Vírust terjeszt a hamis Adobe letöltőoldal

Milkovits Gábor, 2007. június 22. 20:40

A SANS Intézet Storm Centre központja egy olyan új vírusterjesztő oldalt talált, amely az Adobe Shockwave Player letöltésével kecsegtet, valójában azonban egy trójai csomagot juttat a számítógépre.

A támadók bizonyos weboldalakhoz csatolva olyan ikonokat helyeztek el, amelyek arra figyelmeztetik a felhasználót, hogy Shockwave vagy Macromedia Flash Player szoftverük hibás és ezért frissítésre szorul. Az ikonra kattintva egy hivatalos Shockwave Player Download Center letöltő-oldalnak álcázott helyre lehet eljutni, ahonnan a vágyott Flash alkalmazások helyett a már említett trójaiak települnek a számítógépre. A SANS Storm Centre közleménye szerint a letöltésre kattintva azonnal egy olyan kód települ a számítógépre, amely megbénítja a jobb oldali egérgombot és a hozzá tartozó funkciókat.

Habár a címsorban megjelenő hamis URL figyelmeztető jel, a legtöbb felhasználó aligha figyel föl erre. A technika érdekessége abban rejlik, hogy teljes mértékben a megtévesztésre épül, ahelyett, hogy szoftverek, például a böngészőprogram sebezhetőségét használná ki. Mindez kiterjeszti a veszélyeztetett felhasználók körét, ráadásul megnehezíti a védekezést is, hiszen a trójaiak letöltését és telepítését teljes egészében maga a felhasználó végzi el.

 

Kulcsszavak: Adobe security vírus

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szinte minden szervezet tapasztalt mobil eszközzel kapcsolatos támadást 2020-ban

A Check Point Software Technologies Ltd., a cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat bemutatta mobil biztonsági jelentésének 2021-es kiadását

2021. április 20. 09:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05