Négyszeres sebességű Panasonic Blu-ray író

Milkovits Gábor, 2007. július 5. 10:06

A Matsushita (Panasonic) bejelentette, hogy egy olyan Blu-ray DVD-írót készül bemutatni, amely négyszeres sebességgel viszi föl az adatokat az egy- és kétrétegű BD-R lemezekre.

A gyártó szerint az áttörést egy újfajta lézerdióda használata teszi lehetővé, amely optimalizálja a lézer minőségét, és ily módon az energiafogyasztás növelése nélkül tud nagyobb sebességgel írni. Az eszközzel egy kétrétegű, 50 GB-os Blu-ray lemez kevesebb mint 45, egy egyrétegű, 25 GB-os példány pedig kevesebb mint 25 perc alatt megírható. A Matsushita már korábban bemutatta azokat a Blu-ray lemezeket, amelyek támogatják a négyszeres sebességű írást, és ezek várhatóan valamikor júliusban kerülnek forgalomba.

A négyszeres sebességnél többet a Blu-ray esetében eddig csak a Hitachi LG Data Storage GGW-H20L nevű, a Computexen bemutatott eszköze tud, azonban ez is csak az egyrétegű lemezeket írja 6-szoros sebességgel.  Utóbbi termék, amely egyébként a HD DVD lemezeket is olvassa, az eredeti tervek szerint még júliusban piacra kerül. A Panasonic 4-szeres Blu-ray írókról egyelőre nem áll rendelkezésre ilyen információ.

Kulcsszavak: Blu-ray DVD Panasonic

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elméletben már zöldek vagyunk, a gyakorlatban viszont van hova fejlődni

Miközben „gondolati szinten” nagyon erős Magyarországon a környezettudatosság, a tettek szintjén már jóval árnyaltabb a kép – derül ki az Epson hazai internetezők körében végzett reprezentatív felméréséből. Ez a kettősség a veszélyes hulladékok kezelésében is megmutatkozik: bár a többség tisztában van vele, hova kell gyűjteni például a használt nyomtatópatronokat, csak minden ötödik megkérdezett használ háztartási vagy szelektív hulladéknak dedikált szemetest is erre a célra.

2022. szeptember 27. 21:17

Mesterséges intelligencia elemzi az alkalmazottakat az SAP HR szoftverében

Rejtett tehetségek felfedezése, új kihívásokhoz legalkalmasabb csapatok felépítése, integrált tehetséggondozási stratégiák felállítása és még sok más HR feladat kap digitális támogatást az SAP SuccessFactors Human Experience Management (HXM) Suite nemrégiben bemutatott új moduljai által.

2022. szeptember 27. 18:12

Új eljárás a kiberbiztonságban

Lezárult a Quadron Kibervédelmi Kft., a BME és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILab) közös tudományos kutatási projektjének első szakasza. A kutatás központjában egy olyan algoritmus áll, amely mesterséges intelligencia képességgel tudja érzékelni egy informatikai rendszer nem megszokott működését, amelyek támadásokra utalhatnak, jóval azelőtt, hogy a károkozás bekövetkezne.

2022. szeptember 26. 13:57

Magasabb szintű védelem a jövőbeni cyber-támadások ellen

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat Check Point Horizon néven jelentett be iparágvezető, a megelőzésre fókuszáló biztonsági műveleteket és szolgáltatásokat tartalmazó csomagot, mely kombinálja a proaktív MDR/MPR, XDR/XPR és Events menedzsment megoldásokat. Mindez egyetlen gombnyomással működtethető, illetve az iparág vezető elemzőinek, kutatóinak és innovatív MI technológiájának a támogatásával bír.

2022. szeptember 25. 15:10

Szimulátorból előzgethetők az igazi pályán köröző valódi autók

Kísérleti eszközök bevetésével hasznosulnak az 5G hálózat képességei a Digital Twin projektben. A nagy pontosságú helymeghatározásnak és gyors adattovábbításnak köszönhetően a versenypályán száguldó autók küzdelmébe online módon lehet bekapcsolódni. A fejlesztési munka egyik lehetséges eredményeként a jövőben akár egy Forma–1-es futam résztvevőivel is összemérhetik képességeiket az interneten keresztül a kanapépilóták. 

2022. szeptember 25. 13:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38