Adásszünettel a zenéért

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 27. 10:03

Adásszünettel tiltakozott több mint 10 ezer amerikai internetes rádióállomás kedden a webrádiókra kirótt jogdíj drasztikus emelése miatt.

A National Day of Silence (körülbelül: országos műsorszünet) akciót a SaveNetRadio, az internetes rádiók alkalmi szövetsége szervezte. A 24 órás adásszünettel a csatornák létét fenyegető csaknem 300 százalékos díjemelésre kívánják felhívni a közönség figyelmét, illetve arra, hogy az új szabályok értelmében a művészek nem mondhatnak le a jogdíjról.

A nonprofit civil rádióktól kezdve egészen az MTV zenetévé online rádióadójáig csaknem 14 ezer állomás csatlakozott a mozgalomhoz. A jelszó: "július 15-én meghal a zene", mert ekkor lépteti életbe a jogdíjreformot az erre felhatalmazott hatóság, a SoundExchange zenei szerzői jogvédő egyesület.

A rádiósok szerint a legtöbb csatorna tönkremegy, mert a jogdíj meghaladja a teljes bevételt. A SoundExchange álláspontja szerint viszont a nagyok bírni fogják a terhet, a legkisebb állomások pedig 2010-ig felmentést kapnak.

A másik nagy baj - állítják a netrádiósok -, hogy az előadóknak ragaszkodniuk kell a jogdíjhoz. A rendelkezés fontos lehetőségtől fosztja meg a feltörekvő művészeket: nem engedhetik többé ingyen játszani a számaikat, pedig így könnyebben eljuthatnának a közönséghez.

Az emelés ráadásul visszamenőleges hatályú, így aztán az elmúlt 12 hónapban sugárzott számok után is ki kell fizetni a dalonként és hallgatónként járó 0,019 centet az eddigi 0,007 cent helyett.

További probléma, hogy a SoundExchange nem fizet azoknak az előadóknak, akik nem lépnek be a szerzői jogvédő egyesületbe. A jogdíjat beszedő és szétosztó szervezet szerint  a rendszer többi elemével együtt ez így igazságos.

A SaveNetRadio aktivistái remélik, hogy a közönség nyomást gyakorol a kongresszusi (parlamenti) képviselőkre, akik aztán határoznának a jogdíj csökkentéséről. "Most talán ráébred a kongresszus, hogy rossz irányba mennek a dolgok" - nyilatkozott Justin Savage, a több mint 500 csatornát működtető LoudCity alapítója.

Kulcsszavak: rádió zene jog

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stabilabb és gyorsabb lesz a vezeték nélküli internet a vasúti kocsikban

Folyamatos az eddiginél egyszerűbben használható, és lényegesen gyorsabb internetet biztosító új eszközök üzembe állítása a vonatokon. Várhatóan a jövő év elejétől sokkal könnyebben lesz elérhető a világháló a vasúti járatokon.

2020. szeptember 13. 14:27

Egy évig havidíjmentes szolgáltatásokkal támogatja a Telekom a nonprofit szervezeteket

A Magyar Telekom megújította és ismét elérhetővé tette a nonprofit szervezetek számára kínált ajánlatát, mellyel a nonprofit szektor digitalizációját kívánja támogatni. A Magenta1 Business/Nonprofit ajánlatra pályázni szükséges, melyre a szervezetek 2020. szeptember 25-ig küldhetik el jelentkezéseiket.

2020. szeptember 9. 15:02

Az UNICEF és az Ericsson közösen méri fel az iskolák internet-hozzáférését világszerte

Az Ericsson és az UNICEF egy globális partnerségi program keretében 2023-ig 35 országban méri fel az iskolai internet-hozzáférés helyzetét. Az iskolák és a környező közösségek internet-ellátottságának feltérképezése az első és egyik legfontosabb lépés afelé, hogy minden gyermek számára biztosítható legyen a digitális tanulás lehetősége.

2020. augusztus 31. 17:27

Korlátlan mobilnettel kezdhetik az új tanévet a Telekom Magenta1 ügyfelei

Indul az oktatás, a Magyar Telekom pedig ismét minden eshetőségre segít felkészülni a családoknak: Magenta1 előfizetőknek egy hétig korlátlan mobilnettel segít beindítani a tanévet.

2020. augusztus 31. 10:53

Induljon korlátlanul a tanév!

Korlátok nélkül kezdődhet az iskola a Telekommal. A szupergyors nettől a kedvezményes készülék-ajánlatokon át a tanszerekig vagy a könyvekig a Telekomnak mindenki számára van ajánlata: a családoknak, a kisdiákoknak és az egyetemistáknak is. A következő hetekben különféle igényekre reagáló ajánlatokkal jelentkezik a vállalat, hogy valóban korlátlanul induljon a tanév! 

2020. augusztus 13. 19:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás