IT: Amerika a legversenyképesebb, Magyarország térségi első

MTI Sajtóadatbank, 2007. július 12. 09:24

Az Egyesült Államok információ-technológiai szektora a legversenyképesebb a világon, Magyarország pedig a négy közép-európai EU-gazdaság mezőnyét vezeti az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban kiadott éves felmérése szerint.

A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza külön IT-versenyképességi indexet dolgozott ki a vizsgálatba bevont 64 országra. A megszerezhető pontszám 100; az amerikai IT-szektor 77,4-es mutatóval került a világranglista élére. Nem sokkal lemaradva, 72,7-es indexszel Japán a második.

Az első húszban nyolc EU-tagállam van, de mindegyik nyugat-európai. Az uniós - és az egész európai – mezőnyt Nagy-Britannia vezeti, amely 67,1-es pontszámmal a világlista 4. helyére került.
A legjobb kelet-európai helyezést Észtország érte el, amelynek 45,3-es IT-versenyképességi indexe a 25. helyre volt elég, Portugáliával holtversenyben.
Magyarország 41,5 ponttal a 28. helyen van, megelőzve Csehországot (40,7), Lengyelországot (40,0) és Szlovákiát (39,5). Az EU-tagállamok közül Bulgária a sereghajtó: 31,6-es indexével a 42. helyre szorult.
A lista végén Irán áll, 15,7 ponttal.

Magyarországon
az összeállítás szerint főleg az IT-szektor üzleti környezete jó a teljes indexet meghatározó részmutatók közül. Erre a felmérés során az EIU 83,0 pontot adott a lehetséges 100-ból, ugyanannyit, mint Franciaországnak vagy Ausztriának.

Az elemzés ezzel kapcsolatban kiemeli: sok feltörekvő gazdaság még messze jár attól, hogy stabil üzleti környezetet teremtsen a információ-technológiai cégeknek, amelyek pedig a gazdaság legtermelékenyebb szektorai közé tartoznak. Paul Montford, a Cisco Systems feltörekvő piaci részlegének elnöke a londoni cégnek elmondta: a felelősségi körébe tartozó országok közül sokban még földtulajdoni nyilvántartás sem létezik, így még egy globális céget is bármikor arra kényszeríthet a helyi kormány, hogy adja vissza az általa vásárolt földterületet.
Hozzátette: egyes kelet-európai országokban nyolc hónapig is eltarthat egy-egy cégbejegyzés, és ekkora késedelem "katasztrofális hatást" gyakorolhat az adott helyi vállalat életképességére.

Magyarország az IT-szektort szabályozó jogi környezetre is meglehetősen jó, 74,5-es indexet kapott, az EIU azonban alaposan lepontozta az információ-technológiai infrastruktúrát: ennek részmutatója mindössze 24,0, miközben az e kategóriában listavezető Svájcé 88,2.
Ebben a részindexben a cég a személyi számítógépek és a szélessávú kapcsolódások elterjedtségét, az internet-biztonságot és az IT-termékekre, illetve szolgáltatásokra fordított kiadásokat veszi figyelembe. Ez utóbbiban a világ egésze messze elmarad az Egyesült Államoktól, ahol tavaly a háztartási és az üzleti szféra együtt 440 milliárd dollárt költött hardverre, szoftverre és IT-szolgáltatásokra.

A viszonylag biztonságos internetes infrastruktúra, a személyi számítógépek és az internetes kapcsolódások magas elterjedtsége révén az amerikai üzleti szféra online pénzforgalma is óriási: becslések szerint a vállalatközi internetes kifizetések összege 2008-ban eléri a 650 milliárd dollárt, ami a globális összeg kétharmada lesz, áll az EIU szerdai londoni elemzésében.

 

Az IT-infrastruktúra terén azért mégsem az amerikai gazdaság az első, mert az Egyesült Államokban például a mobiltelefon és a mobil adattovábbítás elterjedtsége alacsony Nyugat-Európához és Kelet-Ázsiához mérve.

Kulcsszavak: trend IT

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09