Opera mobiltelefonos böngésző teljes weboldalakkal

Milkovits Gábor, 2007. június 20. 11:09

Az Opera kiadta Opera Mini mobiltelefonos böngészőprogramjának 4-es verzióját, amely a Nintendo DS játékgéphez fejlesztett szoftverhez hasonlóan a teljes weboldalak megjelenítését és navigációját támogatja.

Az új, egyelőre béta tesztváltozat leginkább ebben különbözik a korábbiaktól, azok ugyanis a kisméretű képernyő igényeihez formálták az internetes oldalakat, ezzel pedig jelentősen kényelmetlenebb lett a böngészés. Az Opera Mini 4 viszont a teljes oldalt megjeleníti miniatűrként, és a felhasználók tetszés szerint kinagyíthatják a részleteket, amelyek így nemcsak olvashatók, de egyúttal a weboldal beépített elemei (például linkek, plug-in szoftverek, stb.) is teljes mértékben működőképesek.

Christen Krogh, az Opera tervezőrészlegét irányító alelnöke elmondta, hogy az Opera Mini 4 éppen emiatt egyedülálló, a rivális alkalmazások, például a Microsoft Deepfish ugyanis egyelőre úgy jelenítik meg az oldal kicsinyített képét, hogy azon a nagyítás után hiába kattintunk a beépített alkalmazásokat ígérő felületekre, azok nem működnek. Egyébként mindkét szoftver proxy szervereket alkalmaz az oldalak zsugorítására, amely az Opera esetében Krogh elmondása szerint az eredeti oldal méretéhez képest alig 5-20%-os adatforgalommal terheli meg a felhasználót, ez pedig a gyorsabb letöltés mellett pénzt is spórolhat az adatmennyiség alapján drága díjakat kifizető 3G mobilügyfeleknek. Az Opera Mini 4 Beta ingyenesen letölthető a legtöbb Java-képes mobiltelefonra a http://www.operamini.com/ internet-címről.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09