Az EU vizsgálja a filmstúdiók Blu-ray/HD DVD szerződéseit

Milkovits Gábor, 2007. július 5. 21:31

Az Európai Bizottság Versenyügyi Biztossága monopóliumellenes vizsgálatot kezdeményezett a hollywoodi filmstúdiók Blu-ray, illetve HD DVD eszközöket gyártó cégekkel kötött exkluzív forgalmazási szerződéseinek ügyében.

Audrey Lemonnier, az EB Versenyügyi Biztosságának sajtóreferense elmondta, hogy júniusban leveleket küldtek a stúdióknak, amelyekben információt kértek a technológiai cégekkel kötött exkluzív szerződéseikkel kapcsolatban. Az EB azt vizsgálja, hogy a szerződésekben nem szerepelnek-e olyan kitételek, amelyek sértik az Unió monopóliumellenes szabályait és törvényeit. Arról, hogy mely stúdiók kaptak ilyen levelet, Lemonnier nem nyilatkozott.

Jelenleg több hollywoodi filmstúdió, például a Twentieth Century Fox és a Walt Disney is kizárólag Blu-ray, míg a Universal kizárólag HD DVD lemezen ad ki nagyfelbontású filmeket, egyedül a Warner Bros támogatja mindkét kéklézeres formátumot. Mindez azt jelenti, hogy a vásárlóknak ahhoz, hogy az összes nagyfelbontásban kiadott filmet megnézhessék, kétféle kéklézeres lejátszóval kell rendelkezniük. A fogyasztók valószínűleg támogatnák, ha végül egyik vagy másik formátum válna egyeduralkodóvá, ezt azonban Lemonnier szerint nekik, és nem pedig a stúdióknak kellene eldönteniük. Egyelőre sem a hollywoodi filmstúdiók, sem pedig a Blu-ray és HD DVD mögött álló cégek nem kommentálták a hírt. A Blu-ray Szövetség saját adatai szerint pillanatnyilag ők vezetnek a versenyben több, mint egymillió eladott filmmel, illetve az idei első negyedéves forgalom 70%-ával.

Kulcsszavak: EU Blu-ray HD DVD

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

4 éven belül átveszik a vezetést az elektromos járművek Európában

Az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése Európában már 2027-re meghaladja az összes többi motortípus forgalmát, amivel a kontinens beelőzi az Egyesült Államokat és Kínát is – derül ki az EY nemzetközi elemzéséből. A tanulmány szerint 2040-re a belső égésű motorral hajtott járművek aránya az összes eladás kevesebb mint 1 százalékára zsugorodik világszerte. 

2023. január 28. 12:23

Évet értékelt a Binance: már 128 millióan használják a világ legnagyobb kriptotőzsdéjét

A kriptoszektor tavalyi, több platform számára válságos évében a piac legnagyobb cége, a Binance fejlődni tudott: jelentősen növelte ügyfelei számát, emelte többek között az innovációra és kiberbiztonságra szánt összeget, komoly segítséget nyújtott az ukrán humanitárius válság áldozatainak. Évértékelőjükben az iparág megújulását célzó stratégiájukról is közöltek fontos részleteket.

2023. január 28. 10:07

Megtorpanó IT iparág: vége a korlátlan növekedésnek?

Az elmúlt bő egy évtizedben a techcégeket a befektetők elsősorban növekedési potenciáljuk alapján értékelték, tekintet nélkül tényleges teljesítményükre. Most azonban megtorpant az iparág, és egyre gyorsulnak a leépítések az informatikában. Eyal Zucker, az Exadel budapesti irodájának vezetője szerint bizonyos szempontból új korszak kezdődik, amelynek során a növekedés hajszolása helyett a tényleges bevétel- és profittermelésre, valamint felhasználói elégedettségre kerül a hangsúly a tech-iparban. Ez a szemléletváltás szükséges és természetes folyamat, és bár sokaknak nehéz lesz, a szektor egésze jól jön ki belőle.

2023. január 27. 20:31

Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját bocsátották fel magyar diákok

Sikeresen startolt a BME Aerospace Team által – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főtámogatásával – megépített megépített 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta, amely repülés közben két tudományos kísérletet végzett: egy élő csontsejtekkel végzett orvosbiológiai, valamit egy, a Föld mágnesességét mérő légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön. A felbocsátást január 26-án tartották meg.

2023. január 27. 18:47

Az AOC bemutatja a nagy teljesítményű P3 üzleti monitorcsaládot

A kijelzőspecialista AOC bejelenti a professzionális P3 termékcsaládot, amely hét új monitort tartalmaz három különböző méretben (a 24 hüvelyk/60,4 cm képátlójú 24P3CW, 24P3CV és 24P3QW modelleket, a 27 hüvelyk/68,6 cm képátlójú Q27P3CW, Q27P3CV és Q27P3QW modelleket, valamint a 34 hüvelyk/86,4 cm képátlójú ultraszéles CU34P3CV modellt). 

2023. január 27. 17:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46