A Nintendo piaci értéke megközelíti a Sony-ét

Milkovits Gábor, 2007. június 23. 09:10

A Nintendo részvényeinek folyamatos árfolyam-emelkedése révén piaci értékben megelőzte a Matsushitát (Panasonic), és jelenleg a második legértékesebb elektronikai cégnek számít a Sony után.

A legfrissebb adatok szerint a Nintendo piaci értéke 6,3 billió jen (9,32 billió Ft), a Matsushita-é 6,23 billió jen (9,21 billió Ft), míg a Sony-é 6,64 billió jen (9,82 billió Ft). A helyzet érdekessége, hogy akár a Sony, akár a Matsushita összforgalma közel nyolcszorosa a Nintendo-énak. Ugyanakkor a cég DS hordozható játékgépe és Wii konzolja elképesztően sikeres: utóbbiból például Japánban háromszor, Amerikában pedig kétszer annyi fogyott, mint a rivális Sony Playstation 3-ból. Elemzők szerint pontosan ez a befektetői bizalom alapja, ugyanis a két említett sikertermék adja a Nintendo forgalmának oroszlánrészét, míg például a Sony a nyereséget hozó Cybershot fényképezők, síkképernyős Bravia tévék és Vaio noteszgépek mellett több, egyelőre veszteséges terméket is forgalmaz, mint amilyen például éppen a már említett PS3.

A tőzsdei papírok árfolyam-alakulása híven tükrözi a DS, majd a Wii egymást követő sikerét; a Nintendo piaci értéke az utóbbi két évben közel megnégyszereződött, míg a Sony-é mindössze 72%-kal gyarapodott. Miközben a GameBoy játékgépek viszonylag stabil vezető pozíciót kínáltak a Nintendo-nak a hordozható piacon, a konzolok terén a PlayStation ’90-es évekbeli megjelenése óta a Sony-é volt a főszerep. A Wii (és a GameBoy utódjaként a DS) most átrendezni látszik ezt a helyzetet, és az elemzők jó része hosszabb távú Nintendo-hegemóniával számol mindkét fronton. Ennek köszönhetően Kamide Hirosi, a KBC Securities elemzője lehetségesnek tartja, hogy a Nintendo előbb-utóbb piaci érték szempontjából is megelőzze a Sony-t.

Kulcsszavak: +céginfo Sony Nintendo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59