Rendhagyó beszámoló egy tehetségkutató programozóversenyről

forrás Prim Online, 2007. június 16. 12:30

Kovács Győző, az informatikai szakma magyarországi doyenje (aki jelen volt az első számítógépek megszületésénél, és kikezdhetetlen energiával vesz részt ma is az új tehetségek felkutatásában) kicsit késve küldte el beszámolóját az általános és középiskolások szekszárdi, 3. Neumann János nemzetközi tehetségkutató programtermékversenyéről, ám úgy gondoltuk, hogy a Garay Gimnázium versenyét 23 éve folyamatosan pátyolgató zsűrielnök beszámolójában nem igazán a hírérték a legfontosabb. Épp ezen megfontolásból a beszámoló elé beszúrtunk néhány szubjektív gondolatot, azaz Kovács Győzőnek a versenyt támogató kollégákhoz írt baráti levelét, majd következik a zsűrielnök objektív beszámolója.Mindenféle elfoglaltságom miatt csak most nyílt alkalmam arra, hogy a szekszárdi Neumann versenyről beszámolót írjak, ami pedig a kötelességem, és megköszönjem kedves mindannyiótoknak, hogy a verseny díjaihoz rendkívül gavalléros módon hozzájárultatok.

Őszintén köszönöm!

Nem túl régen az egyik szomszédos országban jártam, ahol több iskolában is arról panaszkodtak, hogy a szakma, azaz az informatikai cégek – hiába tesznek bármit az iskolák – nem hajlandóak a diákokat támogatni, sőt – ha az iskola igazgatója nem eléggé tájékozott a számítástechnikai piacon – a beszerzések idején jól át is verik őket.

Én csak hallgattam a panaszokat, és amikor a panaszos hangok elapadtak, csak annyit jegyeztem meg, hogy 23. éve tart már a valamikor Garay versenynek hívott – ma Neumann versenynek nevezett – diák-számítástechnikai versenyem, ami – az indulás óta – a magyarországi számítástechnikai szakma támogatását élvezi, a díjakat mindig a számítástechnikai cégek adják össze. A cégek, miután közben a gazdasági és a politikai rendszer megváltozott, az elmúlt hosszú idő alatt szintén sokszor és sokat változtak, de egy dologban nem, hogy fontos volt számukra a diákság és a diák-számítástechnika, hiszen a 23 évvel ezelőtti versenyzők ma már a szakma legjobb művelői, akik ma a bennünket támogató cégeknél dolgoznak.


Köszönöm nektek az önzetlen támogatásotokat, tartsátok meg a jövőben is régi jó szokásotokat!

Azt biztosan tudjátok, hogy a 20. verseny után szerettem volna abbahagyni, miután nem volt jelentkező a folytatásra, én pedig eléggé megöregedtem ahhoz, hogy ezt a sikeres versenyt valaki másnak átadjam. Érdekes módon az elhatározásom kihirdetése után (a 20. Garay versenyen tettem) előbb a versenyző diákok kerestek meg az e-mailjeikkel, majd néhány iskola is, hogy folytassam, ők átveszik tőlem a rendezés terheit, csak azt szeretnék, hogy a verseny későbbi továbbfejlesztésének az ötleteit osszam meg velük, illetve vegyek részt a verseny döntőjének a lebonyolításában. A legállhatatosabb „pályázó” a szekszárdi I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola igazgatónője, Hajós Éva volt, akinek – végül is – igent mondtam. (Nehezen tud egy magamfajta fiatalember egy hölgynek „nem”-et mondani.) Ráadásul nem sokkal a Neumann-év előtt Szekszárd város önkormányzata a város díszpolgárává választott. Így még nehezebb volt „nem”-et mondanom. Miután éppen a Neumann centenáriumi év volt, magától értetődően az újra kezdett versenynek a Neumann verseny nevet adtam. Rohan az idő, jövőre már a 4. Neumann versenyt rendezzük.

 


El kell mondanom, hogy mind a Garay, mind a mai napig a mostani Neumann versenyt nem csak a szakma, hanem a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, az I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola, valamint Szekszárd város és a Tolna Megyei Önkormányzat is jelentős mértékben támogatja. Az NJSZT támogatása nélkül különösen nekem lenne nehéz a két verseny közötti időszakban a szervezéssel kapcsolatos teendőket elvégeznem. A következő időszakban minden szervezési munka még nehezebb lesz, ugyanis szeretném, ha az eddigieknél jobban vennének részt a versenyen a környező országok magyar iskoláinak a diákjai, amelyek közül a legelfogadottabb (legnevesebb) iskolákat az év során személyesen fogom felkeresni.

Talán nem tűnik szófecsérlésnek, ha a mellékelt beszámolóhoz hozzáteszem: a verseny kiszélesítésének egyik eszköze lesz, hogy a szomszéd országok idegen anyanyelvű diákjainak is lehetővé tesszük a részvételt, azzal a feltétellel, hogy angolul mutathatják be versenyfeladataikat. Már eddig is észrevettem, hogy a környező országok nem magyar diákjai nem csatlakoztak a magyarellenes hangulathoz, már több nem magyar iskolában is voltam, ahol – tolmács közreműködésével – előadást tartottam a magyar számítástechnika történetéről, amit nemcsak a diákok, hanem néhány településen – pl. a Vajdaságban – a felnőttek is végighallgattak. Azt mondták: „Meg kell ismernünk a szomszédokat.”

Egyik további tervem – amelyet eddig késleltetnem kellett –, hogy más földrészek diákjait is bevonjam a versenybe pl. távkonferencia-rendszer segítségével. Örülnék, ha ebben – pl. eszközökkel, ötletekkel stb – is támogatni tudnátok.

Egyelőre ennyit a múltról, a jelenről és a jövőről, a többi benne van a beszámolómban.

Hamarosan elküldöm a következő évi – 2008-as – versenyfelhívásunkat, egyelőre egyeztetem, amit szeretnék (és minden reményem megvan hozzá) még jobban – a leírt módon – továbbfejleszteni. Most utazom el egy hétre Erdélybe, ahol néhány neves magyar általános és középiskolában fogom a diákokkal, valamint a tanárokkal megbeszélni a jövő évi Neumann verseny részleteit. A Vajdaságban állunk a legjobban: már több mint valószínű, az ottani magyar iskoláknak lesz egy Neumann előversenye Topolyán, amiről a vajdasági diákok közvetlenül fognak a döntőbe jutni.

Előre szólok, hogy a Neumann versennyel kapcsolatos fontos dátumokat a jövő évi naptárotokba be tudjátok írni:

  • A pályázat beadási határideje (csak diákoknak) 2008. január 10.
  • Az előzsűrizés kb. 2008. január 16–17.
  • A döntő 2008. február 11–13.
  • Az eredményhirdetés 2008. február 13., 12.00 óra.


Szeretném, ha minél többen eljönnétek Szekszárdra, ahol együtt örülnénk okos utódaink sikerének. Azt is kérem, hogy ismét járuljatok hozzá hardver- és szoftvereszközeitekkel a legjobb pályázatok díjazásához. Még karácsony előtt jelentkezem.

Küldök néhány fényképet is a versenyről.

Mindent ismételten köszönök!

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

4G labort létesített a Vodafone az Óbudai Egyetemen

Másfél év tervezés és kollaboráció eredményeként született meg a Vodafone 4G Labor az Óbudai Egyetem Kandó Kálmány Villamosmérnöki Karán. Az új laborban a 2017-es őszi szemesztertől szerezhetnek elméleti tudásuk mellé gyakorlati ismereteket is az egyetem hallgatói.

2017. szeptember 23. 10:05

Hamarosan zárul a regisztráció a ChaosStackre!

Valós piaci problémák, értékes tapasztalat, networking – ez mind a ChaosStack. Az idén első alkalommal megrendezett fejlesztő verseny úttörőnek számít a fiatal egyetemisták és pályakezdők körében. A számos tapasztalat mellett 500.000 Ft összértékű nyeremények találnak gazdára. A regisztráció szeptember 30-ig tart!

2017. szeptember 22. 12:54

A Szívünk Napján kipróbálható a WIWE

Az egyik hír, hogy szeptember 24-e a "Szívünk Napja". A másik, ami ehhez kapcsolódik már informatikai: ezen a napon a Millenárisban ingyenes szívállapot felmérésen és szűréseken vehetnek részt a látogatók, ki lehet próbálni a Sanatmetal fejlesztését, a WIWE névre hallgató hitelkártya méretű kütyüt, amely egy okostelefon app-pal összekötve mindent elárul ketyegőnk állapotáról.

2017. szeptember 22. 09:35

Elindult a digitális tanév a Microsoftnál

Az idén jelentkezettekkel együtt immár 103 tanár részvételével folytatódik az új tanévben a Microsoft Innovatív Pedagógus Programja, amelynek célja, hogy XXI. századi oktatási környezetet teremtsen tanárok és diákoknak. A Microsoft közel 60 millió forintot fordított az oktatás digitalizálására az elmúlt két évben.

2017. szeptember 21. 13:43

19 kategóriában keresik a legjobbakat

Már több mint 3000-en regisztráltak az Országos IT Megmérettetés versenyére, ahol 19 kategóriában bizonyíthatnak a szakemberek. 10 héten, 10 fordulón keresztül 10 perces feladatokban kell tudásukról számot adni az indulóknak. 

2017. szeptember 21. 12:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Késésben vagy? - Akkor gyorsan regisztrálj!

2017. szeptember 19. 19:45

Együttműködés a biztonságos jövőért

2017. szeptember 6. 09:21

Elsőként került magyar cég a nemzetközi HR elitbe

2017. augusztus 4. 13:40

Júniusi vírusriport az ESET-től

2017. július 25. 17:21
cloudappsportal.com