Megjelent az EU rendelete a roamingról

forrás Prim Online, 2007. június 29. 12:05

Az előzetes bejelentésnek megfelelően június 29-én, pénteken megjelent az Európai Parlament és a Tanács rendelete a roamingszolgáltatásról. A rendelet holnap lép hatályba és hatására az elkövetkező három hónapban jelentősen, esetenként 40-60 százalékkal csökkennek majd az unión belüli roamingszolgáltatás díjai, jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság pénteken.

A rendelet nyomán a ma nehezen áttekinthető, esetenként a szomszédos országokban is nagyon különböző és indokolatlanul magas roamingárak átláthatóak és a jelenleginél lényegesen alacsonyabbak lesznek.

A rendelet szerint az uniós szolgáltatóknak minden ügyfelüknek fel kell kínálniuk az úgynevezett eurotarifát, de természetesen tehetnek a rendeletben foglaltnál is kedvezőbb ajánlatot.

Az eurotarifa szerint az unióban roamingoláskor a hívásfogadás díja legfeljebb nettó 24 eurocent – 250 Ft-os euró/forint árfolyammal számolva legfeljebb bruttó 72 Ft lehet. Az unióban barangolva a hívás (haza vagy máshová az unió területén belül) legfeljebb nettó 49 eurócentbe kerülhet, azaz nem lehet drágább bruttó 147 Ft-nál. (Azokban az országokban, ahol nem az euró a fizetőeszköz – így Magyarországon is –, a kezdeti díjkorlátokat az Európai Központi Bank által az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétettek alapján, 2007. június 30-án érvényes referencia átváltási árfolyam alkalmazásával kell meghatározni.)

Az eurotarifa szerinti díjakat 2008. augusztus 30-án 2-2 centtel, 2009. augusztus 30-án pedig további 3-3 centtel csökkenteni kell.

A szolgáltatóknak egy hónapon belül minden ügyfélnek személyes ajánlatot kell tenniük. Amennyiben az ügyfél az abban foglaltakat elfogadja, akkor a szolgáltatónak az új roamingtarifákat egy hónapon belül aktiválnia kell – így jó esetben már augusztusban is olcsóbban lehet majd roamingolni az unióban, mint most.

Amennyiben az ügyfél nem reagál a szolgáltatói ajánlatra, akkor a rendelet kihirdetése után 3 hónappal – azaz szeptember végén – automatikusan „átkerül” az eurotarifába. Elképzelhető azonban az is, hogy valakinek már most jobb roamingtarifái vannak, mint amilyeneket a rendelet előír. Ebben az esetben ő az ajánlat megküldése után természetesen jelezheti majd a szolgáltatónak, hogy nem kéri az új árakat – és akkor maradnak a jelenlegi díjak.

A szolgáltatók a rendelet végrehajtása során a tarifaváltásért nem számíthatnak fel külön díjat. A rendeletben foglaltak betartását a Nemzeti Hírközlési Hatóság fokozott figyelemmel fogja kísérni, az elkövetkező „átmeneti időszakban” pedig folyamatosan tájékoztatni fogjuk a fogyasztókat a különböző határidőkről és tennivalókról.

A rendelet a 27 tagú Európai Unió valamennyi mobilszolgáltatójára vonatkozik – de nem érinti az unión kívüli roamingolás költségeit, azaz nem vonatkozik például arra az esetre, amikor egy magyar előfizető Horvátországban, Szerbiában, Ukrajnában, vagy valamely Európán kívüli országban használja a telefonját. A rendelet nem szabályozza az SMS- és MMS-díjakat, de az NHH, miként a többi uniós hatóság is, ezek árának alakulását is figyelni fogja.

Roamingolásnál, azaz amikor a hazai mobilt külföldön használjuk, fizetni kell a hívásfogadásért. Ennek az az oka, hogy a hívó fél – aki nem feltétlenül tudja, hogy a hívott külföldön tartózkodik – csak a „hazai” díjat fizeti, míg a többletköltségeket a hívott fél állja, amennyiben fogadja a hívást.

Amennyiben külföldről hívunk egy hazai számot és a hívott itthon tartózkodik, akkor csak a híváskezdeményezés roamingdíját kell kifizetni (a hívó félnek), de ha a hívott fél is külföldön van, akkor a hívásfogadásért neki is fizetnie kell.

A jelenleg érvényes roamingtarifákról a www.tantusz.nhh.hu oldalon tájékozódhatunk.

A rendelet angolul és magyarul is elérhető az NHH honlapján keresztül.

Kulcsszavak: NHH roaming EU

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

A HONOR Magic6 Pro elérte a DXOMARK legmagasabb pontszámát

A HONOR Magic6 Pro lett a világ legjobb fényképezős okostelefonja, ugyanis a DXOMARK kamerarangsorának az élén végzett. A figyelemre méltó, 158-as DXOMARK pontszámot elérve a HONOR Magic6 Pro bizonyítottan az okostelefonos fényképezés új mérföldköve. Ez az elismerés rávilágít arra, hogy a HONOR továbbra is elkötelezett az okostelefonok fejlesztése iránt: egyszerre feszegeti a technológia határait és kínálja a legjobb élményt a felhasználóknak.

2024. március 20. 14:18

A legolcsóbb mobilokból a legjobbakat a boomerek veszik a Rejoynál

Bár sokan azt gondolhatják, hogy a felújított készülék piacterén főleg a legolcsóbb készülékeket keresik a magyar vásárlók, a Rejoy.hu-nál gazdára találó készülékek kétharmada közép vagy felső árkategóriájú, és csak egyharmada alsó kategóriás. Míg összességében a kilencvenes években született vásárlók rendelik a legnagyobb tudású, így legmagasabb árú mobilokat a Rejoytól, a baby boomer és X generációs vásárlók a belépő szintű készülékekből választják maguknak a legjobbakat.

2024. március 16. 12:18

A HONOR még izgalmasabbá teszi a tavaszt

Végre megérkezett a tavasz, ami meleget, szép időt és persze több lehetőséget jelent! Ezek kihasználásához pedig a HONOR most pár hasznos alkalmazást ajánl, amik segítenek a maximumot kihozni most, hogy végre ki lehet mozdulni otthonról – de akkor is, ha maradnánk.

2024. március 14. 19:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05