Június 30-án hatályba lép az uniós roamingrendelet

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 26. 09:18

Hatályba lép június 30-án az unió mind a 27 tagállamában az Európai Unió roamingrendelete - közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint az Európai Unió közbenjárásának köszönhetően az idén nyáron már jelentősen olcsóbban használhatják a magyar előfizetők is mobiltelefonjainkat külföldön.

Az uniós roamingrendelet június végi, az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésével a belső piaci szabályozás e lényeges eleme június 30-án az EU mind a 27 tagállamában kötelező erőre emelkedik.

Az Európai Bizottság által 2006. július 12-én kezdeményezett jogalkotási folyamat célja az volt, hogy megfékezzék a fogyasztókra, illetve az üzleti úton levő üzletemberekre más uniós tagállamba utazásuk alkalmával háruló kiugróan magas roamingdíjak emelkedését. A visszaélések elkerülése érdekében az egyes országok nemzeti szabályozó hatóságai a bizottsággal karöltve figyelemmel kísérik az új roamingszabályozásra való áttérés folyamatát.

Korábban Kóka János gazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy leghamarabb augusztustól lehet olcsóbb a roaming az Európai Unión belül a mobiltelefonok külföldi használata után. A díjak a jelenlegi árak felére-harmadára mérséklődnek.

Az uniós roamingrendelet az uniós országokból kezdeményezett hazatelefonálás 250-650 forintos percdíjait 147 forintra, a hívásfogadás 95-220 forintos díjait pedig 72 forintra szorítja le a magyarországi mobilszolgáltatók esetében.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke korábban elmondta: a jogszabály a három magyarországi szolgáltatót arra kötelezi, hogy legkésőbb július végéig személyre szabott árajánlatot tegyenek ügyfeleiknek. Ezt követően igény esetén egy hónapon belül az új tarifák szerint lehet telefonálni külföldön, de legkésőbb szeptember végéig mindenkinél érvénybe lépnek az új díjszabások.

Számítások szerint a mobiltávközlési szolgáltatók bevételeinek 2,5 százalékát teszik ki a roamingbevételek, s az ügyfelek éves szinten összesen 8-15 milliárd forintot spórolnak meg a díjcsökkenéssel. A szolgáltatók kieső bevételeit kompenzálhatja az, hogy az emberek várhatóan többet telefonálnak majd külföldről.

Az uniós roamingrendelet az elkövetkező évekre további díjcsökkentést tesz kötelezővé. Jövő nyáron a hazatelefonálás a jelenlegi euróárfolyamon 138 forintba, 2009-ben pedig 129 forintba kerül, míg a külföldön történő hívásfogadásért 2008-ben 66 forintot, 2009-ben pedig 57 forintot kell majd fizetni.

Az EU-n belüli hívások roamingdíja egységes lesz.

A mobiltelefonról belföldről hívott külföldi számok díjaira az uniós rendelet nem vonatkozik, csak úgy, ahogyan az EU-n kívüli külföldi országokra érvényes roamingdíjak sem változnak a rendelet nyomán.

Kulcsszavak: roaming EU

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A L’Oréal Magyarországra is elhozza a jövő szépségét

A hazai szépségápolásban is bevezette a mesterséges intelligenciával (AI) és kiterjesztett valósággal (AR) működő technológiai fejlesztéseket a L’Oréal.  Több olyan szolgáltatás is elérhetővé válik idén, amely alapjaiban változtathatja meg a fogyasztói szokásokat. Magyarországra érkezett a nyakláncként is hordható szenzor és a virtuális hajszín kipróbáló alkalmazás, és hamarosan jön a problémás bőrt elemző applikáció is.

2019. július 15. 11:10

Városnéző túra a Hipernet TúraBOT segítségével

Mit csinál egy Columbo szobor Pesten? Mi történhet, ha valaki elsétál Szegeden Dankó Pista szobra mellett? És vajon miért terelte Jókai a teheneit minden évben a nyolckerből Hűvösvölgybe? 

2019. július 14. 13:39

Sikeres első hónapot zárt a Közlekedési Mobiljegy

A várakozásoknak megfelelően, zökkenőmentesen működik a 100E reptéri járatra váltható mobiljegy pilot projektje, amely a Fővárosi Integrált Viteldíjbeszedési Elektronikus Rendszer (FVR) első fázisaként 2019. június 3-án indult. A mobilapplikáción keresztül váltható digitalizált jegyből összesen több, mint 3200 darabot vásároltak az elmúlt egy hónapban.

2019. július 9. 08:56

Zöld oázis a Balaton Sound-on

Az E.ON Go.ON néven fejlesztett ki a nyári fesztiválokra egy olyan alkalmazást, melyet ha letölt a felhasználó a telefonjára, fenntartható, zöld fesztiválozási ötleteket gyűjthet össze és válthat be nyereményekre a Balaton Sound-on. A cél az, hogy minél több fiatal csatlakozzon a fenntartható fesztiválozáshoz és figyeljen tudatosan környezetére. Az E.ON a Balaton és a környező régió energia szolgáltatója is, ezért idén több tóparti kulturális programban vesz részt támogatva a környék népszerűsítését, programkínálatát. 

2019. július 4. 18:55

Új funkciókkal és beállítási lehetőségekkel frissülnek a HONOR készülékek

A Honor okostelefon márka bejelentette, hogy EMUI kezelőfelületének 9.1-es verziója számos Honor készülékre lesz elérhető. Az EMUI legújabb verziója a mindennapi használat során kiegyensúlyozott és teljes felhasználói élményt nyújt.

2019. július 4. 17:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05
online sportfogadás