Síkképernyős tévé-üzletágát is eladja a Philips

Milkovits Gábor, 2007. július 16. 23:27

Pierre-Jean Sivignon, a Philips pénzügyi vezérigazgatója bejelentette, hogy fokozatosan 20% alá tervezik csökkenteni a cég részesedését az LG Philips (LPL) síkképernyős tévéket gyártó vegyes vállalatban, emellett pedig a félvezető ágazatból is kivonulnak.

Meglepőnek tűnhet, hogy a holland technológiai vállalat éppen akkor tesz ilyen lépést, amikor a világ második számú LCD-panelgyártója végre nyereségessé vált, olyannyira, hogy a profit elérte a 250 millió dollárt, szemben az első negyedéves 181 milliós veszteséggel. A Philips részesedése az LPL-nél jelenleg 32,9%, amiből mintegy 14%-ot kíván értékesíteni, elemzők szerint mindenképpen stratégiai befektetőnek, egyes meg nem erősített hírek szerint a japán Toshibának.

A Philips a sík-képernyőpanel ágazat mellett a csipgyártásból is végleg ki kíván vonulni. A vállalat még tavaly adta el saját félvezető-üzletágának 80%-át befektetőknek, most pedig a további 20%-ra keres vevőt. Emellett a Taiwan Semiconductor Manufacturing tajvani csipgyártónál birtokolt 8,1%-os részesedést is értékesíteni szeretnék 2010-ig.

Sivignon azzal indokolta a lépéseket, hogy a cég nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a világítástechnikai ágazatra, illetve terjeszkedni szeretne az orvosiműszer-piacon is, ami nagyarányú felvásárlásokat is jelenthet. Tény, hogy a síkképernyős és a félvezető ágazatok jelentős árversennyel és túlkínálattal küzdenek az utóbbi időben, így érthető, hogy a Philips inkább a biztosabb területekre támaszkodik a jövőben. Mégis szomorú, hogy a lépésekkel a televízió-gyártás egyik úttörő vállalata tűnik majd el a színről.

Kulcsszavak: Philips +céginfo LCD monitor

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Meghosszabbítja stratégiai együttműködését a Siemens és a BME

Partnerségük 21. évébe lépve a Siemens és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tovább bővíti együttműködését: az 5 évre meghosszabbított keretszerződéshez a Siemens-csoport több tagvállalata is csatlakozik. A megállapodás ünnepélyes aláírásakor ezen vállalatok vezetői is megosztották a partnerséggel kapcsolatos terveiket és céljaikat.

2019. szeptember 18. 09:31

Új nemzetközi informatikai cég a hazai piacon

A magyar piacon is megjelent a Microsoft Dynamics kiemelt nemzetközi partnere, a COSMO CONSULT csoport, az egyik legnagyobb német, vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó cég. A 12 országban jelenlévő, 130 millió euró éves forgalmú, több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztató vállalat egy intenzív, kelet-európai terjeszkedés első állomásaként a mindkét országban piacvezető magyarországi ERP szolgáltatót, az XAPT Solutionst, és annak romániai leányvállalatát vásárolta meg. A lépéssel az XAPT neve fokozatosan eltűnik, és a vállalkozások a COSMO CONSULT neve alatt, kibővült portfolióval működnek tovább.

2019. szeptember 18. 08:19

Az újonnan kinevezett HTC vezérigazgató az 5G-re, az AI-re, az XR-re fókuszál

 A HTC bejelentette, hogy a mai naptól, azonnali hatállyal Yves Maitre veszi át a HTC elnökvezérigazgatói feladatkörét. Yves Maitre az Orange-tól, a világ egyik legnagyobb piacvezető telekommunikációs cégétől igazolt át a HTC-hez, ahol a fogyasztói eszközökért és együttműködésért felelős üzletág ügyvezető alelnökeként tevékenykedett, feladata pedig a kapcsolódó technológiai stratégia és üzleti ügymenetet felügyelete volt. 

2019. szeptember 17. 23:29

Egy ígéretes startup a fejlesztők kiválasztásának mestere

A Codesrank debreceni startup, amely a globális IT recruitment piac megreformálására készül, 365 millió forint befektetést kapott az MFB csoporthoz tartozó Hiventures-től, amit a közeljövőben egy olyan toborzói portál elindítására fordít, ahol a jelenlegi piaci megoldásokhoz képest sokkal olcsóbban és hatékonyabbana találhatják meg a tech cégek a számukra legalkalmasabb jelentkezőket,.

2019. szeptember 17. 22:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás