Rátz Tanár Úr Életműdíj - hetedszer

forrás Prim Online, 2007. június 26. 18:02

Az Alapítvány a Természettudományos Oktatásért kuratóriuma idén hetedik alkalommal írta ki a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázatát. Az életműdíjjal minden évben két-két fizika-, matematika-, kémia- és biológiatanárt jutalmaznak.

A személyenkénti 1 millió forintos díjjal az alapítvány kuratóriuma az elmúlt hét év alatt negyven pedagógus munkáját jutalmazta. Tavaly 85 középiskola 123 pedagógusát javasolták a díjra. A középiskolák, szülői munkaközösségek, volt és jelenlegi tanítványok idén szeptember 14-ig tehetik meg jelöléseiket.

Az Európai Unió egyre nagyobb hangsúlyt helyez a kutatás-fejlesztésre, 2007-ben 1,2 milliárd eurót költ IT és távközlési projektekre, mely összeget természetesen pályázatok útján lehet elnyerni. Ausztriában nagyjából 1700 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek kutatásra az idén. Ehhez képest a hazai cél 2010-re, hogy a GDP 1,8 százalékát, vagyis kb. 500 milliárd forintot szánjunk ugyanerre − mondta Kroó Norbert, az MTA alelnöke, az Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának tagja, a Rátz Tanár Úr Életműdíj kuratóriumának elnöke.

Az EU törekvéseinek ellenére az összes EU-ország közül hazánkban csökken a leggyorsabban a friss természettudományos és mérnöki diplomások száma. Tehát a nagyobb gond mégsem az, hogy Magyarország más európai országokhoz képest szerényebb pénzeket tud áldozni erre a kulcsfontosságú területre – hívta fel a figyelmet Kroó Norbert –, hanem hogy az erre költhető keret felhasználásához, illetve az uniós finanszírozás elnyeréséhez nem áll majd rendelkezésre megfelelő hazai kutatói gárda. Attól kell tartani, hogy a magyarországi szakember-kibocsátás nem lesz képes lépést tartani a növekvő lehetőségekkel és igényekkel.

Ezt a kedvezőtlen trendet kívánja – a maga eszközeivel – fékezni, megállításában segédkezni az Alapítvány a Természettudományos Oktatásért, illetve a három alapító, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter. Az alapítvány legfőbb célja, hogy kiemelten támogassa a magas színvonalú középiskolai reálképzést, mint a leendő természettudományos értelmiség bázisát. A díjazottak 2001 óta összesen 40 millió forintot vehettek át.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan jegyezd meg könnyen az idegen szavakat?

Az ismétlés a tudás anyja – tartja a régi bölcsesség. De vajon hogyan, hányszor és milyen módon kell ismételni, hogy stabilan rögzüljenek a fejünkben az idegen szavak? Nyelvtanároktól megtudhattunk: ennek külön tudománya van, és közben számos érdekes trükköt alkalmazhatunk.

2022. július 3. 15:50

Kiderült, hogy kit hallgattunk legtöbbet tavaly a rádióban

Ha magnókazettákon tárolná a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a magyar rádiók 2021-es év adásának hanganyagát, akkor több mint 70 ezer kilométer hosszú kazettaszalagon férne csak el, ennyivel majdnem kétszer lehetne körbe tekerni a bolygónkat. Ekkora mennyiségű hanganyag feldolgozása alapján készült az NMHH kutatása, amelyből kiderült, hogy kik a legnépszerűbb előadók a magyar rádiók játszási listája alapján. Sőt, egy készülő elemzés arra is fényt derít, hogy egészen másokat hallgatunk a rádiókban, mint a zenei streaming szolgáltatók felületein.

2022. július 3. 12:56

Összefog az ABB és a Contro-Net

Az ABB és mérnöki szolgáltatásokat nyújtó régi értékesítési partnere, a magyarországi székhelyű Contro-Net Kft. (Contro-Net), közösen kínál teljesen integrált, költséghatékony megoldást az ESAB móri száraz és nedves porkeverő üzemei számára. Az ESAB világviszonylatban vezető helyet tölt be a hegesztő- és vágóberendezések, valamint a hegesztőanyagok előállításában. 

2022. július 3. 11:39

Új cégtársak a PwC Magyarország vezetői között

A PwC Magyarország örömmel jelenti be két új cégtárs kinevezését. A könyvvizsgálati üzletágat 2022. július 1-jétől Sávoly-Hatta Anita és Halmosi Gábor erősíti partneri pozícióban.

2022. július 3. 10:11

Mobilhálózata modernizációjával készül a Telekom a drasztikusan növekvő adatforgalomra

Lekapcsolta 3G hálózatát a Magyar Telekom, amely már sehol nem érhető el. Az ügyfelek nem maradnak szolgáltatás nélkül ezt követően sem: a közel országos lefedettségű, a korábbi technológiáknál jobb ügyfélélményt nyújtó 4G hálózat továbbra is rendelkezésre áll mind a hang-, mind az adatforgalom céljára. A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a meglévő 2G hálózat veszi át. 

2022. július 2. 15:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24