Rendhagyó beszámoló egy tehetségkutató programozóversenyről

forrás Prim Online, 2007. június 16. 12:30

Kovács Győző, az informatikai szakma magyarországi doyenje (aki jelen volt az első számítógépek megszületésénél, és kikezdhetetlen energiával vesz részt ma is az új tehetségek felkutatásában) kicsit késve küldte el beszámolóját az általános és középiskolások szekszárdi, 3. Neumann János nemzetközi tehetségkutató programtermékversenyéről, ám úgy gondoltuk, hogy a Garay Gimnázium versenyét 23 éve folyamatosan pátyolgató zsűrielnök beszámolójában nem igazán a hírérték a legfontosabb. Épp ezen megfontolásból a beszámoló elé beszúrtunk néhány szubjektív gondolatot, azaz Kovács Győzőnek a versenyt támogató kollégákhoz írt baráti levelét, majd következik a zsűrielnök objektív beszámolója.Mindenféle elfoglaltságom miatt csak most nyílt alkalmam arra, hogy a szekszárdi Neumann versenyről beszámolót írjak, ami pedig a kötelességem, és megköszönjem kedves mindannyiótoknak, hogy a verseny díjaihoz rendkívül gavalléros módon hozzájárultatok.

Őszintén köszönöm!

Nem túl régen az egyik szomszédos országban jártam, ahol több iskolában is arról panaszkodtak, hogy a szakma, azaz az informatikai cégek – hiába tesznek bármit az iskolák – nem hajlandóak a diákokat támogatni, sőt – ha az iskola igazgatója nem eléggé tájékozott a számítástechnikai piacon – a beszerzések idején jól át is verik őket.

Én csak hallgattam a panaszokat, és amikor a panaszos hangok elapadtak, csak annyit jegyeztem meg, hogy 23. éve tart már a valamikor Garay versenynek hívott – ma Neumann versenynek nevezett – diák-számítástechnikai versenyem, ami – az indulás óta – a magyarországi számítástechnikai szakma támogatását élvezi, a díjakat mindig a számítástechnikai cégek adják össze. A cégek, miután közben a gazdasági és a politikai rendszer megváltozott, az elmúlt hosszú idő alatt szintén sokszor és sokat változtak, de egy dologban nem, hogy fontos volt számukra a diákság és a diák-számítástechnika, hiszen a 23 évvel ezelőtti versenyzők ma már a szakma legjobb művelői, akik ma a bennünket támogató cégeknél dolgoznak.


Köszönöm nektek az önzetlen támogatásotokat, tartsátok meg a jövőben is régi jó szokásotokat!

Azt biztosan tudjátok, hogy a 20. verseny után szerettem volna abbahagyni, miután nem volt jelentkező a folytatásra, én pedig eléggé megöregedtem ahhoz, hogy ezt a sikeres versenyt valaki másnak átadjam. Érdekes módon az elhatározásom kihirdetése után (a 20. Garay versenyen tettem) előbb a versenyző diákok kerestek meg az e-mailjeikkel, majd néhány iskola is, hogy folytassam, ők átveszik tőlem a rendezés terheit, csak azt szeretnék, hogy a verseny későbbi továbbfejlesztésének az ötleteit osszam meg velük, illetve vegyek részt a verseny döntőjének a lebonyolításában. A legállhatatosabb „pályázó” a szekszárdi I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola igazgatónője, Hajós Éva volt, akinek – végül is – igent mondtam. (Nehezen tud egy magamfajta fiatalember egy hölgynek „nem”-et mondani.) Ráadásul nem sokkal a Neumann-év előtt Szekszárd város önkormányzata a város díszpolgárává választott. Így még nehezebb volt „nem”-et mondanom. Miután éppen a Neumann centenáriumi év volt, magától értetődően az újra kezdett versenynek a Neumann verseny nevet adtam. Rohan az idő, jövőre már a 4. Neumann versenyt rendezzük.

 


El kell mondanom, hogy mind a Garay, mind a mai napig a mostani Neumann versenyt nem csak a szakma, hanem a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, az I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola, valamint Szekszárd város és a Tolna Megyei Önkormányzat is jelentős mértékben támogatja. Az NJSZT támogatása nélkül különösen nekem lenne nehéz a két verseny közötti időszakban a szervezéssel kapcsolatos teendőket elvégeznem. A következő időszakban minden szervezési munka még nehezebb lesz, ugyanis szeretném, ha az eddigieknél jobban vennének részt a versenyen a környező országok magyar iskoláinak a diákjai, amelyek közül a legelfogadottabb (legnevesebb) iskolákat az év során személyesen fogom felkeresni.

Talán nem tűnik szófecsérlésnek, ha a mellékelt beszámolóhoz hozzáteszem: a verseny kiszélesítésének egyik eszköze lesz, hogy a szomszéd országok idegen anyanyelvű diákjainak is lehetővé tesszük a részvételt, azzal a feltétellel, hogy angolul mutathatják be versenyfeladataikat. Már eddig is észrevettem, hogy a környező országok nem magyar diákjai nem csatlakoztak a magyarellenes hangulathoz, már több nem magyar iskolában is voltam, ahol – tolmács közreműködésével – előadást tartottam a magyar számítástechnika történetéről, amit nemcsak a diákok, hanem néhány településen – pl. a Vajdaságban – a felnőttek is végighallgattak. Azt mondták: „Meg kell ismernünk a szomszédokat.”

Egyik további tervem – amelyet eddig késleltetnem kellett –, hogy más földrészek diákjait is bevonjam a versenybe pl. távkonferencia-rendszer segítségével. Örülnék, ha ebben – pl. eszközökkel, ötletekkel stb – is támogatni tudnátok.

Egyelőre ennyit a múltról, a jelenről és a jövőről, a többi benne van a beszámolómban.

Hamarosan elküldöm a következő évi – 2008-as – versenyfelhívásunkat, egyelőre egyeztetem, amit szeretnék (és minden reményem megvan hozzá) még jobban – a leírt módon – továbbfejleszteni. Most utazom el egy hétre Erdélybe, ahol néhány neves magyar általános és középiskolában fogom a diákokkal, valamint a tanárokkal megbeszélni a jövő évi Neumann verseny részleteit. A Vajdaságban állunk a legjobban: már több mint valószínű, az ottani magyar iskoláknak lesz egy Neumann előversenye Topolyán, amiről a vajdasági diákok közvetlenül fognak a döntőbe jutni.

Előre szólok, hogy a Neumann versennyel kapcsolatos fontos dátumokat a jövő évi naptárotokba be tudjátok írni:

  • A pályázat beadási határideje (csak diákoknak) 2008. január 10.
  • Az előzsűrizés kb. 2008. január 16–17.
  • A döntő 2008. február 11–13.
  • Az eredményhirdetés 2008. február 13., 12.00 óra.


Szeretném, ha minél többen eljönnétek Szekszárdra, ahol együtt örülnénk okos utódaink sikerének. Azt is kérem, hogy ismét járuljatok hozzá hardver- és szoftvereszközeitekkel a legjobb pályázatok díjazásához. Még karácsony előtt jelentkezem.

Küldök néhány fényképet is a versenyről.

Mindent ismételten köszönök!

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MeetLab kiterjesztett valósággal kísérletező előadása Drezdában

November közepén a drezdai Fast Forward Fesztiválon mutatja be How to disappear completely című, helyszínspecifikus, GPS-vezérelt köztéri előadását a budapesti MeetLab alkotócsapata. A fülhallgatóval és okostelefonnal sétáló nézők előtt a városi terek valósága egy kiterjesztett fikciós rétegen keresztül elevenedik meg. A nézők szabadon barangolhatnak a játék terében, ahol az eltűnés egy teljesen új rétege tárul fel. A produkciót először a budapesti PLACCC Fesztiválon mutatták be 2018-ban, majd a törökországi Izmir városára adaptálták, hamarosan pedig Kairóban is bemutatkoznak. 

2020. október 30. 17:26

Tudatosak és felkészültek a millenniumi és a Z generáció tagjai

Meglehetősen tudatosak és felkészültnek érzik magukat a millenniumi és a Z generáció tagjai, ha a pénzügyekről van szó. Hosszabb távra is vannak pénzügyi terveik, rendelkeznek megtakarítással, úgy érzik, rendelkeznek a megfelelő tudással és információkkal, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt sokan borúsan látják a pénzügyi jövőjüket – többek között ezek jellemzik az 1980-as években és az 1990-es évek első felében született millenniumi, illetve az őket követő Z generáció tagjait a nemzetközi kutatások szerint. 

2020. október 30. 15:49

Új honlapot indított a Raben Group

Élesítette megújított honlapját a Raben Group. Az Európa tizenhárom országában – köztük Magyarországon is – jelen lévő logisztikai szolgáltató oldalán az ügyfelek még egyszerűbben érhetik el és kezelhetik egyedi adataikat, illetve kaphatnak naprakész információt a megrendelt szállításaikkal kapcsolatban. A portál emellett szorosabb kapcsolattartást tesz lehetővé a cégcsoport partnerei és munkatársai között, ezzel még professzionálisabb kiszolgálást biztosít.

2020. október 30. 14:07

Több mint 270 munkatárs csatlakozott a Vodafone tartós távmunkaprogramjához

Home Agent néven indított állandó távmunkaprogramot a Vodafone Magyarország meglévő és újonnan belépő ügyfélszolgálatos kollégák körében – ezzel úttörő szerepet vállalva az innovatív, digitális munkavégzés kialakításában. A programmal a távközlési vállalat lokációtól függetlenül kíván munkalehetőséget teremteni, olyan munkavállaók számára, akik otthonaikat nem – vagy csak korlátozottan – tudják elhagyni, vagy olyanok számára, akik csekély munkalehetőséggel bíró térségben élnek. A Home Agent sikerét mi sem mutatja jobban, minthogy az elmúlt pár hónapban már 270-en jelentkeztek a programba. 

2020. október 30. 12:41

Még a gumiabroncs is rózsaszín a Bridgestone októberi kampányában

Saját szuperhősnővel, rózsaszín abronccsal és maszkosztással kampányolt a Bridgestone Tatabánya a rendszeres mellrákszűrés és önvizsgálat mellett. Az abroncsgyár a dolgozók bevonásával immár második alkalommal hívja fel a figyelmet a nők ezreit érintő daganatos betegség elleni küzdelemre. A vállalat matricákkal, plakátokkal és díszkivilágítással rózsaszínbe öltöztette a gyárat, ingyenes mellrákszűrést biztosított női dolgozói számára, rózsaszín szalagos szájmaszkokat osztott Tatabányán és Környén, adományt gyűjtött a Szent Borbála Kórháznak, illetve az üzemben játszódó edukációs képregényt készített a mellrákszűrésről.

2020. október 30. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás