Kockacukor-méretű üzemanyagcella

Milkovits Gábor, 2007. június 21. 07:57

Japán tudósok új technológiával olyan üzemanyagcellát fejlesztettek, amely mindössze 1 köbcentiméteres mérete dacára 2 watt energiát tud leadni.

Az eszköz mindezt a technológiához mérten viszonylag alacsony hőmérsékleten, 600 Celsius fokon teszi, ami már megközelítőleg alkalmassá teszi gyakorlati alkalmazásra, legalábbis különálló áramforrásként, vagy mondjuk gépkocsik akkumulátoraként. A valódi cél nyilvánvalóan az, hogy a cellát alkalmassá tegyék kisméretű hordozható készülékek energiaellátására, amihez a miniatürizálás már sikeresnek is mondható.

Az AIST japán országos tudományos kutatóintézet munkatársai a mobilalkalmazások mellett magasabb nagyságrendekben is gondolkodnak, hiszen a köbcentiméterenkénti 2 wattal számolva akár nagyteljesítményű üzemanyagcellák is működtethetők viszonylag kis helyet foglalva. A területen szükség is van az igazi áttörésre, a gyakorlatilag 100 százalékig környezetbarát és emellett praktikus, hidrogén és levegő felhasználásával működő üzemanyagcellák ugyanis mindeddig közel sem terjedtek el a várt mértékben.

Kulcsszavak: tudomány akkumulátor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24