2,93GHz-es, Core alapú Intel Xeon MP CPU érkezik

Széll Zoltán, 2007. július 27. 13:07

Az Intel az új ’Tigerton’ kódnevű Xeon MP processzor kibocsátásával a Core processzor architektúrát a közepes- és nagy teljesítményű szerverekre is kiterjeszti.

A lapkagyártó felfedte, hogy a Tigerton lapka hivatalos neve ’Quad.Core Xeon 7300-sorozat’. Az új Xeon MP sorozat új lapkakészletet kap, amelynek kódneve ’Clarksboro’. A friss Xeon CPU kétszer nagyobb teljesítményt szállít, mint NetBurst alapú elődje. A Xeon 7300 leggyorsabb változata 2,93GHz-es órajellel dolgozik, de az Intel alacsony-feszültségű processzorokat is szállít, amelyek hőtermelése mindössze 50W. Az új processzor és lapkakészlet együtt a Caneland platformot képezi.

 Az Intel partnerei az első rendszereket már júniusban megkapták. A lapkák nagy mennyiségű szállítása a harmadik negyedévben kezdődik.

 Az Intel reméli, hogy az új Xeon, MP vagy többprocesszoros (multi-processzoros) változata az AMD Opteron lapkák kemény versenytársa lesz, amelyek hatalmas teljesítményt biztosítanak a nagy rendszerekben. Az MP lapkákat négy CPU csatlakozó-aljzatot tartalmazó rendszerekben vagy nagyobb szerverekben használják, amelyek az x86 alapú rendszereknek csak kis hányadát képezik. Azonban az MP rendszerek ára sokkal magasabb, mint a kisebb szervereké, ezért a gyártóknak több bevételt és hasznot generálnak.

 Az MP processzor sorozat bevezetésével az Intel a Core architektúrát teljes termékválasztékára – mobil, asztali, munkaállomás, DP szerver- és munkaállomás, MP szerver – kiterjesztette. A vállalathoz közel álló források szerint az Intel az MP lapkákat rövid időn belül bevezeti.

Kulcsszavak: szerver processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24