EU-kartellvizsgálat: Kenőpénzekkel is vesztegett az Intel?

Genda Csongor Zoltán, 2007. július 27. 19:25

Hosszas vizsgálódás után az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kartellügyi eljárást kezdeményez az Intel ellen, mivel az szerinte visszaélt piaci helyzetével.

Az EB 2005 nyara óta gyűjti a bizonyítékokat a processzorgyártó tisztességtelen üzleti praktikáival kapcsolatban, mivel azt feltételezik, hogy a piacvezető vétett az EU versenyjogi rendeletei ellen. A vád szerint az Intel különböző engedményeket ajánlott fel ügyfeleinek, ha azok tőlük, és nem a konkurens Advanced Micro Devices-tól vásárolják a CPU-kat. Ezen kívül azonban a processzorgyártó feltehetőleg több alkalommal kenőpénzekkel is megvesztegette a velük üzleti kapcsolatban álló számítógépgyártókat, hogy AMD-alapú termékeiket jóval később dobják piacra, vagy egyáltalán ne is hozzák azokat forgalomba. Az illegális intézkedések lényege az volt, hogy ellehetetlenítsék a konkurens AMD életét, és még jobban megerősítsék saját piaci pozíciójukat.

Az Európai Bizottság tíz hetet adott az Intelnek, hogy magyarázattal szolgáljanak a "Statement of Objections" című dokumentumban megfogalmazott vádakra. Ha bebizonyosodik a vezető processzorgyártó bűnössége, akkor ez esetben jókora bírságot szabhat ki a vállalatra az EB.

Kulcsszavak: EU jog +céginfo Intel

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Zöld forradalom a Schneider Electric épületeiben

Idén októbertől a Schneider Electric 13 épülete már karbonsemlegesen működik, a társaság ezzel is hangsúlyozza elköteleződését a globális klíma-célkitűzések mellett. A cég 2018-ban 130 ezer tonnával csökkentette CO2-kibocsátását. 

2019. október 14. 10:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás