Rendhagyó beszámoló egy tehetségkutató programozóversenyről

forrás Prim Online, 2007. június 16. 12:30

Kovács Győző, az informatikai szakma magyarországi doyenje (aki jelen volt az első számítógépek megszületésénél, és kikezdhetetlen energiával vesz részt ma is az új tehetségek felkutatásában) kicsit késve küldte el beszámolóját az általános és középiskolások szekszárdi, 3. Neumann János nemzetközi tehetségkutató programtermékversenyéről, ám úgy gondoltuk, hogy a Garay Gimnázium versenyét 23 éve folyamatosan pátyolgató zsűrielnök beszámolójában nem igazán a hírérték a legfontosabb. Épp ezen megfontolásból a beszámoló elé beszúrtunk néhány szubjektív gondolatot, azaz Kovács Győzőnek a versenyt támogató kollégákhoz írt baráti levelét, majd következik a zsűrielnök objektív beszámolója.Mindenféle elfoglaltságom miatt csak most nyílt alkalmam arra, hogy a szekszárdi Neumann versenyről beszámolót írjak, ami pedig a kötelességem, és megköszönjem kedves mindannyiótoknak, hogy a verseny díjaihoz rendkívül gavalléros módon hozzájárultatok.

Őszintén köszönöm!

Nem túl régen az egyik szomszédos országban jártam, ahol több iskolában is arról panaszkodtak, hogy a szakma, azaz az informatikai cégek – hiába tesznek bármit az iskolák – nem hajlandóak a diákokat támogatni, sőt – ha az iskola igazgatója nem eléggé tájékozott a számítástechnikai piacon – a beszerzések idején jól át is verik őket.

Én csak hallgattam a panaszokat, és amikor a panaszos hangok elapadtak, csak annyit jegyeztem meg, hogy 23. éve tart már a valamikor Garay versenynek hívott – ma Neumann versenynek nevezett – diák-számítástechnikai versenyem, ami – az indulás óta – a magyarországi számítástechnikai szakma támogatását élvezi, a díjakat mindig a számítástechnikai cégek adják össze. A cégek, miután közben a gazdasági és a politikai rendszer megváltozott, az elmúlt hosszú idő alatt szintén sokszor és sokat változtak, de egy dologban nem, hogy fontos volt számukra a diákság és a diák-számítástechnika, hiszen a 23 évvel ezelőtti versenyzők ma már a szakma legjobb művelői, akik ma a bennünket támogató cégeknél dolgoznak.


Köszönöm nektek az önzetlen támogatásotokat, tartsátok meg a jövőben is régi jó szokásotokat!

Azt biztosan tudjátok, hogy a 20. verseny után szerettem volna abbahagyni, miután nem volt jelentkező a folytatásra, én pedig eléggé megöregedtem ahhoz, hogy ezt a sikeres versenyt valaki másnak átadjam. Érdekes módon az elhatározásom kihirdetése után (a 20. Garay versenyen tettem) előbb a versenyző diákok kerestek meg az e-mailjeikkel, majd néhány iskola is, hogy folytassam, ők átveszik tőlem a rendezés terheit, csak azt szeretnék, hogy a verseny későbbi továbbfejlesztésének az ötleteit osszam meg velük, illetve vegyek részt a verseny döntőjének a lebonyolításában. A legállhatatosabb „pályázó” a szekszárdi I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola igazgatónője, Hajós Éva volt, akinek – végül is – igent mondtam. (Nehezen tud egy magamfajta fiatalember egy hölgynek „nem”-et mondani.) Ráadásul nem sokkal a Neumann-év előtt Szekszárd város önkormányzata a város díszpolgárává választott. Így még nehezebb volt „nem”-et mondanom. Miután éppen a Neumann centenáriumi év volt, magától értetődően az újra kezdett versenynek a Neumann verseny nevet adtam. Rohan az idő, jövőre már a 4. Neumann versenyt rendezzük.

 


El kell mondanom, hogy mind a Garay, mind a mai napig a mostani Neumann versenyt nem csak a szakma, hanem a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, az I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola, valamint Szekszárd város és a Tolna Megyei Önkormányzat is jelentős mértékben támogatja. Az NJSZT támogatása nélkül különösen nekem lenne nehéz a két verseny közötti időszakban a szervezéssel kapcsolatos teendőket elvégeznem. A következő időszakban minden szervezési munka még nehezebb lesz, ugyanis szeretném, ha az eddigieknél jobban vennének részt a versenyen a környező országok magyar iskoláinak a diákjai, amelyek közül a legelfogadottabb (legnevesebb) iskolákat az év során személyesen fogom felkeresni.

