Kínai rakétahordozó tengeralattjáró a Google Earth-ön

Milkovits Gábor, 2007. július 11. 21:22

A Google Earth és Google Maps felhasználók viszonylag jó felbontásban élvezhetik a legújabb kínai ballisztikus rakétahordozó tengeralattjáróról készült műholdas felvételeket.

A képeket a Quickbird kereskedelmi műhold készítette még 2006 vége felé a kínai Xiaopingdao tengeralattjáró-támaszpont felett. A képeken látható tengeralattjáró a legújabb, Jin típushoz tartozik és alkalmas nukleáris robbanófejekkel ellátott ballisztikus rakéták hordozására és kilövésére is. Kínának a legutóbbi időkig nem voltak ilyen hajói, így nukleáris arzenálja a szárazföldre korlátozódott. Habár a többi ország kémműholdjain keresztül minden valószínűség szerint kapott már képet az újfajta tengeralattjáróról, Kína valószínűleg mégsem örül annak, hogy a Google Earth több mint 200 millió felhasználója nézegetheti a járművet bármikor az interneten.

Eddig már az amerikai kormány és az indiai hadsereg is kifejezte aggodalmait amiatt, hogy a Google Earth minőségi felbontású képeivel fontos katonai titkokat szolgáltat ki gyakorlatilag bárkinek, így adott esetben például terroristáknak is. Kína egyelőre nem tiltakozott hivatalosan a tengeralattjáróról megjelent képek miatt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24