Fizetett sorban állók várják az iPhone-t

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 29. 07:58

Fizetett sorban állók várják az amerikai nagyvárosokban a péntek reggel 6 órát, amikor megjelenik az iPhone, az Apple informatikai óriáscég első mobiltelefon-modellje.

A profi várakozók több száz dollárt keresnek. Sokan már szerdán letáboroztak az Apple vagy az AT and T mobilszolgáltató üzletei előtt. Szép számban akadnak spekuláló sorban állók is, akik pénteken majd annak adják át a helyet, aki a legtöbbet fizet - áll a San Franciso Cronicle című lap tudósításában.

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója szerint az iPhone "szuperokos" készülék. Legnagyobb újdonsága a kezelőfelületet és a kijelzőt egybeolvasztó érintőképernyő. Az alapfelszerelés része az iPod médialejátszó legújabb generációja és az internetkapcsolat, tárkapacitása pedig kivételesen nagy: az olcsóbb, 4 gigabyte-os változat is mintegy ezer zeneszám tárolására képes.

Az iPhone sokak szerint olyan forradalmi változást hozhat a mobiltelefóniában, mint a digitális médialejátszók világában az iPod, amely világszerte már több mint 100 millió példányban kelt el. Minden idők legnagyobb érdeklődéssel várt mobiljáról ennek ellenére vegyes kritikák jelentek meg a néhány kiválasztott szakújságírótól, akik kipróbálhatták a várva várt telefont.

A legtöbben azt kifogásolták, hogy az AT and T internet-szolgáltatása túl lassú és akadozik a telefonkapcsolat is. A készülék továbbá nem ismer fel hangokat, így hangtárcsázásra is képtelen. Nem lehet vele MMS-ezni, ezért képeket csak e-mailben lehet küldeni, és kizárólag olyan telefonra, amely képes fogadni csatolmányokat. Volt, aki felemlegette, hogy a word-, excel- vagy pdf-formátumban érkezett dokumentumokat nem lehet szerkeszteni, csak olvasni.

A szakértők erősen helytelenítették, hogy a 2 megapixeles kamerával csak fotózni lehet és a készülék nem alkalmas mozgóképrögzítésre.

Mindenki nagy örömmel játszadozott viszont az érintőképernyővel, amely változtatja az orientációját annak megfelelően, hogy a felhasználó függőlegesen vagy vízszintesen tartja a készüléket. Elismerően nyilatkoztak az újításról a szkeptikusok is, akik arra számítottak, hogy az ujjbegyeknek hiányozni fognak a nyomógombok.

A beavatottak a karcolásmentes külsőt is jól fogadták, és megelégedéssel nyugtázták, hogy az akkumulátor - amelyet egyébként nem lehet cserélni - az ígéreteknek megfelelően sokáig bírja a rengeteg alkalmazással telepakolt szerkezet kihívását, a telefonálást, az internetezést, a videózást, a zenehallgatást és a fényképezést.

Az Apple arra számít, hogy 2008 vége felé adják el majd a tízmilliomodik készüléket. A legfrissebb felmérések szerint viszont az iPhone sokkal gyorsabban hódítja meg a világot: a Piper Jaffray piackutató-intézet előrejelzése alapján 2009-ben már 45 millióan fogják használni. Az M:Metrics piackutató cég szerint Amerikában háromból két ember fontolgatja, hogy beszerez egy iPhone telefont.

A brit Compete Inc. felmérése kimutatta, hogy az európai iPod-tulajdonosok csaknem 50 százaléka cserélné le mobilját iPhone-ra, holott még az sem ismert, hogy a kontinensen mikor vezetik be a készüléket és melyik mobilszolgáltatóval szerződik az Apple.

