IT: Amerika a legversenyképesebb, Magyarország térségi első

MTI Sajtóadatbank, 2007. július 12. 09:24

Az Egyesült Államok információ-technológiai szektora a legversenyképesebb a világon, Magyarország pedig a négy közép-európai EU-gazdaság mezőnyét vezeti az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban kiadott éves felmérése szerint.

A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza külön IT-versenyképességi indexet dolgozott ki a vizsgálatba bevont 64 országra. A megszerezhető pontszám 100; az amerikai IT-szektor 77,4-es mutatóval került a világranglista élére. Nem sokkal lemaradva, 72,7-es indexszel Japán a második.

Az első húszban nyolc EU-tagállam van, de mindegyik nyugat-európai. Az uniós - és az egész európai – mezőnyt Nagy-Britannia vezeti, amely 67,1-es pontszámmal a világlista 4. helyére került.
A legjobb kelet-európai helyezést Észtország érte el, amelynek 45,3-es IT-versenyképességi indexe a 25. helyre volt elég, Portugáliával holtversenyben.
Magyarország 41,5 ponttal a 28. helyen van, megelőzve Csehországot (40,7), Lengyelországot (40,0) és Szlovákiát (39,5). Az EU-tagállamok közül Bulgária a sereghajtó: 31,6-es indexével a 42. helyre szorult.
A lista végén Irán áll, 15,7 ponttal.

Magyarországon
az összeállítás szerint főleg az IT-szektor üzleti környezete jó a teljes indexet meghatározó részmutatók közül. Erre a felmérés során az EIU 83,0 pontot adott a lehetséges 100-ból, ugyanannyit, mint Franciaországnak vagy Ausztriának.

Az elemzés ezzel kapcsolatban kiemeli: sok feltörekvő gazdaság még messze jár attól, hogy stabil üzleti környezetet teremtsen a információ-technológiai cégeknek, amelyek pedig a gazdaság legtermelékenyebb szektorai közé tartoznak. Paul Montford, a Cisco Systems feltörekvő piaci részlegének elnöke a londoni cégnek elmondta: a felelősségi körébe tartozó országok közül sokban még földtulajdoni nyilvántartás sem létezik, így még egy globális céget is bármikor arra kényszeríthet a helyi kormány, hogy adja vissza az általa vásárolt földterületet.
Hozzátette: egyes kelet-európai országokban nyolc hónapig is eltarthat egy-egy cégbejegyzés, és ekkora késedelem "katasztrofális hatást" gyakorolhat az adott helyi vállalat életképességére.

Magyarország az IT-szektort szabályozó jogi környezetre is meglehetősen jó, 74,5-es indexet kapott, az EIU azonban alaposan lepontozta az információ-technológiai infrastruktúrát: ennek részmutatója mindössze 24,0, miközben az e kategóriában listavezető Svájcé 88,2.
Ebben a részindexben a cég a személyi számítógépek és a szélessávú kapcsolódások elterjedtségét, az internet-biztonságot és az IT-termékekre, illetve szolgáltatásokra fordított kiadásokat veszi figyelembe. Ez utóbbiban a világ egésze messze elmarad az Egyesült Államoktól, ahol tavaly a háztartási és az üzleti szféra együtt 440 milliárd dollárt költött hardverre, szoftverre és IT-szolgáltatásokra.

A viszonylag biztonságos internetes infrastruktúra, a személyi számítógépek és az internetes kapcsolódások magas elterjedtsége révén az amerikai üzleti szféra online pénzforgalma is óriási: becslések szerint a vállalatközi internetes kifizetések összege 2008-ban eléri a 650 milliárd dollárt, ami a globális összeg kétharmada lesz, áll az EIU szerdai londoni elemzésében.

 

Az IT-infrastruktúra terén azért mégsem az amerikai gazdaság az első, mert az Egyesült Államokban például a mobiltelefon és a mobil adattovábbítás elterjedtsége alacsony Nyugat-Európához és Kelet-Ázsiához mérve.

Kulcsszavak: trend IT

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyit is keres valójában egy IT-szakember?

Közel ezer IT-szakember bevonásával készített felmérést a No Fluff Jobs állásportál, akik azzal forradalmasítják az IT-toborzást, hogy hirdetőiknek kötelezővé tették a fizetési sáv megadását. A portál online kérdőíves kutatásának célja az volt, hogy világos képet kapjunk arról, milyen céges juttatások és előnyök fontosak valójában az informatikusok számára, de az is kiderült, pontosan mennyit keres átlagosan egy szakember.

2020. október 30. 19:18

Tudatosak és felkészültek a millenniumi és a Z generáció tagjai

Meglehetősen tudatosak és felkészültnek érzik magukat a millenniumi és a Z generáció tagjai, ha a pénzügyekről van szó. Hosszabb távra is vannak pénzügyi terveik, rendelkeznek megtakarítással, úgy érzik, rendelkeznek a megfelelő tudással és információkkal, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt sokan borúsan látják a pénzügyi jövőjüket – többek között ezek jellemzik az 1980-as években és az 1990-es évek első felében született millenniumi, illetve az őket követő Z generáció tagjait a nemzetközi kutatások szerint. 

2020. október 30. 15:49

Több mint 270 munkatárs csatlakozott a Vodafone tartós távmunkaprogramjához

Home Agent néven indított állandó távmunkaprogramot a Vodafone Magyarország meglévő és újonnan belépő ügyfélszolgálatos kollégák körében – ezzel úttörő szerepet vállalva az innovatív, digitális munkavégzés kialakításában. A programmal a távközlési vállalat lokációtól függetlenül kíván munkalehetőséget teremteni, olyan munkavállaók számára, akik otthonaikat nem – vagy csak korlátozottan – tudják elhagyni, vagy olyanok számára, akik csekély munkalehetőséggel bíró térségben élnek. A Home Agent sikerét mi sem mutatja jobban, minthogy az elmúlt pár hónapban már 270-en jelentkeztek a programba. 

2020. október 30. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás