Új WiFi távolságrekord: 382 kilométer

Milkovits Gábor, 2007. június 21. 08:02

Ermanno Pietrosemoli venezuelai kutató új WiFi-rekordot állított föl, amikor 382 kilométer távolságra sikerült jelet továbbítania szabvány vezeték nélküli WLAN infrastruktúra segítségével.

A kísérlet érdekessége, hogy a technológiai szabványok mögött álló Intel mindössze maximálisan 30-35 km-re hitelesítette az eszközök hatótávolságát, ráadásul Pietrosemoli-nak még így is sikerült 3 megabit/s-os sávszélességet elérnie. A jelet nagy magasságban, az Andok bércei között továbbították, ami jó időben nyilvánvaló előny, gondoljunk csak a nemrég az Everest tetejéről végrehajtott mobilhívásra (http://hirek.prim.hu/cikk/61227/). Egyébként nem ez az első eset, hogy túllépik az általában a WiFi-re jellemző kis hatótávolságot, az előző rekord például 310 kilométer volt.

A fentiek bizonyítják, hogy már a jelenleg széles körben alkalmazott technológiával is lehetséges a nagyobb lefedettséget adó szélessávú vezeték nélküli kommunikáció, így a jövő mindenképpen komoly lehetőségeket tartogat ezen a téren. A kérdés csak az, hogy a sokféle fejlesztés alatt álló platformon sikerül-e majd egységes szabványt kialakítani, illetve fenntartani, ami nélkül a fejlődés hosszabb időre megtorpanhat.

Kulcsszavak: wireless Wi-Fi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

2022. október 5. 15:10

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00