Amerikában az AT and T volt a befutó. A felhasználók péntektől három előfizetői csomag közül választhatnak. A legolcsóbb 59,99 dollár (11 ezer forint) a legdrágább 99,99 dollár. Mindegyikhez 200 sms és legalább 450 perc beszélgetési idő jár, illetve korlátlan adatforgalom, további 20 dollárért pedig annyi rövid szöveges üzenetet küldhet a felhasználó, amennyit csak bír. Az üzembe helyezés díja 36 dollár és 24 hónapra szóló hűségnyilatkozatot iratnak alá a vevőkkel.

Az iPhone a legdrágább típusokat magába foglaló úgynevezett high-end kategóriában lép a mobilpiacra. Az alig 11,6 milliméter "vastag" készülék olcsóbb, 4 gigabyte tárkapacitású változata 499 dollárba kerül, 8 gigabyte-os kiadása pedig 599 dollárt kóstál. Az amerikai felhasználók így két év alatt az olcsóbb készülékkel és a legolcsóbb előfizetői csomaggal is csaknem kétezer dollárt hagyhatnak az Apple-nél, illetve a  szolgáltatónál.

Kulcsszavak: Apple mobiltelefon iPhone

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára

2023. június 1-től a DIGIMobil és a DIGINet Aktív 50 ügyfelei a Vodafone Magyarország belföldi mobilhálózatát használják, így az előfizetők jelentősen nagyobb, csaknem országos lefedettséget élvezhetnek – mindehhez a DIGI 2023. december 31-ig garantálja a korábbi előfizetésekben szereplő kedvező, 4 forint/perces tarifát. Az érintett ügyfeleknek nem kell kicserélniük SIM-kártyájukat az új hálózatra való átálláshoz, azonban az adatroaming bekapcsolására, illetve egyes készülékeken a manuális hálózatválasztásra is szükség lehet.

2023. június 8. 17:08

A QNAP továbbfejlesztette mobilos biztonsági mentési megoldását

A QNAP Systems, Inc. kiadta a Qfile Pro mobilalkalmazást iOS-hez, a már meglévő Qfile mobilalkalmazás továbbfejlesztett verzióját.

2023. június 8. 11:27

Exkluzív betekintést adnak három hősies hivatás munkájába a HUAWEI P60 Pro-val készített fényképek

Magyar fotográfusokkal együttműködve különleges mobilfotó-sorozattal mutatja be az éjszaka hétköznapi hőseinek életét a Huawei. A Huawei P60 Pro okostelefonnal készített képek exkluzív betekintést adnak három olyan hivatás – kutató-mentők, tűzoltók, polgárőrök – képviselőinek életébe, akik éjszakánként mások biztonságáért, nyugalmáért dolgoznak, akkor is készenlétben állva, amikor a többség az időt pihenéssel, alvással tölti. 

2023. június 7. 20:41

Divatfotózás a HONOR csúcskategóriás készülékével

A fotózás a kezdetektől fogva a divatipar elengedhetetlen része. A folyamatosan változó trendeket és stílusokat ugyanis meg kell örökíteni, elvégre meghatározzák az egyes korszakokat. A fotótechnológia fejlődése jelentős szerepet játszott a divatfotózás alakulásában is, exkluzív művészeti formából a személyes stílus médiumává alakítva azt. A HONOR Magic5 Pro egy forradalmi okostelefon, amely új szintre emeli a fotózást. Egy olyan eszköz a divatrajongók számára, amely ideális hogy, segítségével felfedezzék és kiaknázzák kreatív lehetőségeiket.

2023. június 7. 15:54

Korlátlan belföldi mobilinternetet kínál az új Mobilnet XXL díjcsomag

A megnövekedett adatigényekre reagálva megújítja hordozható eszközökhöz is használt, csak mobilinternetet biztosító SIM-kártyákhoz tartozó lakossági hordozható mobilinternet portfolióját a Vodafone Magyarország. A szolgáltató új díjcsomagja, a korlátlan belföldi adatkeretet kínáló Mobilnet XXL a Mobilnet Start+, a Mobilnet Medium+ és Mobilnet 150 GB csomagokat váltja. 

2023. június 4. 12:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39