Jogtalanul gyűjt adatokat az FBI

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 14. 19:47

A Washington Post értesülései szerint az Amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az elmúlt évek során számtalan esetben élt vissza hatalmával és gyűjtött be illegálisan, a személyiségi jogokat sértő módon információkat.

Egy belső kivizsgálás során derült fény arra, hogy az FBI munkatársai több mint ezer esetben szegték meg az adatvédelemre vonatkozó szabályokat, és felszólították a szolgáltatókat, adják ki a megfigyelt személyek internet-forgalmával illetve telefonbeszélgetéseivel kapcsolatos adatokat. Az ügynökök bármiféle bírói felhatalmazás nélkül fordultak kéréseikkel a telekommunikációs társaságokhoz, amelyek ki is szolgáltatták a kért információkat, hogy segítsék a terrorellenes nyomozásokat. Az Igazságügyi Minisztérium már korábban felfigyelt a szabálytalan akciókra, nekik azonban mindössze 26 illegális lehallgatásról volt tudomásuk. Az ügyben eljáró bizottság azonban ez idáig csupán a 2002 óta történt megfigyelési akták 10%-át tudta átvizsgálni, és máris ezernél több jogsértésre bukkantak. Az ügynökök azonban nem csupán a gyanúsítottak telefonbeszélgetéseit hallgatták le, e-mailjeit olvasták el, hanem azok pénzügyi tranzakcióit is nyomon követték - természetesen ezt is felhatalmazás nélkül tették.

Az FBI magas rangú képviselői azzal indokolták a jogtalan eljárásokat, hogy sokszor a sürgető körülmények késztették őket arra, hogy áthágják a törvényt, mivel hosszú időbe telt volna és nagymennyiségű papírmunkával járt volna az engedélyek beszerzése.

Kulcsszavak: adatvédelem jog FBI

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39