Microsoft Update-nek álcázott trójai

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 28. 19:28

Több biztonságspecialista is arra hívta fel a napokban az internetezők figyelmét, hogy egy Microsoft frissítésnek álcázott, e-mailbe rejtett kártevő indult terjedésnek a napokban.

Egy e-mailben érkező trójai próbálja meg újabban elhitetni az internetezőkkel, hogy a levélben található link a június 18-án felfedezett, kritikusnak minősített Outlook hibajavítás letöltési oldalára utal. Az elektronikus üzenet küldői a már jól bevált trükköket vetik be a felhasználók gyanújának elaltatása érdekében, ezért úgy tüntetik fel levelüket, mintha az a redmondi szoftveróriástól származna, és arra ösztönzik a címzetteket, hogy kattintsanak a hivatkozásra, a megjelenő webhelyről pedig töltsék le az MS07-0065 jelölésű fájlt, s mihamarabb telepítsék azt. A szóban forgó link azonban csak látszólag utal a Microsoft letöltési oldalára, valójában egy idegen, trójai programot tartalmazó szerverre jutnak el az internetezők.

Ha a gyanútlan áldozatok letöltik és telepítik az alig 20 KB-s fájlt, akkor a kártevő sdoctor.exe néven írja be magát a rendszerfájlokba, és további vírusokat tölt le az internetről.

A biztonságspecialisták ezért azt ajánlják a felhasználóknak, hogy semmi esetre se nyissanak meg ilyen manipulatív elektronikus leveleket, mivel a Microsoft nem e-mailen, hanem a Windowsba épített frissítési funkción keresztül juttatja el ügyfeleihez a legújabb javításokat.

Kulcsszavak: security Microsoft

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Oracle felhőtechnológiája segíti a SailGP versenyzőit

Az Oracle és a SailGP, a vitorlázás első számú versenyligája kibővítette sikeres adatelemző platformját a SailGP második évadára. A SailGP az Oracle Cloud Infrastructure (OCI) felhőszolgáltatását használja arra, hogy valós idejű adatokkal lássa el a liga nyolc csapatát, valamint a partnereket és rajongókat világszerte. A második szezonban az új funkciók javítják a csapatok teljesítményét és a rajongók számára izgalmas, fedélzeti betekintést nyújtanak az eseményekről.

2021. április 19. 12:15

7 biztonsági tipp a mobilunk és az adataink védelméhez

Az elmúlt napokban komoly zűrzavart, több esetben anyagi kárt is okoztak a tömegesen kiküldött, csomag érkezéséről szóló csaló SMS-ek. Az incidens ráirányította a figyelmet arra, hogy az okostelefonok esetében is kulcsfontosságú, hogy gondoskodjunk a megfelelő védelemről, épp úgy, mint a Windows és más rendszereken. Mik azok az óvintézkedések, amelyeket érdemes betartani a készülékünk, illetve a rajta tárolt személyes és banki adataink védelme érdekében?  

2021. április 15. 15:37

Az Oracle felhőjében folyik a MÁV-Volán-csoport jegyértékesítő rendszerének fejlesztése

A MÁV-Volán-csoport jegyértékesítési (JÉ) rendszere a magyarországi közösségi közlekedés legtöbb értékesítési csatornával bíró, legszélesebb kínálatot nyújtó jegyértékesítési felülete, amely folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre több platformon és funkcióval szolgálja ki az utasok szélesedő körét. 

2021. április 14. 12:45

Fontos új frissítés érkezett a kibertámadások ellen

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhő alapú üzleti és otthoni hálózati megoldások szállítója, bejelentette, hogy az USG FLEX Firewall sorozata is bekerül az átfogó Nebula Felhő Hálózati megoldásába. Az újonnan kiadott ZLD5.0 firmware-verzióval felszerelve a megoldással a kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé válnak az intelligens hálózati biztonsági képességek.

2021. április 12. 11:19

Sikeresen zárult a Vidanet Zrt. infrastruktúrafejlesztése a tabi járásban

A Vidanet Zrt. sikeresen megvalósította és lezárta a tabi járás 20 települését érintő szélessávú internetszolgáltatást biztosító hálózat és központi infrastruktúrafejlesztési projektjét. A fejlesztéshez jelentősen hozzájárult a Széchenyi 2020 program keretében kiírásra került GINOP-3.4.1-15 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése elnevezésű pályázat keretében a Vidanet Zrt. által elnyert 355,20 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatás is.

2021. április 9. 13:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05