A kartellügyek közel kétmilliárdot hoztak az EU-nak

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 30. 15:40

Az Európai Uniónak a tavalyi esztendőben összesen 1,85 milliárd euró haszna származott a különböző karteügyekben kiszabott büntetésekből.

Az EB-szóvivők elmondása szerint az 1,85 milliárd rekordösszegnek számít, ugyanis 2006 előtt még soha sem volt példa ekkora nagyságrendre. Neelie Kroes, versenypolitikáért felelős biztos egy tegnapi sajtótájékoztatón viszont úgy nyilatkozott, hogy reményeik szerint a versenyhivatali kivizsgálások eredményeként a tavalyi 1,85 milliárdnál jóval több fog befolyni az idén az EU-kasszába. Ezenkívül a biztos megjegyezte még, hogy a trösztellenes ügyekre úgy tekintenek, mint egy aranytojást tojó tyúkra.

A kartellkivizsgálásokból származó bevételek ez idáig teljes egészében az uniós kincstárba vándorolttak, s a pluszpénznek köszönhetően a tagállamoknak mindig az összeg nagyságához mérten kevesebb hozzájárulást kellett fizetniük. Kroes javaslatot tett arra, hogy az összeg egy részét a versenyhivatali személyzet bővítésére kellene fordítani, azonban ez ügyben még nem született döntés.

Tavaly csupán a Microsoftnak 280,5 millió euró büntetést kellett kifizetnie, mivel nem tett eleget az EU-követeléseknek.

Kulcsszavak: EU jog

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább bővíti portfólióját az amerikai techpiacon a magyar Stylers Group

A dinamikusan fejlődő IT-szektorban is látványos eredményt könyvelhetett el tavaly a vállalati informatikai rendszereket fejlesztő és üzemeltető Stylers Group, több mint 600 millió forintos összárbevételt realizálva. A valóra vált amerikai sikersztori 2004-ben kezdődött egy kollégiumi szobában, a tíz éves jubileum pedig teljes arculat- és profilváltást hozott. A cégcsoport San Diego-i irodáját is a magyar szürkeállomány tartja az élmezőnyben, ennek köszönhetően a Stlyers Group az elmúlt öt évben megduplázta árbevételét az amerikai piacon, de nincs megállás: idén újabb területeket hódít meg a cég.

2020. február 25. 09:27

Mérnöki válaszok a klímaváltozás hatásainak csökkentésére

Ökológia és Gazdaság Fórum néven új interdiszciplináris munkacsoport alakul a Magyar Mérnöki Kamarában, amelynek célja, hogy a Föld ökológiai állapotának romlása és a klímaváltozás miatti kihívásokra mérnökileg megalapozott és szakmailag koordinált válaszokat és javaslatokat adjon.

2020. február 24. 16:20

Digital Health Summit – minden, amit ma tudhatunk a jövő egészségiparáról

Vajon elvégezheti egy robot a műtét utáni rehabilitációt, úgy, hogy a terapeuta több ezer kilométerről figyeli a gyógyulást? Miért lehet jó ötlet a digitalizált receptfelírás az orvosnak, betegnek és persze a finanszírozónak egyaránt? Kinek, mikor és hogyan érdemes befektetni a digitális egészségügybe? Izgalmas kérdések, viták és valódi válaszok várják a résztvevőket a digitális egészségügy első hazai konferenciáján, 2020. február 27-én.

2020. február 24. 13:22

Előre törnek az adatvezérelt kommunikációs csatornák

Nyolcadik alkalommal készítette el az Inspira Research a reklámpiac hirdetői percepcióját mérő Marketing Mood Barometer kutatását. A 2020-as adatok egyértelműen mutatják az adatvezérelt, sőt a hagyományos direktmarketing területek egyre kedvezőbb hirdetői megítélését. 

2020. február 24. 12:53

Újabb termékek a Dell Technologies kínálatában

A Dell Technologies új peremhálózati megoldásokat jelentett be, melyek segítenek a vállalatoknak feldolgozni és értékes információvá alakítani a legváltozatosabb helyekről származó, több milliárd eszközben rejlő adathalmazt. A bővített portfólió olyan innovációkat tartalmaz mint a kompakt edge szerver, egy kisméretű moduláris adatközpont, továbbfejlesztett telemetriafelügyelet és egy streamelemző platform.

2020. február 24. 09:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás