Újfajta lézerrel 100-szor gyorsabbak lehetnek a merevlemezek

Kiss Ádám Zoltán, 2007. július 6. 20:03

Elsőre képzavarnak tűnik, hogyan is kerül a képbe a lézer a mágneses adattárolás területén, ám éppen ez hordozza a sebességproblémák megoldásának kulcsát.

Holland kutatók a molekula és anyagtani intézetből olyan megoldást dolgoztak ki, mely a lézert használja a merevlemezek információinak írására és törlésére. A részleteket még nem tették közzé, de a kutatócsoport vezetője, Daniel Stanciu már leadta előadása előzetes tervezetét. Ebből kiderül, hogy nem elméleti megoldásról van szó, hanem ténylegesen működő eljárásról, melyet a gyakorlatban is bemutatnak.

Az eljárás lényege, hogy egy újfajta lézerrel felmelegítik a kívánt cellákat és ezzel változtatják meg azok polaritását, vagyis mágnesesség használata nélkül képesek magnetizálni. Eddig is ismert volt a különböző mágnesfajták rendkívüli hőérzékenysége, de az új eljárás ezt a gyakorlatban is képes kihasználni. Felmerül a kérdés, miért van szükség a töretlenül fejlődő merevlemezek világában egy ilyen megközelítésre. Tény, hogy az ilyen típusú adattárolók kapacitása változatlanul emelkedik, ám sebességük korántsem ilyen ütemben, a lézeres megoldás pedig a jelenlegi írási-olvasási sebesség százszorosát ígéri, ami felmérhetetlen kincs például a szerverparkok gazdáinak.

Kulcsszavak: winchester újdonság

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okosautós infotainment-rendszert mutatott be az LG

Az LG az idei Frankfurti Autószalonon (IAA) mutatja be a Microsoft hálózatba kapcsolt járműplatformját (Microsoft Connected Vehicle Platform, MCVP) integráló, járművekbe szánt új LG webOS infotainment-rendszert (Auto In-Vehicle Infotainment, IVI). A webOS Auto és az MCVP kombinált erősségeinek kihasználásával az IVI sokféle információt gyűjt és továbbít többek között a vezető állapotáról, az ajtó helyzetéről vagy akár az alkalmazáshasználatról.

2019. szeptember 16. 08:18

5 tipp a digitális útonállók elkerülésére

A legtöbb vállalatnál napjaink slágertémájának számít a digitális átalakulás, mivel a modern megoldások segítségével a szervezetek jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak ügyfeleiknek. Ez azonban biztonsági kockázatokat is felvet, hiszen a digitális térben a támadási felület is nagyobb a kiberbűnözők számára. A Micro Focus szakértői bemutatják azt az öt lépést, amelyek segítségével a szervezetek jelentősen csökkenthetik a digitális átállással járó veszélyek számát.  

2019. szeptember 15. 08:14

A PSD2 feltételeinek is megfelel a Trident HSM védelmi megoldása

Az i4p HSM modulja egyedüli hazai fejlesztésű termékként kínál olyan szintű adatvédelmet, amely megfelel az eIDAS és a hamarosan Magyarországon is alkalmazandó PSD2 feltételeinek.

2019. szeptember 13. 08:28

Félünk elmenteni kártyaadatainkat

Rendszeresen vásárolunk az interneten, de nem egyszerűsítjük vele kellőképpen az életünket – derült ki az OTP Mobil megbízásából készült legfrissebb kutatásból. A 18-55 éves megkérdezettek közel kétharmada havonta többször is fizet online bankkártyával, ugyanakkor kártyaadataik elmentését csak annyian választanák, mint ahányan ódzkodnak tőle. Utóbbiak leginkább az adatmentés biztonságosságában kételkednek, de más okok is meghúzódnak a háttérben.

2019. szeptember 12. 11:37

Húsz éves a WiFi - jön a WiFi 6

20 éve indult világhódító útjára a Wi-Fi, amit joggal nevezhetünk az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb technológiájának. Éppúgy az életünk része lett, mint a mobiltelefónia és a mobil internet. Az IoT térnyerésével és az 5G bevezetésével párhuzamosan elérkezett a Wi-Fi 6 ideje is. Az új szabvány akár négyszer nagyobb teljesítményre képes a régebbi hálózatoknál, kevésbé meríti le a csatlakoztatott eszközök akkumulátorait, a késleltetés pedig jelentősen javult, ami lehetővé teszi a közel valós idejű használatot.

2019. szeptember 11. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás