Precedens értékű ítélet a szerzői jog védelmében

forrás Prim Online, 2007. július 10. 10:19

A Belga Írók, Zeneszerzők és Kiadók Szövetsége (SABAM) fontos jogi csatát nyert annak a vitának a keretében, amelyben jogi ellenfele a TISCALI Internetes Szolgáltató, a közelmúltban SCARLET EXTENDED Ltd. nevet felvett cég.

A 2007. június 29-i ítélet értelmében a Brüsszeli Elsőfokú Bíróság elrendelte, hogy az internetes szolgáltató alkalmazza a szakértő által javasolt technikai megoldások egyikét annak érdekében, hogy megakadályozza az internetezőket a SABAM zenei repertoárjának a P2P szoftver segítségével történő illegális letöltésében. Az ítélet precedens értékűnek bizonyulhat. – tájékoztatta a hazai sajtót az ASVA, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány.

A Bíróság úgy rendelkezett, hogy a TISCALI (SCARLET) hagyjon fel a szerzői jogok megsértésének – az ügyfelei felé illegális fájl átadáson keresztül folytatott – gyakorlatával, amely a P2P szoftver segítségével történt, és a SABAM zenei repertoárjához tartozó zeneműveket tartalmazó elektronikus fájlok átadását jelentette. Emellett a TISCALI (SCARLET) írásban köteles értesíteni a SABAM-ot arról, hogy milyen intézkedéseket foganatosít az ítélet végrehajtása érdekében. A TISCALI (SCARLET) cégnek 6 hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy az ítéletet végrehajtsa, késedelem esetén pedig napi 2500 EURO bírságot lesz köteles fizetni.

A 2004. óta folyó ügy egyértelműen a jogvédők győzelmével zárult. Az ítéletből kitűnik, hogy a bíróság a TISCALI (SCARLET) által a magánélet titkosságára, a levéltitokra, valamint a szólás- és vélemény-kifejezés szabadságára vonatkozó jogokra hivatkozva előterjesztett egyetlen érvét sem fogadott el. Azt az érvet sem, hogy „a kért technikai intézkedések a P2P teljes tevékenységi körének az ellenőrzését jelentenék, felügyeleti jognak minősülnének, amely ellentétes az E-/elektronikus/ kereskedelemre vonatkozó szabályozással”.

A bíróság kitartott azon álláspontja mellett, hogy a lezárásra vonatkozó rendelkezés ténye nem ró a TISCALI (SCARLET) cégre olyan általános kötelezettséget, hogy a hálózatát állandóan ellenőrizze. A szakértő által meghatározott megoldások olyan „technikai jellegű eszközök”, amelyek a TISCALI (SCARLET) hálózatán továbbított bizonyos információk blokkolására vagy szűrésére korlátozódnak.

Általános értelemben a SABAM hangsúlyozni kívánja, hogy nagyon sok internet használó tölt le tömegesen szerzői jogvédelem alatt álló műveket P2P szoftver segítségével, anélkül, hogy ehhez az írók, zeneszerzők és kiadók hozzájárultak volna, vagy ezért honoráriumot kapnának. A SABAM szerint, ha a Belgiumban működő, összes, internetes hozzáférést nyújtó szolgáltató alkalmazná a szakértő által javasolt technikai intézkedéseket, úgyhogy a P2P szoftver a továbbiakban nem lenne arra használható, hogy szerzői jogvédelem alatt álló művek cseréljenek gazdát, akkor Belgiumban megszűnne az ilyen típusú illegális kereskedelem.

A SABAM végül azt is hozzáfűzi, hogy a P2P jelenség nem az egyedüli oka a CD értékesítés csökkenésének, de minden bizonnyal nagymértékben hozzájárult ahhoz. Súlyosan sérti, és kárt okoz nemcsak a SABAM tagjainak, de a művészeknek általában, miközben a kulturális örökséget is veszélyezteti.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05