A régi mobilok felhalmozása hátráltatja az EU akku-újrahasznosítási programját

Milkovits Gábor, 2007. június 22. 08:34

Az EBRA („European Battery Recycling Association – Európai Akkumulátor-újrahasznosítási Szövetség”) budapesti konferenciáján kihangsúlyozták, hogy a jelenlegi szokások mellett nehéz lesz tartani az elfogadott előirányzatot.

Az Európai Unió érvényes direktívája szerint ugyanis 2012-ig az akkumulátorok 25, 2016-ra pedig 45%-át kell újrahasznosítani a tagállamokban. Az EBRA tagjai tavaly 30 ezer tonna akkumulátort dolgoztak fel környezetbarát módon, ami 20%-os növekedés a 2005-ös adatokhoz képest. Ennek nagy részét azonban az eldobható elemek adták, miközben a mobiltelefonokban leggyakoribb lítium-ion akkukból kevesebbet, 635 helyett csak 547 tonnát sikerült begyűjteni. Ennek fő oka Bertrand Schutz, az EBRA elnöke szerint az, hogy a felhasználók új mobiltelefon vásárlásakor nem válnak meg a régi modelltől, és az akkumulátorokat is megtartják. Schutz saját magát hozta föl példaként amikor elmondta, hogy háromévente vesz új mobilt, és ilyenkor a régit az akkumulátorral együtt egy fiókba teszi.

A mobilakkuk megtartásának több oka lehet, fontos tényező például, hogy a kevésbé tehetős újonnan csatlakozott országokban sokan 3 évnél is hosszabb ideig használnak egy mobilt, vagy továbbadják a családban, a korábbiaknál hosszabb élettartamú, sokszor újratölthető lítium-akkuk pedig végig bírják ezt a periódust. Emellett a régi telefon jól jöhet az új ellopása vagy meghibásodása esetén is, a gazdagabb, az újrahasznosításban gyakorlott nyugati országok mobilosait pedig érzelmi tényezők is befolyásolhatják. A megoldásról egyelőre nem dolgoztak ki kész forgatókönyvet, Schutz azonban mindenképpen problémásnak nevezte a 2016-ra kitűzött 45%-os cél elérését.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közösségi befektetéssel robban be Európába az egyedülálló magyar applikáció

Új fejezet nyílik a horgászoknak készített mobil applikáció, a Fishinda történetében, amelynek most bárki részese lehet. Az egyre népszerűbb, Kovács Attila és Pásztor Viktor alapítók által útjára indított alkalmazás komplex funkciókkal – köztük egyedülálló online piactérrel – töretlenül igyekszik kiszolgálni a 700 ezer hazai és több millió európai horgászt. 

2022. november 30. 09:56

Különleges műholdas telefont alkot a Bullitt és a MediaTek

A Bullitt Group okostelefongyártó-vállalat együttműködést kötött a MediaTekkel, a világ vezető csipgyártójával, egy műholdas okostelefon megalkotása kapcsán. A készülék az első okostelefon, amely képes a kétirányú műholdas üzenetküldésre. A telefon és az OTT (over-the-top) műholdas szolgáltatás kereskedelmi forgalomba 2023 első negyedévében kerül, és díjmentesen elérhető műholdas SOS funkciót kínál*.

2022. november 29. 17:16

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált.  Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.

2022. november 29. 10:02

Kutatás: fontosnak tartjuk az adatbiztonságot, mégsem teszünk eleget a védelem érdekében

Nemcsak a számítógépen, de a mobiltelefonon is szükséges védekeznünk az adatlopás, a hackerek vagy a nemkívánt tartalmak megjelenése ellen. Egy friss kutatás rávilágított, hogy bár a többség fontosnak tartja az adatbiztonságot, a válaszadók jóval kisebb hányada használ bármiféle adatvédelmi megoldást. A Yettel az idei, 10. alkalommal megrendezett Európai Kiberbiztonsági Hónapot követően új, internet-biztonsági szolgáltatást indított.

2022. november 26. 11:40

46 CES 2023 Innovációs díjjal ismerték el a Samsung munkáját

A Samsung 46 új termék- és szolgáltatásinnovációja nyerte el a CES 2023 Innovációs Díját, köztük három, a Legjobb Innováció elismerést is a Consumer Technology Association (CTA) szervezettől. Az évente átadott Innovációs díjak a kiemelkedő mérnöki és tervezői teljesítményét értékelik számos termékkategóriában.

2022. november 23. 20:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55