Aktuális trendek a kockázatkezelési piacon

forrás Prim Online, 2007. július 1. 10:02

A SAS és a kockázatkezelési technológiák világpiacát elemző Chartis Research közös tanulmányában pénzügyi szolgáltató cégek 410 vezetőjét kérdezte meg saját vállalatuk kockázatkezelési eljárásairól. A felmérés szerint továbbra is az adatintegráció jelenti a kockázatkezelő megoldások számára a legfőbb kihívást. A kutatás eredményeit a stockholmi SAS Forum 2007 rendezvényen, a felsővezetők és vállalatvezetők konferenciáján ismertette az üzletiintelligencia-szállító a közelmúltban.

A felmérés szerint a pénzügyi szolgáltató cégek számára a teljesítménymenedzsment szempontok ugyanolyan fontosak a kockázatkezelés során, mint a szabályozásnak (pl. Basel II, Sarbanes-Oxley stb.) való megfelelés, az ún. compliance. A pénzügyi intézetek jelentős üzleti előnyöket várnak a kockázatkezelő alkalmazások bevezetésétől, jellemzően fejlettebb teljesítménymenedzsmentet, alacsonyabb arányú tőkekihelyezést és a hitelveszteség csökkentését. Ugyanakkor a kutatásban részt vevő vállalatok csupán 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jól körülhatárolt, megfelelően kommunikált kockázatkezelési stratégiával, valamint a stratégia megvalósításához szükséges akciótervvel rendelkezik. Szintén sokat mondó az az adat, mely szerint a válaszadók 25 százaléka jelenleg semmilyen kockázatkezelési stratégiával nem rendelkezik.

Továbbra is a nem megfelelő adatminőség, illetve az adatkezelés hiányosságai gátolják leginkább a kockázatkezelő rendszerek sikeres megvalósítását. A válaszadók támogatták a különböző kockázati megoldások azonos technológiai környezetben való összekapcsolását, mert ez az egész vállalatra kiterjedő, átfogó és integrált kockázatszemléletet eredményez.
A kockázattípusok közül továbbra is a hitelkockázat kezelésére költenek legtöbbet a cégek. A válaszadók 60 százaléka szerint a kockázatkezelő alkalmazások lehetővé teszik számukra, hogy az elkövetkező 2 évben átlagosan 8 százalékkal csökkentsék a  közgazdaságilag szükséges tőke kihelyezését.

Ezen túlmenően, a piaci kockázat és a pénzügyi bűnözés is kulcsfontosságú tényezővé léptek elő. A piaci kockázat ismételt előtérbe kerülésének fő oka, hogy a cégek le akarják cserélni korábbi lassú, nem skálázható rendszereiket. A visszaélések elleni kezdeményezések növekvő beruházásokkal járnak a hitelezés, a hitel- és betéti kártyák, a biztosítási csalások, és a cégen belüli visszaélések területén. A biztosítási iparág is megújult érdeklődést mutat a kockázatkezelő alkalmazások iránt, ami a banki és biztosítási szektor általános közeledésének, valamint a különféle kockázatkezelő eljárások ötvözésének tudható be.

  • A működési kockázatok kezelésével és a szabályozói megfeleléssel foglalkozó OpRisk & Compliance magazin idén először állította össze a compliance szoftverek rangsorát nyolc kategóriában. A működési kockázatok kezelésére szolgáló SAS OpRisk Management szoftver két kategóriában is az élen végzett: a kockázatkezelést és szabályozói megfelelést támogató megoldások, illetve a szabályozói jelentéskészítő alkalmazások közt bizonyult a legjobbnak. A rangsort 200 meghatározó vállalatvezető válaszai alapján állította össze a magazin – a megkérdezettek kategóriánként a legjobb 5 megoldást nevezték meg.

 

A SAS OpRisk alkalmazás a teljeskörű kockázatkezelést lehetővé tevő SAS Risk Intelligence csomag része. Jelenleg világszerte több mint 200 pénzügyi szolgáltató vállalat használja a SAS megoldását a hitelkockázat és a működési kockázat kezelésére, például a HypoVereinsbank (Németország), Raiffeisen Zentralbank (Ausztria), Volkskreditbank AG (Austria) és a Bankdata (Dánia).
Kulcsszavak: SAS vállalatirányítás

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Összefog az ABB és a Contro-Net

Az ABB és mérnöki szolgáltatásokat nyújtó régi értékesítési partnere, a magyarországi székhelyű Contro-Net Kft. (Contro-Net), közösen kínál teljesen integrált, költséghatékony megoldást az ESAB móri száraz és nedves porkeverő üzemei számára. Az ESAB világviszonylatban vezető helyet tölt be a hegesztő- és vágóberendezések, valamint a hegesztőanyagok előállításában. 

2022. július 3. 11:39

Új cégtársak a PwC Magyarország vezetői között

A PwC Magyarország örömmel jelenti be két új cégtárs kinevezését. A könyvvizsgálati üzletágat 2022. július 1-jétől Sávoly-Hatta Anita és Halmosi Gábor erősíti partneri pozícióban.

2022. július 3. 10:11

Elégedettebbek a magyarok a digitális munkahelyeken

A DreamJobs állásportál friss kutatása szerint a magyar munkavállalók kétharmada már a pandémia előtt is használt digitális megoldásokat feladatai teljesítésére. Kiderült, hogy minél nagyobb egy vállalat mérete, annál több területen élnek online eszközökkel, és minél több ilyen módszer áll a dolgozók rendelkezésére, annál vonzóbbá válik a munkahelyük. A digitális felületek használata alig okoz gondot a mindennapokban, ráadásul összetartóbb és gyorsabban dolgozó csapatok alakultak ki alkalmazásukkal. Az egyéni tapasztalatokban is jól teljesítenek az internetes megoldások; úgy a munkavégzés hatékonyságában, mint a személyes kapcsolatok és bizalom kialakításában.

2022. július 1. 15:19

A webáruházak sikere múlhat a futárcégen

Mivel a vásárlók számára a szállítás gyorsasága és a biztonság egyaránt fontos szempontok az online vásárlásnál, a webáruházak sikerében meghatározó lehet, hogy milyen futárszolgálatot választanak. A több ezer hazai webáruházzal dolgozó Packeta szakemberei hét pontban foglalták össze, mire érdemes figyelnie egy online kereskedőnek az automatahálózattól a mobilapplikációig.

2022. július 1. 13:55

Egyszerűbbé válik a magyar cégek számára Angliába utalni

A Brexit után a magyar vállalatoknak is nehezebb lett az Egyesült Királysággal történő kereskedelem nem csupán logisztikai, hanem pénzügyi szempontból is. Pedig az EU-ból való kilépés ellenére jelentősen élénkült a két ország közötti gazdasági kapcsolat, ahogy megnőtt a pénzügyi átutalások volumene is. 2021-re 3,61 milliárd fontra nőtt a hazai cégek exportja, és 1,52 milliárd fontra nőtt a szigetországból érkező import volumene. 

2022. július 1. 12:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24