népszerűbbé teszik majd a Mac platformot.”

A Leopard teljesen új Dokk-szolgáltatást kínál. A Stack segítségével csökkenthető az Asztal kuszasága, egyetlen kattintással előhívhatók a csoportokba rendezett programokhoz tartozó ablakok és dialógusok. A Finder program is teljesen újjászületett és a Cover Flow technológiának köszönhetően megkönnyíti a dokumentumok megosztását és böngészését, valamint az új Sidebar szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb eligazodást biztosít az állományok és a hálózatba kapcsolt számítógépek között. A .Mac előfizetők az Interneten keresztül is hozzáférhetnek otthoni számítógépükön tárolt adataikhoz. A Quick Look technológia pedig lehetővé teszi a legkülönbözőbb állományokba való betekintést, a hozzájuk tartozó programok indítása nélkül.

A Time Machine szolgáltatásnak köszönhetően a felhasználók visszatérhetnek számítógépük egy-egy korábbi állapotához, így meglelhetnek azóta törölt, módosított vagy megsérült anyagokat is. A rendkívül egyszerűen üzembe helyezhető Time Machine önműködően biztosítja az állományok korábbi állapotának rögzítését, archiválását. A Spotlight kereső szolgáltatás a Time Machine használata esetén az állományok korábbi változatai között is képes a keresésre. A biztonsági mentés természetesen történhet a Mac lemezeire, FireWire vagy USB kapukon keresztül csatlakoztatott külső eszközökre, hálózati kiszolgálókra vagy akár az AirPort Extreme bázisállomáshoz csatlakoztatott, megosztott merevlemezre is.

A Leopard három további technológiát támogat, melyek az új hardver fejlesztések eredményeit teszik elérhetővé: teljes körű, natív 64-bites támogatást a 64-bites alkalmazások számára, megtartva a visszafelé kompatibilitást a 32-bites programok számára is; könnyű többmagos optimalizálást és hangolást az új Intel processzorok számára; valamint a Core Animation környezetet a fejlett grafikus hardver eszközök és szolgáltatások jobb kihasználása érdekében.

A Leopard többi újdonsága közül érdemes kiemelni a következőket:

o    A Leopard Mail újabb szolgáltatásokat biztosít személyes sablonok készítésére és használatára, feljegyzések és tennivalók listáinak kezelésére, hálózati naptárhoz történő csatlakozásra valamint telefonszámok, címek és időpontok önműködő feldolgozására.

o    Az iChat új multimédia szolgáltatások segítségével lehetővé teszi multimédia tartalom beillesztését a konferenciákba.

o    A Leopard iCal új hálózati szolgáltatásokat kínál, így a nyílt CalDAV rendszeren keresztül képes megosztott hálózati naptárakat is kezelni.

o    A Web Clip szolgáltatással lehetőség nyílik tetszőleges webes tartalom átvételére, beépítésére a Dashboard panelre.

o    A Mac OS X Leopard operációs rendszer szerves része a Boot Camp technológia, mely lehetővé teszi a Windows operációs rendszer használatát is az Intel processzorra épülő Mac számítógépeken.

o    A Leopard új fejlesztő eszközöket is tartalmaz, köztük az Xcode 3 változatot, teljesen új Interface Builder szoftvert, valamint a DashCode és Xray programokat.

A Mac OS X Leopard változat várhatóan októberben kerül majd az üzletekbe.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44

2020: az adatok évtizedének kezdete

2019. december 27. 10:55
online sportfogadás