Adásszünettel a zenéért

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 27. 10:03

Adásszünettel tiltakozott több mint 10 ezer amerikai internetes rádióállomás kedden a webrádiókra kirótt jogdíj drasztikus emelése miatt.

A National Day of Silence (körülbelül: országos műsorszünet) akciót a SaveNetRadio, az internetes rádiók alkalmi szövetsége szervezte. A 24 órás adásszünettel a csatornák létét fenyegető csaknem 300 százalékos díjemelésre kívánják felhívni a közönség figyelmét, illetve arra, hogy az új szabályok értelmében a művészek nem mondhatnak le a jogdíjról.

A nonprofit civil rádióktól kezdve egészen az MTV zenetévé online rádióadójáig csaknem 14 ezer állomás csatlakozott a mozgalomhoz. A jelszó: "július 15-én meghal a zene", mert ekkor lépteti életbe a jogdíjreformot az erre felhatalmazott hatóság, a SoundExchange zenei szerzői jogvédő egyesület.

A rádiósok szerint a legtöbb csatorna tönkremegy, mert a jogdíj meghaladja a teljes bevételt. A SoundExchange álláspontja szerint viszont a nagyok bírni fogják a terhet, a legkisebb állomások pedig 2010-ig felmentést kapnak.

A másik nagy baj - állítják a netrádiósok -, hogy az előadóknak ragaszkodniuk kell a jogdíjhoz. A rendelkezés fontos lehetőségtől fosztja meg a feltörekvő művészeket: nem engedhetik többé ingyen játszani a számaikat, pedig így könnyebben eljuthatnának a közönséghez.

Az emelés ráadásul visszamenőleges hatályú, így aztán az elmúlt 12 hónapban sugárzott számok után is ki kell fizetni a dalonként és hallgatónként járó 0,019 centet az eddigi 0,007 cent helyett.

További probléma, hogy a SoundExchange nem fizet azoknak az előadóknak, akik nem lépnek be a szerzői jogvédő egyesületbe. A jogdíjat beszedő és szétosztó szervezet szerint  a rendszer többi elemével együtt ez így igazságos.

A SaveNetRadio aktivistái remélik, hogy a közönség nyomást gyakorol a kongresszusi (parlamenti) képviselőkre, akik aztán határoznának a jogdíj csökkentéséről. "Most talán ráébred a kongresszus, hogy rossz irányba mennek a dolgok" - nyilatkozott Justin Savage, a több mint 500 csatornát működtető LoudCity alapítója.

Kulcsszavak: rádió zene jog

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyorsabb lesz a net néhány baranyai iskolában

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

2019. július 15. 10:33

A Balatonra is megérkezett az 5G

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontos a balatoni régió, így a szolgáltató az utóbbi években folyamatosan fejleszti hálózatát a térségben. 

2019. június 2. 13:38

NMHH: 11 százalékkal csökkentek az internetárak tavaly

2018-ban 11 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-előfizetések árai, elsősorban az internetáfa-csökkentés hatására – ezek a legfontosabb megállapításai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb elemzésének, amely a távközlési szolgáltatások árait és piaci kínálatát vizsgálta. A dokumentumból kiderül az is: a kínált szolgáltatások köre folyamatosan változik, a konstrukciók több mint fele csak kevesebb mint egy év óta igényelhető. 

2019. május 7. 16:35

A Magyar Telekom az egész országban gigabites hálózati képességet biztosítana

Az elmúlt évek intenzív hálózatfejlesztésének eredményeképpen mára több mint 3,5 millió olyan vezetékes elérést biztosít a Telekom hálózata, ahol legalább 30 Mbps sebességgel internetezhetnek az ügyfelek. Ebből egymillió elérés esetén már gigabites sebességet biztosító optikai hálózat áll az ügyfelek rendelkezésére, akik itt akár a - lakossági piacon ma elérhető legnagyobb - 2 Gbps sebességű*  otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik.

2019. április 9. 14:11

Telekom Wifi Extra: az intelligens wifi rendszer

Extragyors és megbízható net az otthon minden pontján – ezt ígéri a Telekom azoknak, akik a magyar piacon egyedülálló, korszerű otthoni hálózatmenedzselő rendszert, a Telekom WiFi Extrát választják otthoni internetszolgáltatásuk mellé. A vadonatúj megoldás újabb lépés a vezetéknélküli otthon felé, hiszen nem csak a wifi-lefedettséget terjeszti ki a lakáson belül, hanem segítségével az IPTV vevőegységet is fúrás és kábelezés nélkül lehet elhelyezni az otthonokban. Ráadásul a Telekom által kínált konstrukció minimálisra csökkenti a vásárlók kockázatát.

2019. március 11. 18:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05
online sportfogadás