EU-kartellvizsgálat: Kenőpénzekkel is vesztegett az Intel?

Genda Csongor Zoltán, 2007. július 27. 19:25

Hosszas vizsgálódás után az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kartellügyi eljárást kezdeményez az Intel ellen, mivel az szerinte visszaélt piaci helyzetével.

Az EB 2005 nyara óta gyűjti a bizonyítékokat a processzorgyártó tisztességtelen üzleti praktikáival kapcsolatban, mivel azt feltételezik, hogy a piacvezető vétett az EU versenyjogi rendeletei ellen. A vád szerint az Intel különböző engedményeket ajánlott fel ügyfeleinek, ha azok tőlük, és nem a konkurens Advanced Micro Devices-tól vásárolják a CPU-kat. Ezen kívül azonban a processzorgyártó feltehetőleg több alkalommal kenőpénzekkel is megvesztegette a velük üzleti kapcsolatban álló számítógépgyártókat, hogy AMD-alapú termékeiket jóval később dobják piacra, vagy egyáltalán ne is hozzák azokat forgalomba. Az illegális intézkedések lényege az volt, hogy ellehetetlenítsék a konkurens AMD életét, és még jobban megerősítsék saját piaci pozíciójukat.

Az Európai Bizottság tíz hetet adott az Intelnek, hogy magyarázattal szolgáljanak a "Statement of Objections" című dokumentumban megfogalmazott vádakra. Ha bebizonyosodik a vezető processzorgyártó bűnössége, akkor ez esetben jókora bírságot szabhat ki a vállalatra az EB.

Kulcsszavak: EU jog +céginfo Intel

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Influence Media nyerte a Continental Magyarország kommunikációs tenderét

Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Continental Magyarország vállalati kommunikációs és PR feladatokra kiírt tenderét. A közös munka már áprilisban elindult, az együttműködés keretében az ügynökség a Continental országos vállalati kommunikációs osztályának, illetve a gumiabroncs üzletágának nyújt kommunikációs szolgáltatást.

2023. május 31. 21:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39