Valósidejű Linux megoldások az időérzékeny alkalmazásokhoz

SUSE Linux Real Time

forrás Prim Online, 2007. július 16. 12:11

A Novell bejelentette a SUSE Linux Enterprise Real Time operációs rendszer új fejlesztéseit és legújabb partnermegállapodásait a Novell alacsony késleltetésű Linux megoldásainak kiterjesztéséhez.

A SUSE Linux Enterprise Real Time – az egyetlen nyílt forráskódú, vállalati szintű, valósidejű operációs rendszer – nagy teljesítményű, testreszabható, teljes támogatással rendelkező megoldás a determinisztikus feldolgozást és sebességet igénylő kulcsfontosságú alkalmazások futtatására. A SUSE Linux Enterprise Real Time rendszerrel az ügyfelek megbízhatóan és kiszámíthatóan futtathatják az időérzékeny, kritikus fontosságú alkalmazásokat a rendszer komoly terhelése mellett is.

Az asztali gépektől az adatközpontokig terjedő igényeket kiszolgáló SUSE Linux Enterprise platformra épülő SUSE Linux Enterprise Real Time tartalmazza azokat a kernelfejlesztéseket, csomagokat, eszközöket és alkalmazásokat, amelyek alapvető elemei egy nagy teljesítményű, determinisztikus és alacsony késleltetésű operációs rendszernek. A Novell a SUSE Linux Enterprise Real Time rendszer fejlesztésében együttműködik a valósidejű Linux szoftvertechnológiák egyik vezető szállítójával, a Concurrent Computer Corporation-nel. A valósidejű technológia segítségével az ügyfelek szegmentálhatják a processzoridőt, a hálózati sávszélességet és az egyéb hardvererőforrásokat a magas prioritású kulcsfontosságú munkaterhelésekhez. Ez biztosítja, hogy az alacsonyabb prioritású munkafolyamatok vagy rendszerfeladatok rendszerhívásai nem szakítják meg ezeket a munkaterheléseket, és kiszámítható teljesítményt nyújtanak az időkritikus környezetekben.

Új partnerkapcsolatok

A valósidejű szoftverek támogatása mellett a Novell bejelentette a valósidejű megoldásokat szállító szektor legfontosabb szereplőivel, többek között a Concurrent Computer Corporation-nel és a Voltaire-rel kötött partnermegállapodásait.

Concurrent Computer Corporation – A Concurrent széles körben ismert NightStarTM elemző és hibajavító szoftvere már támogatja a Novell SUSE Linux Enterprise Real Time rendszerét. A Novell forgalmazóként kínálja a NightStar eszközeit, így lehetővé teszi az ügyfeleknek az adatkésleltetések minimalizálását, a költségek csökkentését és az adatközpontok hatékonyságának növelését.

Voltaire – A Novell és a Voltaire egy kombinált megoldást kínál, amellyel az időegység alatt végrehajtott tranzakciók száma növelhető, a késleltetés csökkenthető és javítható a CPU kihasználtsága. A kombinált megoldás a SUSE Linux Enterprise Real Time rendszerből, a Voltaire Grid Backbone InfiniBand-alapú csatolómegoldásokból, az OFED 1.2 InfiniBand szoftverből és a Voltaire által fejlesztett egyéb funkciókból áll.

Termékfejlesztések
A Novell 2007. júliusában egy frissítést ad ki a SUSE Linux Enterprise Real Time termékhez. Ez a frissítés új teljesítményfejlesztéseket tartalmaz a valós idejű operációs rendszerhez, valamint magában foglalja a nemrégiben kiadott Service Pack 1 for SUSE Linux Enterprise javításait és fejlesztéseit is, mint például a magas rendelkezésre állású tárolók és az új processzorok támogatását. A frissítés emellett tartalmazza a legújabb nyílt forráskódú InfiniBand szoftvercsomag, az Open Fabrics Enterprise Distribution (OFED) 1.2 támogatását is, amely a kiszolgálók és a tárolók összekötésének egyre elterjedtebb iparági szabványa.

A SUSE Linux Enterprise Real Time jelenleg fejlesztés alatt álló következő generációs változata elsősorban a késleltetés és a teljesítmény területén tartalmaz majd újdonságokat. A fejlesztés nem csak a viszonylag kevés szálon futó, ezért priorizálható és védhető alkalmazásokat érinti, hanem olyan lényegesen sok szállal rendelkező, alacsony késleltetést követelő alkalmazásokat is, mint például a valósidejű Java-üzenetküldés. A Novell közreműködésével a nyílt forráskód közösségen belül további jelentős fejlesztések folynak a valósidejű funkcionalitás területén is. A legfontosabb területek közé tartozik a kernelzárolás optimalizálása (aktív várakozás csökkentése) és a prioritás öröklődése. A megszakítások állítható prioritással és nagy felbontású időzítőkkel való végrehajtása a kernelszálakban javítja a szinkronizációt és a folyamatok nyilvántartását. A következő generációs SUSE Linux Enterprise Real Time tesztelése iránt érdeklődő vállalatok visszajelzéseikkel segíthetik a folyamatban lévő fejlesztést, és jelentkezhetnek a bétaprogramra a http://www.novell.com/beta/auth/request_form.jsp.
weboldalon.

Kulcsszavak: Novell SuSE linux Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50