Talán nem tűnik szófecsérlésnek, ha a mellékelt beszámolóhoz hozzáteszem: a verseny kiszélesítésének egyik eszköze lesz, hogy a szomszéd országok idegen anyanyelvű diákjainak is lehetővé tesszük a részvételt, azzal a feltétellel, hogy angolul mutathatják be versenyfeladataikat. Már eddig is észrevettem, hogy a környező országok nem magyar diákjai nem csatlakoztak a magyarellenes hangulathoz, már több nem magyar iskolában is voltam, ahol – tolmács közreműködésével – előadást tartottam a magyar számítástechnika történetéről, amit nemcsak a diákok, hanem néhány településen – pl. a Vajdaságban – a felnőttek is végighallgattak. Azt mondták: „Meg kell ismernünk a szomszédokat.”

Egyik további tervem – amelyet eddig késleltetnem kellett –, hogy más földrészek diákjait is bevonjam a versenybe pl. távkonferencia-rendszer segítségével. Örülnék, ha ebben – pl. eszközökkel, ötletekkel stb – is támogatni tudnátok.

Egyelőre ennyit a múltról, a jelenről és a jövőről, a többi benne van a beszámolómban.

Hamarosan elküldöm a következő évi – 2008-as – versenyfelhívásunkat, egyelőre egyeztetem, amit szeretnék (és minden reményem megvan hozzá) még jobban – a leírt módon – továbbfejleszteni. Most utazom el egy hétre Erdélybe, ahol néhány neves magyar általános és középiskolában fogom a diákokkal, valamint a tanárokkal megbeszélni a jövő évi Neumann verseny részleteit. A Vajdaságban állunk a legjobban: már több mint valószínű, az ottani magyar iskoláknak lesz egy Neumann előversenye Topolyán, amiről a vajdasági diákok közvetlenül fognak a döntőbe jutni.

Előre szólok, hogy a Neumann versennyel kapcsolatos fontos dátumokat a jövő évi naptárotokba be tudjátok írni:

  • A pályázat beadási határideje (csak diákoknak) 2008. január 10.
  • Az előzsűrizés kb. 2008. január 16–17.
  • A döntő 2008. február 11–13.
  • Az eredményhirdetés 2008. február 13., 12.00 óra.


Szeretném, ha minél többen eljönnétek Szekszárdra, ahol együtt örülnénk okos utódaink sikerének. Azt is kérem, hogy ismét járuljatok hozzá hardver- és szoftvereszközeitekkel a legjobb pályázatok díjazásához. Még karácsony előtt jelentkezem.

Küldök néhány fényképet is a versenyről.

Mindent ismételten köszönök!

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Debütál a ChatMate, az interaktív chatbot

Mára az internet és az okostelefonok a fiatalok életének szerves részévé váltak, azonban a túlzott online jelenlét és a felkészületlen nethasználat folyamatos kockázatot jelenthet, miközben éppen ezt, a 13-18 éves korosztályt nehéz elérni a tudatosító programokkal. A március 27. és 31. között zajló Digitális Témahét alkalmából a fiatalok szokásaira rezonálva egy új online megoldást indít a ProSuli: a ChatMate interaktív módon ad tudást az online zaklatás, a digitális lábnyom és a digitális jóllét témakörökről, amelyben a fiatalok segítőpartnere a színész-énekes Miller Dávid.

2023. március 27. 21:20

Kkv-kra szabott vállalatirányítási rendszert mutatott be az SAP

A GROW with SAP célzottan kis- és középvállalkozások számára kínál felhőalapú vállalatirányítási rendszert, amely gyorsaságot, kiszámíthatóságot és folyamatos innovációt tesz lehetővé. A gyorsan üzembe helyezhető GROW with SAP ügyfeleit ugyanazok a jó gyakorlatok segítik, amelyek a világ iparági vezetőit is támogatják döntéseikben.

2023. március 27. 20:06

Informatikai Innovációs Díjban részesült a MÁV-START és a MÁV Szolgáltató Központ

A 31. Magyar Innovációs Nagydíjon informatikai innovációs díjjal jutalmazták a MÁV-START-ot és a MÁV Szolgáltató Központot a START Europa nemzetközi jegyértékesítési rendszer digitális átalakításáért. Az elismerést Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója és Garamvölgyi Erzsébet, a MÁV Szolgáltató Központ stratégiai projektvezetője vette át ma az Országházban, az Innováció 2023 rendezvény keretén belül tartott átadási ünnepségen.

2023. március 27. 18:39

Nyíregyházán nyit új irodát a Work Force

Folytatja hazai terjeszkedését Észak-Kelet Magyarországon a Work Force, a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó vállalat Nyíregyházán nyitja meg legújabb, kilencedik irodáját. Az új központ létrehozását indokolta, hogy a társaság már megállapodást kötött a városban működő egyik jelentős foglalkoztatóval, és további partnerségeket tervez a régióban működő cégekkel a jövőben, hogy akár több száz munkavállalóval is segítse a térség munkaerőpiaci helyzetét.

2023. március 27. 17:02

Közösségi finanszírozással segítené az iskolákat a Redmenta

Befektetésért indult a Cápák Közöttbe a digitális oktatás úttörőjeként ismert Redmenta, cápatörténelmi ajánlatot kaptak. Most a közösség erejét hívják segítségül, hogy megoldásukat minél több iskolába elvihessék országszerte. 

2023. március 27. 15:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08