Június 30-án hatályba lép az uniós roamingrendelet

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 26. 09:18

Hatályba lép június 30-án az unió mind a 27 tagállamában az Európai Unió roamingrendelete - közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint az Európai Unió közbenjárásának köszönhetően az idén nyáron már jelentősen olcsóbban használhatják a magyar előfizetők is mobiltelefonjainkat külföldön.

Az uniós roamingrendelet június végi, az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésével a belső piaci szabályozás e lényeges eleme június 30-án az EU mind a 27 tagállamában kötelező erőre emelkedik.

Az Európai Bizottság által 2006. július 12-én kezdeményezett jogalkotási folyamat célja az volt, hogy megfékezzék a fogyasztókra, illetve az üzleti úton levő üzletemberekre más uniós tagállamba utazásuk alkalmával háruló kiugróan magas roamingdíjak emelkedését. A visszaélések elkerülése érdekében az egyes országok nemzeti szabályozó hatóságai a bizottsággal karöltve figyelemmel kísérik az új roamingszabályozásra való áttérés folyamatát.

Korábban Kóka János gazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy leghamarabb augusztustól lehet olcsóbb a roaming az Európai Unión belül a mobiltelefonok külföldi használata után. A díjak a jelenlegi árak felére-harmadára mérséklődnek.

Az uniós roamingrendelet az uniós országokból kezdeményezett hazatelefonálás 250-650 forintos percdíjait 147 forintra, a hívásfogadás 95-220 forintos díjait pedig 72 forintra szorítja le a magyarországi mobilszolgáltatók esetében.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke korábban elmondta: a jogszabály a három magyarországi szolgáltatót arra kötelezi, hogy legkésőbb július végéig személyre szabott árajánlatot tegyenek ügyfeleiknek. Ezt követően igény esetén egy hónapon belül az új tarifák szerint lehet telefonálni külföldön, de legkésőbb szeptember végéig mindenkinél érvénybe lépnek az új díjszabások.

Számítások szerint a mobiltávközlési szolgáltatók bevételeinek 2,5 százalékát teszik ki a roamingbevételek, s az ügyfelek éves szinten összesen 8-15 milliárd forintot spórolnak meg a díjcsökkenéssel. A szolgáltatók kieső bevételeit kompenzálhatja az, hogy az emberek várhatóan többet telefonálnak majd külföldről.

Az uniós roamingrendelet az elkövetkező évekre további díjcsökkentést tesz kötelezővé. Jövő nyáron a hazatelefonálás a jelenlegi euróárfolyamon 138 forintba, 2009-ben pedig 129 forintba kerül, míg a külföldön történő hívásfogadásért 2008-ben 66 forintot, 2009-ben pedig 57 forintot kell majd fizetni.

Az EU-n belüli hívások roamingdíja egységes lesz.

A mobiltelefonról belföldről hívott külföldi számok díjaira az uniós rendelet nem vonatkozik, csak úgy, ahogyan az EU-n kívüli külföldi országokra érvényes roamingdíjak sem változnak a rendelet nyomán.

Kulcsszavak: roaming EU

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okostelefonként és tabletként is használható a Mate Xs

A Huawei Technologies Fogyasztói Üzletága bemutatta a vállalat legújabb összehajtható okoskészülékét, a Mate Xs-t. A gyártó a legfejlettebb technológiákkal szerelte fel az egyszerre okostelefonként és tabletként is használható, 8”-es FullView kijelzővel érkező eszközt, amelynek hajlékonyságáért folyékony fémből készített zsanérok és több mint száz finom alkatrész felel. A Mate Xs a Huawei legújabb 5G-képes chipjére épül, ezáltal az egyik legerősebb és leggyorsabb 5G-okostelefon lesz a kategóriájában, míg fotózás élményét négy kamera és számos egyéb innováció támogatja.

2020. február 24. 19:30

Szupergyors fotózás a Sony új készülékével

A Sony bejelentette, hogy az első 5G kapcsolódási lehetőséggel rendelkező okostelefonjával erősíti tovább Xperia kínálatát. A Xperia 1 II gyorsasága által alkalmas arra, hogy a felhasználók könnyedén fogyasszanak és készítsenek tartalmakat, valamint olyan piacvezető Sony technológiákkal látták el.

2020. február 24. 19:01

OLED kijelzőt kapott a Sony új okostelefonja

A Sony bejelentette az Xperia 10 II okostelefont, mely egy új, kiemelkedő középkategóriás modell a szórakoztató elektronikai eszközeik portfóliójában.

2020. február 24. 18:33

Elérhető áron kínál prémium kamerafunkciókat az LG 2020-as K okostelefon-szériája

Az LG Electronics (LG) bejelentette 2020-as K-szériáját, azaz a K61, K51S és K41S modellekből álló legújabb középkategóriás okostelefon-sorozatot. Az új készülékek megújult kamerarendszerükkel, multimédia-funkcióikkal és stabil teljesítményükkel első osztályú felhasználói élményt kínálnak anélkül, hogy a vásárlóknak mélyen a zsebükbe kellene nyúlniuk. Az eddig csak az LG felsőkategóriás készülékeiből ismert prémium funkciókkal az új telefonok még napjaink kiélezett mobilpiaci versenyében is ideális választást jelentenek.

2020. február 23. 13:34

A Cisco megjósolta mi várható 2023-ra

A Cisco legújabb Annual Internet Report előrejelzése szerint 2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint 10%-át teszik majd ki az 5G kapcsolatok, amelyek átlagos sebessége 575 Mbp/s lesz, vagyis 13-szor gyorsabb, mint egy átlagos mobil kapcsolat. Ez a teljesítmény lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (AI), valamint a különböző IoT-alkalmazások elterjedését, beleértve többek között az önvezető autókat, az okosvárosokat és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközöket. 

2020. február 23. 10:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás