Síkképernyős tévé-üzletágát is eladja a Philips

Milkovits Gábor, 2007. július 16. 23:27

Pierre-Jean Sivignon, a Philips pénzügyi vezérigazgatója bejelentette, hogy fokozatosan 20% alá tervezik csökkenteni a cég részesedését az LG Philips (LPL) síkképernyős tévéket gyártó vegyes vállalatban, emellett pedig a félvezető ágazatból is kivonulnak.

Meglepőnek tűnhet, hogy a holland technológiai vállalat éppen akkor tesz ilyen lépést, amikor a világ második számú LCD-panelgyártója végre nyereségessé vált, olyannyira, hogy a profit elérte a 250 millió dollárt, szemben az első negyedéves 181 milliós veszteséggel. A Philips részesedése az LPL-nél jelenleg 32,9%, amiből mintegy 14%-ot kíván értékesíteni, elemzők szerint mindenképpen stratégiai befektetőnek, egyes meg nem erősített hírek szerint a japán Toshibának.

A Philips a sík-képernyőpanel ágazat mellett a csipgyártásból is végleg ki kíván vonulni. A vállalat még tavaly adta el saját félvezető-üzletágának 80%-át befektetőknek, most pedig a további 20%-ra keres vevőt. Emellett a Taiwan Semiconductor Manufacturing tajvani csipgyártónál birtokolt 8,1%-os részesedést is értékesíteni szeretnék 2010-ig.

Sivignon azzal indokolta a lépéseket, hogy a cég nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a világítástechnikai ágazatra, illetve terjeszkedni szeretne az orvosiműszer-piacon is, ami nagyarányú felvásárlásokat is jelenthet. Tény, hogy a síkképernyős és a félvezető ágazatok jelentős árversennyel és túlkínálattal küzdenek az utóbbi időben, így érthető, hogy a Philips inkább a biztosabb területekre támaszkodik a jövőben. Mégis szomorú, hogy a lépésekkel a televízió-gyártás egyik úttörő vállalata tűnik majd el a színről.

Kulcsszavak: Philips +céginfo LCD monitor

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarországon először élesben is elindul a nyílt bankolás

Öt hónapja léptek életbe az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének (PSD2) nyílt bankolással kapcsolatos rendelkezései, és a Számlázz.hu az egyike annak a négy fintech cégnek, amely megszerezte a Magyar Nemzeti Banktól az ún. AISP engedélyt, melynek értelmében – az ügyfelek hozzájárulása után – harmadik félként hozzáférhet az ügyfelek banki adataihoz. Most pedig hazánkban először élesben is elindul a nyílt bankolás: az online számlázó autokassza rendszerébe mostantól a K&H Bank több mint 120 000 vállalkozói és nagyvállalati ügyfele is becsatlakozhat, megspórolva ezzel akár heti többórányi munkát.

2020. február 20. 14:22

A Citrixnél a Fujitsu lett “Az év partnere”

A Citrix Systems, Inc. mostani bejelentése szerint a Fujitsu nyerte el a vállalat által partnereknek odaítélt legmagasabb elismerést, „Az év partnere” díjat. A Fujitsu egyben „Az év globális rendszerintegrátora” is lett az EMEA térségben. 

2020. február 20. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás