Supernova 2007 konferencia: az internet és a fekete lyuk

Milkovits Gábor, 2007. június 23. 19:45

KC Ciaffy, az internetes adatelemző cégeket tömörítő CAIDA kutatója a Supernova 2007 internetes konferencián a világhálót működtető szereplőket egy fekete lyukhoz hasonlította, amennyiben anyagi érdekből visszatartják az objektív kutatáshoz szükséges információkat.

Ciaffy szerint gyakorlatilag az összes az internetből hasznot húzó társaság manipulál a tevékenysége során megszerzett adatokkal, a távközlési és internetes szolgáltatóktól a biztonsági cégeken át a tartalomszolgáltatókig. Ha például valaki a spam mennyiségéről szeretne információt szerezni, azt éppen a spam-szűrőket forgalmazó társaságtól kapja, akinek nyilvánvaló érdeke a tényeket egy bizonyos színben feltüntetni. A hasonló példákat a végtelenségig lehetne sorolni, a vírusoktól a szélessávú internetes infrastruktúra költségeiig, miközben a független elemzők csak a már manipulált másodlagos adatokhoz férnek hozzá, a kiindulási alapinformációkhoz nem. Ciaffy Hollywood-ra is utalt, ahol a CAIDA rendelkezésére álló adatok alapján a stúdiók ellenőrizetlen, a források és a kutatási módszerek ismertetését nélkülöző tanulmányok alapján beszélnek a filmkalózkodásról és a fájlmegosztók forgalmáról. Ugyanígy, az internetszolgáltatók többsége igyekszik eltitkolni, hogy bevételeikből a telefonos ágazat veszteségeit kompenzálják, illetve lobbyznak, ahelyett, hogy a fontos problémák megoldásán dolgoznának.

A kutató szerint abban az esetben, ha a független szervezetek rendelkezésére bocsátanák az alapvető adatokat, rengeteg problémát lehetne könnyebben megoldani. Ciaffy ezek közül 16-ot emelt ki, köztük a következőket:

-    biztonság
-    hitelesítés
-    spam
-    méretezhető konfiguráció-kezelés
-    a routing-rendszer stabil méretezhetősége
-    javítófoltok kiadásának kezelése
-    forgalomnövekedés folyamatai és a felhasználói elvárások követése
-    a feladatok fontossági sorrendjének meghatározása
-    szellemi tulajdon és digitális szerzői jogok védelme, stb.

A fentiek közül több probléma már hosszú évek óta megoldatlan, és a piaci szereplők szűklátókörűségét jellemzi, hogy még egy olyan semmibe sem kerülő lépést sem képesek megtenni a helyzet javítása érdekében, mint az objektív és alapvető adatszolgáltatás.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27